AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
Alles mag, behalve...
34
Het jachtseizoen is geopend. Onder de vlag van de door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat opgezette, landelijke campagne 'Laat je niet afleiden' bindt de politie de strijd aan met de onoplettende, soms slingerende automobilist. Goede zaak, dat vooropgesteld. Concentratie is van levensbelang. Desondanks heb ik op deze plek al eens eerder geschreven over het verbod op niet handsfree bellen en dat ik daar zo mijn kanttekeningen bij heb. Dan zou het namelijk ook verboden moeten zijn om met één hand te sturen, hoe dan ook.
Vraag je een voorstander van de belregel naar zijn of haar standpunt, dan komt de eigenlijke reden: een telefoongesprek kan afleiden. Dat is een waarheid als een koe. Zelf ben ik ook wel eens al telefonerend (Bluetooth in beide auto's, geen zorgen) een afslag voorbij gereden... Aan de andere kant heb ik ook wel eens met één hand aan het stuur (in de andere een verse kop cappuccino) een rotonde gepakt en daarbij ook nog eens netjes richting aangegeven en teruggeschakeld. Het kan. Dat laat onverlet dat de handen netjes op tien voor twee (of kwart voor drie, wat u wilt) in een noodsituatie voor meer veiligheid zorgt.
Terug naar de huidige campagne. Op basis van artikel 5 van de wegenverkeerswet (het zogenaamde kapstokartikel waaraan veel niet specifiek genoemde overtredingen opgehangen kunnen worden) kan de zwalkende automobilist dus geverbaliseerd worden. Afhankelijk van het gevaar kan de boete oplopen tot 2.250 euro en twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Dan moet je het wel héél bont maken. De officier van justitie bepaalt in dit geval. Bellen zonder carkit of zelfs maar je telefoon in je hand houden kost nog altijd 160 euro (plus 6 euro administratiekosten). En dat blijf ik in zekere zin onrechtvaardig vinden, ook al ben ik er nog nooit voor opgeschreven. Een rekensommetje op een pocketcalculator maken mag wel. Op je mobieltje niet. Een foto met een digitale camera maken mag wel. Met je mobieltje niet. Een tekst in je voicerecorder inspreken mag wel. In je mobieltje niet. Een MP3-bestandje op je iPod opzoeken mag wel. Op je mobieltje niet. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Nóg meer verbazing wekte de uitspraak van een politiewoordvoerder in een radio-interview. Hij zei dat in principe alles mag, zolang dat maar niet leidt tot onverantwoord of gevaarlijk rijgedrag. Typisch, want heel veel niet handsfree telefoongesprekken brengen het verkeer ook niet in gevaar. Kortom, het mobieltje is domweg een gemakkelijke prooi en een gewillige geldgenerator. Maar dat je je aandacht bij het verkeer moet houden, staat als een paal boven water. Wees verkeersdeelnemer en niet alleen weggebruiker. Trouwens, zou de bestuurder van een surveillancewagen wel eens met zijn collega praten, een broodje bal verorberen, even naar huis of kantoor bellen of anderszins afgeleid worden? Vast wel, het zijn immers ook mensen?