Zwaard van damocles

stekker bevroren

Ik zag de Duitse documentaire Autoland abgebrannt over de staat van de Duitse auto-industrie na dieselgate. Verontrustende materie. De makers zien in de mondiale omschakeling naar elektrisch vervoer Duitsland ondanks veel zorgwekkend achterlopen op het Californië van Musk, Google en Apple – en op China. Hun wrede conclusie is dat de oosterburen door hun trouw aan de verbrandingsmotor, de diesel ondanks veel voorop, mogelijk te laat in actie zijn gekomen.

Terwijl Duitsland kiest voor gefaseerde overgang naar elektrisch, boekte Tesla in Californië net zijn eerste kwartaalwinst en werden in China afgelopen jaar meer dan 300.000 elektrische auto's verkocht, meer dan waar ook. Wat ik niet wist, is dat een aantal techneuten van de BMW i-afdeling - inclusief meesterdesigner Benoit Jacob - inmiddels naar de Chinese Future Mobility Corporation is vertrokken, een startup die met kapitaal van de grote Chinese holding Tencent de door smog geterroriseerde Chinese steden snel moet elektrificeren. CEO Carsten Breitfeld, bij BMW projectleider voor de I8, laat diplomatiek doorschemeren dat de Duitse weg van geleidelijkheid grote risico's met zich meebrengt. Hij wijst erop dat de smartphone in Duitsland pas in 2008 werd gelanceerd. En nu kan niemand meer zonder. Grote omwentelingen komen snel.

Dat zegt ook Stanford-wetenschapper Tony Seba, gespecialiseerd in industriële revoluties. Refererend aan de Kodak- en Nokia-drama's beschrijft hij de exponentiële ontwikkeling van nieuwe technologieën. Die volgen geen veilig lineaire groeicurve, maar schieten na een incubatiefase steil omhoog.

De Duitse autotopmannen in de documentaire zijn er rotsvast van overtuigd dat hun gewraakte diesel nog wel even meegaat. Dat zegt de technologiechef van VW als hij de verwachting uitspreekt dat hij de laatst geproduceerde dieselmotor in actieve dienst niet meer zal meemaken – en hij is 55. Zo denkt Mercedes-Benz, dat nog steeds miljarden investeert in de ontwikkeling van nieuwe diesels. Misschien dramatiseren de documentairemakers hier wat kort door de bocht. In een tijd waarin Duitse fabrikanten de ene na het andere EV-concept onthullen en grootscheepse productie-offensieven in het vooruitzicht stellen kun je niet meer zeggen dat ze in de ontkenningsfase zitten. Maar inderdaad; in 2017 is er alleen een Ampera. De Volkswagen ID, de Golf van de toekomst, komt pas in 2020.

Nauwelijks heb ik de documentaire gezien, of ik lees het bericht dat bij Volkswagen de komende tien jaar 25.000 banen verdwijnen. De kop in de Frankfurter Allgemeine slaat groot alarm: 'Elektromobilität wird Zehntausende Jobs kosten'.

Waarom, dat hebben we in de documentaire gezien. EV's bouwen vergt minder menskracht. Ook toeleveranciers als Bosch, wier productaanbod drijft op onderdelen voor auto's met verbrandingsmotor, zullen in de problemen komen. Als je weet dat de auto-industrie in Duitsland meer dan 400 miljard per jaar omzet en vijf miljoen banen schept, besef je hoe groot de gevolgen kunnen zijn als de beer los is.

Ik zou toch maar even kijken. Hier de link.

Lezersreacties (63)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.