Fileterrorisme (2)

File op de A9 na vliegtuigcrash | Foto:ANP

Wat een gezeur de laatste weken over de inzet van het file-instrument tijdens de tragisch afgelopen jacht op benzinedieven op de A2. De al te makkelijke kritiek kwam typisch vooral van degenen die altijd roepen dat de politie te slap optreedt tegen misdadigers. Ik wil het hier hebben over een ander soort file. Op maandag 31 oktober 2011 stond er de halve ochtend een file van ruim 20 kilometer op de A12. Had een vrachtauto een lekke band en weigerde de chauffeur om zich naar de eerstvolgende afrit te laten slepen, want ter plekke band wisselen spaarde hem de sleepkosten uit. Ik lig echt niet wakker van de dagelijkse door automobilisten zelf veroorzaakte files, maar dit bericht maakt me echt boos. Al die brandstofverspilling, vervuiling, tijdverlies en ergernis, doordat iemand een paar honderd euro wil uitsparen en de rest laat verdommen. Zo iemand verdient een grote douw, alleen… krijgt hij die ook?

In een eerdere column heb ik al een paar jaar geleden voorgesteld om roekeloze (= schuldige) fileveroorzakers strenger te straffen met bijvoorbeeld 1000 euro per km/uur file. Voor die vrachtwagenbestuurder van vandaag zou dat een (terechte) boete van misschien wel 40.000 euro opgeleverd hebben, desnoods te betalen door zijn baas, die waarschijnlijk dit soort instructies geeft. Dat is een 'normale' boete voor zogenoemde 'economische delicten', die vaak enorme (gevolg)schade aan derden toebrengen . Doen dus, zou je zeggen. Nou, van Charlie Aptroot, Elco Brinkman of andere asfaltpromotors – voor wie die column ook bedoeld was – nooit wat gehoord. Aptroot en zijn coalitiegenoten geloven alleen maar in méér asfalt en beton als middel tegen alle filekwalen. Maar een toenemend aantal ernstige files wordt niet door te veel verkeersaanbod maar door incidenten als met die vrachtwagen veroorzaakt. Ik heb de hele dag de radio aanstaan en krijg de indruk dat het aandeel accidentele files alleen maar gestegen is en vooral in najaar en winter piekt. Gelukkig kan ik niet uit ervaring spreken want ik sta zelden in de file of de spits. Dat de coalitiepolitici niet graag over die andere fileoorzaken en –oplossingen willen nadenken heeft een ideologische reden, want dan valt de argumentatie voor hun dure hobby horse deels weg. Of nog erger: dan moet er over het rijgedrag en de snelheid van hun automobiele achterban (zakenauto's, wegtransport) gesproken worden en over lagere limieten, en dat is taboe. En zo zullen we dagelijks met steeds meer kostbare - maar geheel vermijdbare - files geconfronteerd blijven worden. Feit blijft dat iedereen regelmatig in een botsfile staat maar dat weinigen de hoge fileboete die ik voorstel hoeven te vrezen. Ik verwacht overigens dat het aantal kop-staart-botsingen deze winter zal toenemen, nu steeds meer automobilisten overmoedig zullen worden na montage van winterbanden (en daardoor conform het 'ABS-effect' te weinig afstand zullen houden). Een preventief-hoge strafmaat voor de veroorzakers van vermijdbare botsfiles blijft dus broodnodig, daar mag geen partij tegen zijn.

Verder zou Rijkswaterstaat veel meer vluchthavens moeten aanleggen - zoals al bij de spitsstroken gedaan is - zodat er geen hele rijstroken afgeblokt hoeven te worden zodra er iemand met pech op de vluchtstrook staat. Ook (vracht)auto's die 'met pech' op de rijstrook blijven staan, verdienen als er een vluchtstrook is een stevige douw van 1000 euro boete per km-uur file. Met gemiddeld 100 auto's per km file is dat 10 euro per verloren mensuur, een koopje, zeker als we de brandstofkosten niet meetellen. Kom op Charlie, waar blijft je wetsvoorstel?!

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.