Toyota Aygo X – Eerste rijtest

Aygo met X-factor?

205 reacties

Video
AutoWeek 6 2022
AutoWeek 6 2022

Je leest het in AutoWeek 6 2022

De Toyota Aygo X is in tegenstelling tot zijn voorgangers geen vrucht van een samenwerking met andere merken. Zeventien jaar lang bouwde Toyota de Aygo als onderdeel van een drieling samen met Peugeot en Citroën. Nu gaan ze het helemaal zelf doen: zie hier de Aygo X. Gaat er iemand spijt krijgen dat de samenwerking is opgezegd? In deze test zoeken we het uit. 

Twee generaties van de Aygo bouwde Toyota vanaf 2005 in samen­werking met Peugeot en Citroën. Ondanks de successen is er aan die coöperatie nu een einde gekomen. De Fransen varen voortaan een andere koers en daar past vooralsnog geen A-segmenter meer bij. Bij PSA ligt de basis voortaan bij het B-segment en voor wie de stad echt niet uit wil, zijn er elektro­karretjes als de Citroën Ami en de Opel Rocks-e. Toyota gaat evenwel gewoon door in de compacte klasse en heeft daartoe de compleet nieuwe Aygo X ontwikkeld, gebaseerd op de modulaire platformtechniek die Toyota ook gebruikt voor de Yaris. Hierdoor kan er toch schaalvoordeel worden gecreëerd. De Yaris, de Yaris Cross en de Aygo kunnen zelfs door elkaar heen op dezelfde productielijn in elkaar worden gezet. Dankzij deze TNGA-B genoemde architectuur is de Aygo X groter dan de uitlopende Aygo. In alle richtingen zijn er de nodige centimeters bij gekomen: de lengte is toegenomen met maar liefst 23,5 centimeter, de breedte met 12,5 en de wielbasis met 9 centimeter. Dit vertaalt zich direct terug in meer interieurruimte. Wel zo fijn wanneer je beseft dat de Aygo X is bedacht voor Europa, waar de mensen gemiddeld net iets langer zijn dan op andere continenten. Per definitie is de Aygo X een Europese aangelegenheid. Toyota’s designstudio in het Franse Nice heeft hem ontworpen, Toyota bouwt de aandrijflijn in Polen en de auto zelf loopt van de band in het Tsjechische Kolín. Plannen om de auto op andere continenten te verkopen, zijn er vooralsnog niet.

Op de groei

Toyota presenteert de Aygo X officieel in april, maar nu hebben we alvast de unieke gelegenheid om kennis te maken met een exemplaar uit de voorserie. Die is al gebouwd op de uiteindelijke assemblagelijn, maar met als doel om het productieapparaat te testen en af te stellen. Dat het nog geen productiemodel is, wordt extra onderstreept door de met X-logo’s bedrukte folie waarmee delen van de carrosserie zijn ­gecamoufleerd. Goed, voorserie of niet, het geeft al wel een indruk hoe het rijdt en de binnenruimte verandert ook niet meer. Voorin merken we als gevolg van de met 9 centimeter toegenomen wielbasis meteen de toegenomen ruimte. De stoelen staan twee centimeter verder uit elkaar en op schouderhoogte is er 4,5 centimeter bij gekomen ten opzichte van het uitlopende model. Dat is prettig. Hoofdruimte is er meer dan genoeg, ook voor hen die bovengemiddeld lang zijn. En dan te bedenken dat de stoelen ook nog eens 4,4 centimeter hoger staan. Dat draagt samen met de 11 millimeter grotere bodemvrijheid allereerst bij aan een prettige, hogere instap, maar het zorgt daarnaast voor een prima zitpositie. De stoelzittingen zijn weliswaar iets aan de korte kant, maar in de wetenschap dat deze auto niet is bedacht voor lange afstanden kun je het daar prima op uithouden. De stoelen kunnen lekker ver naar achteren (pas achter de voorstoelen is het platform korter ten opzichte van dat van de Yaris). Kortom, er lijkt geen vuiltje aan de lucht wanneer je als langere bestuurder met deze auto op pad gaat. Enige punt is dat je met de stoel in de achterste positie net even te ver van het stuur zit. Het stuurwiel is namelijk wel in hoogte, maar niet axiaal te verstellen, waardoor je de stoel toch weer iets naar voren moet schuiven voor de juiste zitpositie zonder gestrekte armen. De stoel iets naar voren schuiven, geeft de achterpassagiers trouwens ook net wat meer ruimte, al heb je op de achterbank als volwassene nog steeds niets te zoeken. Toyota verontschuldigt zich daarvoor door te melden dat in de praktijk er nog geen vijf procent van de tijd iemand op de achterbank zit. Dat is natuurlijk nonsens. Je hebt schaatsen of skischoenen doorgaans ook niet elke dag aan, maar om ze daarom maar een paar maten kleiner te kopen … Nee, de Aygo X is gewoon een A-segmenter en dat betekent vanzelfsprekend weinig ruimte achterin. Daar hoef je je als fabrikant niet voor te verontschuldigen. Beter is het gesteld met de bagageruimte achter de in delen neerklapbare achterbank­leuning: die is met 60 liter gegroeid tot 231 liter. Dat scheelt toch weer een extra tas.

