Volvo S80 D5 Kinetic (2010)

Niet al goud wat er blinkt

Volvo S80 D5
Op de Autosalon van Genève presenteerde Volvo in 2009 een vernieuwde versie van de S80, die zowel innerlijk als uiterlijk aan de eisen van de tijd is aangepast. De D5 motor werd vernieuwd en levert voortaan 205 pk.

De Volvo S80 doet alweer sinds 2006 zijn best om voet aan de grond te krijgen in het E-segment; de klasse van de BMW 5-serie en Mercedes E-klasse. Onlangs is de auto gefacelift, al heeft dat niet geleid tot schokkende uiterlijke wijzigingen. Je herkent de nieuweling gemakkelijk aan het grotere logo en de extra glimmers op de neus. Het interessantste nieuws vind je op technisch gebied. Het vernieuwde model heeft namelijk een nieuwe D5-motor met twee turbo's; het vermogen groeit ermee tot 205 pk en het maximumkoppel bedraagt 420 Nm. De grote Volvo scoort er nog een C-label mee ook. Met zijn extra kracht is de vijfpitter een beer van een diesel geworden. De dik anderhalve ton zware S80 wordt er zowaar een snelle auto mee, al krijg je aan boord dat gevoel niet zo; de auto rijdt erg relaxt.
Toch is het zeker niet al goud wat er blinkt. Neem bijvoorbeeld de Geartronicautomaat. Die doet een beetje afbreuk aan de mooie techniek onder de kap. Hij is niet erg wakker en wanneer je bij invoegen of inhalen een flinke peut gas geeft, moet de bak te lang nadenken voordat hij het goede verzet heeft gevonden. Zeker door het dubbelekoppelingsgeweld van veel andere merken van de laatste tijd is de Geartronic-transmissie van Volvo snel ouderwets geworden.

Sidderen
Nog een belangrijk punt van kritiek is de loop van de vijfcilinder. Ons commentaar uit het verleden, waarbij we klaagden over te veel trillingen, blijft bij deze twinturbo staan. Bij het wachten voor het verkeerslicht voel je de diesel in de pedalen en het stuur. Dat past helemaal niet bij de luxe uitstraling van deze S80. Bovendien is de D5-krachtbron als hij koud is en bij sommige snelheden behoorlijk ongeciviliseerd en luidruchtig. Zijn inzittenden laat hij dan sidderen; alleen de bestuurder van genot, want die mag het gaspedaal bedienen.
Het is dus even zoeken naar een pluspunt waarmee de Volvo S80 D5 zich van de concurrentie onderscheidt. Dat hebben we heel eerlijk gezegd niet kunnen vinden. Of het zouden de ruime veiligheidsvoorzieningen moeten zijn. Maar we kunnen ons voorstellen dat niet iedereen die op prijs stelt. Zo is er een systeem met een oranje knipperlicht achter de voorruit, dat gepaard gaat met een bliepend alarm als je je voorganger te vlug nadert. Verder waarschuwt de rijstrookassistent je bij een onbedoelde koerswijziging niet met een discrete trilling in de stoelzitting, zoals bij de meeste merken gebruikelijk is. Nee, de Zweden kiezen ervoor om de muziek zacht te zetten en een alarmpje te laten klinken als de doorgetrokken streep wordt overschreden. Alsof de Volvo niet zo'n vertrouwen heeft in zijn bestuurder. Als wij zo'n bemoeial als partner hadden, gooiden we haar er bij het eerstvolgende tankstation uit. Gelukkig is het systeem uitschakelbaar.
Hét grote voordeel van de Volvo is zijn prijs. In de Duitse premiumklasse rinkelt de kassa duizenden euro's harder wanneer je een diesel met 200 pk kiest. Dus voor wie op de centen zit en toch in een lekkere limo van een respectabel merk wil rijden, is deze dieseltopper van de S80 de juiste keuze.

Signalement

Merk Volvo
Model S80 D5 Kinetic
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 6 versnellingen, sequentiële automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 52.495

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 5-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.400 cc
Maximaal vermogen 158 kW / 215 pk bij 4.000 tpm
Maximaal koppel 420 Nm bij 1.400 tpm
Inhoud brandstoftank 70 l
Lengte / breedte / hoogte 4.851 mm / 1.860 mm / 1.493 mm
Wielbasis 2.835 mm
Massa leeg 1.543 kg
Laadvermogen 657 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 2.000 kg / 750 kg
Banden225/55R16Prijzen
Topsnelheid 225 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 8,5 s (fabrieksopgave: 8,4 s)
Acceleratie 50-80 km/h in D 3,9 s
Acceleratie 80-120 km/h in D 5,9s
Brandstofverbruik 6,1 l/100km
CO2-uitstoot 159 g/km

Lezersreacties (33) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.