Volkswagen Caddy Combi
Doorstart
De nieuwe Caddy is echt nieuw, zegt Volkswagen. Dat is echter teveel eer voor de ruimtewagen, die met nieuwe motoren, actuele veiligheidssystemen en een strakgetrokken neusje met frisse moed verder gaat waar het uit 2004 stammende origineel was gebleven.
Van elke honderd Caddy's die de Volkswagen-dealers hier ten lande op de weg brengen, hebben er maar vijf de status van personenauto. Van elke honderd Caddy's die de fabriek te Poznan (Polen) echter uitspuwt, zijn er maar liefst 45 bestemd voor personenvervoer. Inderdaad, er is sprake van scheefgroei tussen de Europese en Nederlandse smaak als het om Caddy's gaat. Elders mateloos populair als riante gezinsauto, is de Caddy in Nederland vrijwel uitsluitend bekend als bestelwagen. Strikt genomen is dat vreemd, omdat je met een Caddy Combi, zoals de versie met geel kenteken heet, een auto in huis haalt die nauwelijks vervoerswensen openlaat. Maar zo nuchter wil niet iedereen denken. Daarbij komt dat de Caddy niet de meest comfortabele auto is om een gezin mee te transporteren. Dan gaat het niet over een gebrek aan bewegingsvrijheid, want die is er volop, maar over de nogal onbehouwen manier waarop zijn starre achteras over korte oneffenheden stuitert. Nee, stuiterde, want hoewel Volkswagen vasthoudt aan datzelfde asje, wist het door fijnafstemming toch beduidend meer veercomfort uit het verder onveranderde platform te halen. Knap gedaan op zich, maar een Caddy-rijder moet niet de illusie hebben dat zijn auto evenveel comfort biedt of dezelfde rij-eigenschappen heeft als bijvoorbeeld de in deze kolommen geprezen Ford Tourneo Connect. Ook de duo's Berlingo/Partner en Combo/Doblò hoeven comfort- of rijtechnisch niets te vrezen van de Volkswagen.
Passaat, sirocco
De nieuwe Caddy ligt als een huis wanneer de weg mooi effen is - dat er tijdens de testritten een woeste mistral over het Zuid-Franse land raasde (ja, een wind met de naam passaat of sirocco zou toepasselijker zijn geweest) die de auto soms rücksichtlos een halve rijstrook deed opschuiven, kon de hoge en hoekige Caddy ook niet helpen. Dat bij korte, venijnige hobbels in het wegdek de aanwezigheid van de starre as nog duidelijk merkbaar is (via een tikje in de onderrug), valt de Caddy wel aan te wrijven. Temeer daar de genoemde concurrenten bij wijze van spreken schouderophalend over hetzelfde hobbeltje zouden spurten. Op de vraag waarom de ouderwetse starre as ongemoeid is gelaten, antwoordde de betreffende ingenieur dat het VW om zoveel mogelijk binnenruimte te doen was en dat andere constructies alleen maar kostbare bagageruimte zouden hebben opgeëist. In het geval van de bestelauto, waarbij elke centimeter telt, valt zulks wel te billijken; als product van het immer secure Volkswagen zou de Caddy Combi - een gezinsauto pur sang - echter meer veercomfort en een verfijnder weggedrag moeten bieden.
Verse motoren
Afgezien van het front, voorschermen, voorportieren en achterklep is de Caddy uiterlijk identiek aan de vorige versie. Dat werkt in zijn nadeel, want je zou hierdoor haast vergeten dat er onderhuids het nodige aan de auto is vernieuwd. Zo heeft hij twee verse motoren, waarvan de 1,0-liter driecilinder TSI van 102 pk de opvallendste nieuwkomer is. Een proefrit met een pre-productiemodel maakt duidelijk dat de Caddy met deze motor de Vrolijke Frans van het stel is. Het kleine blokje heeft zowaar een opzwepend karakter; hij daagt je uit om het toerental hoog te houden, waarbij het uitjubelt van de pret. Een heerlijk blokje, vergelijkbaar met de EcoBoost van Ford. Eveneens nieuw is de 1.4 TGI aardgasmotor, die in de plaats komt van de 2.0 EcoFuel. Met minder slagvolume en een turbo moet hij 1,7 kg/100km zuiniger zijn en daarbij meer trekkracht bieden. Van dat laatste overtuigde de TGI tijdens de proefrit niet direct, wel met zijn muisstille loop. Er zijn verder twee bekende benzinemotoren beschikbaar: de 1.2 TSI met 84 pk en 1.4 TSI met 125 pk. Laatstgenoemde rijden we als bestelauto en daarin valt boven alles de indrukwekkende stilte aan boord op. Windgeruis blijft - ondanks de storm - tot een minimum beperkt en hetzelfde geldt voor rijgeluiden. De motor fluistert slechts. Indrukwekkend. Het dieselgamma bestaat uit 2.0 TDI's (Euro6) met vermogens van 75, 102 en 150 pk, plus een versie met 122 pk voor de Caddy 4Motion. Wat het leveringsgamma betreft dient verder vermeld te worden dat de Caddy leverbaar is in twee lengte-varianten; de Caddy Maxi is liefst 47 centimeter langer (497 versus 450 cm).
Meer veiligheid
Nieuw aan de Caddy is verder een strakker vormgegeven dashboard, waarin het centrale display nog altijd lager zit dan je zou willen. Hoger kon niet, zeggen de ingenieurs met spijt in hun stem. Er was überhaupt geen ruimte om veel te veranderen, zo blijkt. Daardoor zitten alle knoppen en schakelaars nog op dezelfde plek als voorheen. Interessant is wel de toevoeging van actuele veiligheidssystemen, zoals Front Assist en City Emergency Braking. De Caddy Combi staat vanaf juli bij de dealers, prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Praktijkervaring Honda Jazz: eigenaren over hun hybride mini-MPV

Designreview Volvo C40: ‘voldoet aan alle verwachtingen, en dat is een probleem’

De Citroën Méhari is 55: op pad met de leukste badeend

Deze topsedan van Nissan uit 1985 was geavanceerder dan de Audi V8

Alfa Romeo Giulia - Back to Basics

Citroën LNA (1981) - In het Wild
Gerelateerde forum topics
Lezersreacties (55) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.