Blijf van mijn boom

Boom A58 Breda knuffeleik

Midden jaren negentig woonde ik in Eindhoven en samen met Jan, een vriend uit diezelfde stad, speelde ik in een band in Rotterdam. Elke vrijdagavond reden Jan en ik via de A58 en de A16 naar de havenstad om te repeteren, en elke vrijdagavond kwamen wij tweemaal voorbij de eik die vlakbij het knooppunt Sint Annabosch pontificaal in de middenberm staat. Het werd een dwangneurotisch soort running gag aan boord van mijn auto; wanneer we de boom passeerden, hieven we onze hand en groetten we de eik met het eenvoudige, maar met diep respect uitgesproken woord 'boom'. Deed je dat niet (niet dat we dat ooit hebben gedurfd), dan zou ongeluk jouw deel worden.

De band ging uiteen, maar de band met de boom bleef bestaan. Ik kwam er niet zo vaak meer langs, maar als dat gebeurde, verzuimde ik nimmer de boom conform protocol te groeten. Jan, zo vertelt hij me zojuist als ik hem na lange tijd weer contacteer vanwege het slechte nieuws over onze boom, doet nog steeds hetzelfde. Soms heb ik passagiers aan boord en dan doe ik het zo zachtjes dat het motorgeluid mijn woorden overstemt, met alleen de vingers van mijn linkerhand die even van het stuur loskomen.

Toen ik in de winter van 2012 op 2013 een tijdje in België bivakkeerde, werden mijn ontmoetingen met de boom weer een wekelijkse aangelegenheid en dat voelde als een hereniging met een oude vriend. Pas toen ging ik mij verder in mijn boom verdiepen en ontdekte ik dat hij al anderhalf eeuw oud is, ooit langs de oprijlaan van landgoed Annaville stond en bij de onteigening daarvan ten behoeve van de aanleg van de A58 werd gespaard. Een boom uit de 19e eeuw die de gekte van onze tijd heeft overleefd: die verdient het respect dat hij tot nu toe altijd heeft gekregen.

Vanavond meldt het NOS-Journaal dat Rijkswaterstaat de boom gaat kappen om plaats te maken voor de verbreding van de A58. Ik snap dat de wegen moeten worden verbreed en ik waardeer dat Rijkswaterstaat daarbij spaarzaam omgaat met het budget, maar blijf af van deze boom, deze tijdcapsule uit de 19e eeuw. Dan verschuif je dat viaduct maar een stukje verder naar het zuiden. Soms, heel soms, mag de natuur het ook wel eens winnen van onze drang naar vooruitgang. Deze boom doet dat al anderhalve eeuw.

Lezersreacties (51)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens