Volkswagen Vento 1.9 SDI CL (1996)

Zuinigheidsoffensief

Volkswagen Vento 1.9 SDI CL
Dieselen is niet alleen economisch, het is tegenwoordig ook geen straf. Achteraan sukkelen hoeft allang niet meer en met directe inspuiting gaat een vlot rijgedrag gepaard met nóg meer zuinigheid.

In Europa is dieselolie weliswaar niet meer zo heel goedkoop, maar dieselmotoren zijn hier toch niet meer weg te denken. Nu was dieselen vroeger niet bepaald chic. Inmiddels is zuinigheid zo ingeburgerd, dat niemand zijn neus meer hoeft op te halen voor een auto met een dieselmotor. Er is bij de Europese merken niet alleen een keur aan grote ‚n kleine auto's met zo'n krachtbron, je hebt tegenwoordig ook nog eens een keuze uit verschillende typen dieselmotoren.
Volkswagen luidde het nieuwe tijdperk al in 1976 in met de Golf Diesel, de eerste compacte auto met een lichte diesel. De ontwikkeling van een turbodiesel was een logische stap, maar tegen het eind van de jaren '80 kwam Fiat met een andere belangrijke technische ontwikkeling in de Croma: de direct ingespoten turbodiesel. Vrijwel tegelijk kwam Rover (Montego) en in 1990 bracht Audi een vijfcilinder-TDI uit in de 100. Niet de eerste dus, maar wel de meest gedistingeerde. In tegenstelling tot zijn beide concurrenten bleek Audi in staat het lawaai, dat nu eenmaal een gevolg is van dit concept, binnen de perken te houden. Dat directe inspuiting niet geruisloos is, ligt aan het feit dat de verbranding in ‚‚n klap boven de zuiger plaats vindt - in plaats van ingeleid in een aparte voorkamer. Daardoor verloopt de verbranding letterlijk explosief en krijgt de zuiger een geweldige klap op zijn kop. Dat veroorzaakt de herrie.
Audi's concernbroeder Volkswagen introduceerde in 1993 een kleinere viercilinder-TDI voor de Passat, Golf en de Vento. Deze 1.9 TDI is inmiddels vermaard om zijn snelle en zuinige karakter. Maar de VW-technici hebben 't daar niet bij gelaten. Zij ontwikkelden op basis van die TDI een versie zonder turbo: de SDI.
Dieselmotoren met directe inspuiting hebben een verbruiks-voordeel dat het gevolg is van de efficiëntere verbranding. Zoals de naam al zegt, wordt de brandstof (onder hoge druk 'tegen de verbranding in') direct in de cilinder ingespoten. Een voorkamer ontbreekt en dus ook ieder verlies dat daarin optreedt. Of het brandstofverbruik in de praktijk ook gunstig uitpakt, wilden we in deze test wel eens aan den lijve ondervinden in de Vento SDI.
De cilinderkop en de elektronische inspuiting van de 1.9 SDI zijn direct afgeleid van de TDI-motor; het onderblok is van de conventionele 1900 cc VW-diesel. Hij levert een vermogen van 64 pk en een maximum koppel van 124 Nm bij 2000 tpm. De SDI is uitgerust met elektronische dieselregeling EDC. Dat bepaalt tijdstip en de hoeveelheid inspuiting, uitlaatgasrecirculatie en voorgloeitijd. Ook de wegrijblokkering is hiermee verwezenlijkt, zodat die meteen in de standaarduitrusting is opgenomen.

Kort voorgloeien
De eerste confrontatie met de nieuwe diesel maakte meteen indruk. Wie heeft er geen hekel aan voorgloeien? Al is 't soms maar kort. In de Vento SDI kan je niet eens tot één tellen of de contactsleutel kan al verder worden omgedraaid. Onderweg blijkt zijn levendigheid je al gauw tot een pittig rijgedrag te inspireren. Bij de sprint naar 100 km/h hoef je geen topprestaties te verwachten, maar de SDI komt vlot mee in de verkeersstroom en ook de inhaalactie van 80-120 in de vierde versnelling is acceptabel. Je ontkomt weliswaar niet aan het karakteristieke motorgeluid, maar zeker op kruissnelheid is het niveau goed te verduren.
Verder is het rijden met de Vento een herhalingsoefening. Bekend uiterlijk, no-nonsense interieur in de basis CL-uitvoering, inclusief gemis aan airbag en elektrisch verstelbare buitenspiegels.
Bekende techniek ook: op besturing, wegligging, de werking van de vijfversnellingsbak, remmen en koppeling is maar weinig aan te merken. De kofferruimte is enorm groot. Dat past natuurlijk wel goed bij zo'n kilometervreter: fijn met het gezin plus een berg bagage op reis. Oh ja, hoe het met die zuinigheid zit? Nou die is dik in orde. Tijdens zo'n vlot gereden testweek 1:17,7 rijden, betekent dat je in de routine van het dagelijks leven, waarin je nu eenmaal geen sprints hoeft te meten, wel een verbuik van 1: 18,5 ... 1:19 moet kunnen halen. Dan kost een ritje wintersportoord vice versa je zo'n 150 gulden en daar kan weinig tegenop.

Signalement

Merk Volkswagen
Model Vento 1.9 SDI CL
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 16.724

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.896 cc
Maximaal vermogen 47 kW / 64 pk bij 4.200 tpm
Maximaal koppel 124 Nm bij 2.000 tpm
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.380 mm / 1.695 mm / 1.425 mm
Wielbasis 2.475 mm
Massa leeg 1.130 kg
Laadvermogen 500 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.000 kg / 500 kg
Banden185/60TR14Prijzen
Topsnelheid 156 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 17,4 s (fabrieksopgave: 18,3 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 15,2 s / 19,8 s
Brandstofverbruik 5,1 l/100km
CO2-uitstoot 144 g/km

Lezersreacties (1) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.