Alcohol en autorijden

Agaveveld
...gaan niet samen. Dat blijkt maar weer eens uit het nieuws uit dit persbericht van Reuters. Het stuk is overigens van de hand van Jack Daniel. What's in a name? Mexicaanse boeren stappen massaal over van agave naar maïs. De agaveplant is een bestanddeel van tequila. De maïs wordt gekweekt voor export naar de VS waar er vervolgens bio-ethanol van wordt gemaakt. Inderdaad, daar rijden auto's op. Door deze omslag wordt 25 tot 35 procent minder agave geproduceerd en hoewel het persbericht rept dat er wellicht een tequilatekort dreigt, valt het verderop in het nieuwsje allemaal best wel mee: in Mexico is een grote overproductie van deze plant en de boeren kunnen er bijna geen cent meer voor krijgen. Geen paniek dus. Maar het zijn wel de eerste tekenen van een verontrustende trend.
Nu is het de agaveplant die het veld moet ruimen voor de productie van bio-ethanol maar welk gewas volgt? In de toekomst gaat het gebeuren dat boeren overstappen van een voedselgewas naar planten die dienen als grondstof voor bio-ethanol – en dan zijn we op het punt beland dat we ons voedsel in de tank gooien.
Zonder tequila kan ik best leven. (Dat zeg ik overigens elke maandagochtend als ik enigszins brak op de redactie aanschuif. Mij benieuwen hoe ik daar vrijdagmiddag over denk.) Maar als straks graan, rijst en bonen moeten wijken voor bio-ethanolproductie, blijf ik in de toekomst toch liever benzine tanken.

Lezersreacties (15)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.