Het interieur is opgetrokken uit harde kunststoffen, maar dat is in dit segment geen schande. Het wekt bovendien de indruk lekker lang mee te kunnen. Toyota laat zien dat vormgeving en functionaliteit elkaar niet in de weg hoeven te zitten. Het dashboard is met een speelse pen getekend, terwijl de bediening logisch en overzich­telijk werkt, met nog prettig veel fysieke knoppen. Er is wel een multimediasysteem, maar je hoeft weinig door menustructuren te swipen, want de functionaliteit is vrij beperkt. Je kunt de mogelijkheden wel uitbreiden door je telefoon te koppelen via Apple CarPlay of Android Auto. Dat is een goede zaak, want van het standaard navigatiesysteem zijn we niet echt onder de indruk. Het laat hier en daar nog wel eens een steek vallen.

Garantiekampioen

Onder de motorkap zien we bekende techniek: de vertrouwde 998 cc metende driecilinder, onveranderd piekend bij 72 pk en 93 Nm. Dat is niet overbemeten, zeker niet wanneer je bedenkt dat de auto 100 kilo is aangekomen. Om vlot met het verkeer mee te komen, moet je het motortje flink de sporen geven en frequent schakelen met de vijfbak. Voor wie daar geen zin in heeft: de gerobotiseerde handbak uit het vorige model is er niet meer. Daarvoor in de plaats is er voortaan een cvt.

Het onderstel kan de aandrijfkrachten in elk geval prima de baas. Mede dankzij de modulaire architectuur profiteert de Aygo X van de volwassener wielophangings­techniek van de Yaris. Dat geeft de auto een lekker stabiel weggedrag. Hij voelt stevig aan en helt slechts in beperkte mate over; oncomfortabel wordt het nooit. De auto is lekker koersvast, ook op hogere snelheid. Voor kruipdoor, sluipdoor in krappe binnensteden heeft de auto, ondanks zijn toegenomen wielbasis, een uiterst kleine draaicirkel van tussen stoepranden slechts 9,4 meter. Toyota geeft de Aygo X, on­geacht de uitvoering, standaard een heel volwassen set assistentie- en veiligheidssystemen mee, zoals automatisch grootlicht, een pre-collision-systeem en adaptieve cruisecontrol. Het enige wat op dit vlak is voorbehouden aan het meest complete uitvoeringsniveau zijn parkeersensoren, maar of je die echt nodig hebt bij zo’n compact en overzichtelijk wagentje? De vanafprijs van de Aygo X bedraagt € 15.995. Dat is beduidend meer dan de basisversie van het vorige model, want die had je al voor € 13.595. Maar goed, je krijgt nu wel een iets grotere auto en Toyota geeft maar liefst tien jaar garantie. Dat is ook wat waard. Hiermee heeft de Aygo X overigens de primeur. Vanaf april, wanneer de auto in de showroom staat, krijgen alle nieuwe modellen die lange garantie. Maar goed, lange garantie of niet, met de Aygo X laat Toyota in elk geval zien ook zonder Peugeot en Citroën prima in staat te zijn om een kleine auto te bouwen, al is dat met zijn iets grotere afmetingen meer A+- dan gewoon A-segment.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (205) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum