Charme

Renault Twingo

Bingo, alweer een Franse auto die ik leuk vind. Het begon met de nieuwe Clio, die door die rare plastic driehoeken op dorpelhoogte een aanstekelijke, atletische spanning krijgt –geniale designtruc. Toen sloeg de Captur in, daarna kwam Citroën met die malle Cactus en nu is het bij Renault driemaal scheepsrecht met de Twingo.

Dat zijn in korte tijd al vier auto's die met me deden wat de Fransen lang niet voor elkaar kregen; me inpakken met hun charme.

Ik stap in die Twingo en een spontane blijmoedigheid maakt zich van me meester. Wat een leuk autootje met dat lichtjes maar niet irritant brommende driecilindertje achterin. Zelfs de streepjes op de flanken voegen iets toe; ze versterken met kleurcontrast de levendige rondheid van de vorm. Dit is er een die liefkozende bijnamen gaat krijgen. Streepje, bolletje, knorretje.

Binnen is het allemaal niet te geraffineerd en niet te techno. De Twingo is gezellig, huiselijk en praktisch. Het dashboardkastje, op de plaats waar de Captur zo'n genereuze la heeft, is een uitneembare schoudertas. Voor een petrolhead met BMW-roots is het vast te mutsig, maar het zijn dingetjes waar mensen blij van worden. Slim verzonnen van Laurens van den Acker en zijn team. Oef, wat heeft die jongen een antenne voor vrouwen. En voor mannen, want ik had bij de introductie niet de indruk dat ik alleen stond in mijn enthousiasme.

Is een Twingo mooi? Daar gaat het bij een auto in het A-segment niet om. Die moet op een aantrekkelijke manier praktisch zijn. Het moet de vrouw zijn die de modebladen nooit zal halen en waarvan toch iedereen zegt: maar wat heeft ze leuke ogen.

Mijn gevoel zegt dat zowel PSA als in mindere mate Renault, dat mede dankzij het succes van Dacia meer adem heeft, tot een herbezinning op het wezen van de Franse auto zijn gekomen. Die hoeft niet perfect, niet premium te zijn – goed is goed genoeg. Hij moet een sfeer hebben die in geen enkel opzicht Duits is, wat curieuze eigenschappen als die plastic chocoladerepen op de Cactus, eigenaardigheden die je je auto liefdevol vergeeft, want ohlala. De weg lijkt eindelijk gevonden.

Lezersreacties (73)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens