Toyota Avensis Verso 2.0 16V VVT-i Linea Sol (2001)

Voor- of achteruitgang?

Toyota Avensis Verso 2.0 16V VVT-i Linea Sol aut.
De Toyota Picnic is niet meer: lang leve de Avensis Verso! Tussen de compacte Yaris Verso en de grote Previa brengt Toyota zijn middenklasse-MPV, de Avensis Verso dus. Is het een vooruitgang ten opzichte van de Picnic of staat de pook nu in achteruit?

Voor deze test beschikten we over de benzinegestookte versie met automatische bak in de luxueuze Linea Sol-uitvoering. Inclusief de automaat praten we dan over een auto die op een haar na zeventig mille (e 31.765) kost. En eerlijk is eerlijk: we knappen dan toch een beetje af op die blikkerige klank van de portieren. Die zijn stevig genoeg, dat is niet het probleem, maar het is doodzonde dat de Japanners kennelijk hebben bezuinigd op de geluiddemping in de carrosserie.
De Toyota-stilisten zetten met de Avensis Verso wel een auto neer die echt goed smoelt. Het kleine driehoekige ruitje achter, zoals die Picnic dat had, is verdwenen; betekent wel dat passagiers op de derde zitrij een wat opgesloten gevoel hebben. Het heeft ook zo zijn consequenties voor het uitzicht, dat schuin naar achteren vrij beroerd is.

Lekkere zeszitter
Toyota laat je de keuze of je je Avensis Verso als vijf-, zes- of zevenzitter wilt hebben. De auto op de foto is de zeszitter waarbij de zes losse stoelen over drie rijen zijn verdeeld. Deze variant heeft op de tweede zitrij twee captains chairs met armleuningen. De vijf- en zevenzitter hebben op de tweede rij smallere stoelen zodat er nog een derde exemplaar tussen past. De vijfzitter kent dan geen derde zitrij, terwijl de zevenzitter daar twee losse stoelen heeft. Zoals in de meeste ruimtewagens van dit formaat kun je op de tweede zitrij heel veel beenruimte cre"ren, maar dan blijft er achterin vrijwel niets over. Je moet dus wat schipperen met de horizontaal verstelbare middelste stoelen en dan kun je met zes volwassenen heel aardig op stap. De twee stoelen op de middelste rij kun je ook nog wat naar binnen zetten, waardoor je minder dicht tegen het portier zit. Met volle bak blijft de bagageruimte gewoon te krap. Met twee koffers is het bekeken en die kunnen dan niet onder een afdekzeil. Dat werkt alleen maar als de achterste stoelen zijn neergeklapt of verwijderd. Houd wel rekening met een hoge tildrempel; goed voor de stijfheid van de koets.
Voor in de Toyota zit je op prima stoelen waarop je probleemloos een flink eind kunt sturen. Ze zijn stevig, maar niet té en steunen op de juiste plaatsen. De stoelen achterin zijn wat minder comfortabel omdat ze beduidend smaller zijn en een veel lagere zit bieden. Dat is nodig om voldoende hoofdruimte te creëren onder het niet zo hoge Verso-dak.  De moderne tweeliter zestienklepper maakt gebruik van Toyota"s VVT-i-systeem, waarbij de openingsduur van de inlaatkleppen afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden vanuit het motormanagement wordt aangestuurd. Je hebt de beschikking over 150 pk en daarmee zit deze Avensis met automaat aan boord in zo"n twaalf tellen op de 100 km/h. De top van deze versie bedraagt volgens de fabriek 180 km/h. De Avensis Verso is mooi stil en zijn testgemiddelde van 1:9,7 is voor een flinke MPV met automaat netjes.
Motor en bak vormen een prettig span dat alleen rumoerig wordt als het onderste uit de kan wordt gehaald. Normaal rijdend schakelt de automaat soepeltjes over, ondanks het feit dat hij het moet doen met vier trappen. De elektronica herkent je rijstijl en past daar automatisch het schakelen op aan. De eigenwijs gevormde keuzehendel zit aan de stuurkolom; best handig in zo"n ruimtewagen, want je kunt nu tussen de voorstoelen door naar achteren lopen. Van een ruimtewagen hoef je geen sportwagenprestaties te verwachten; daar zijn ze niet voor gebouwd. Deze Avensis Verso etaleert dan ook geen aspiraties in die richting, maar is ruimschoots vlot genoeg om niet als een slome duikelaar door het leven te moeten. Daarbij past prima zijn prettige weggedrag met een vering die comfortabel genoeg is zonder dat dat gegeven leidt tot fors overhellen in bochten. Je kunt de Avensis Verso makkelijk plaatsen waar je hem hebben wilt en onder extreme omstandigheden vertoont "ie geen nukken. De besturing is niet van het superstrakke soort, maar communiceert ruim voldoende. Remmen doet de Avensis Verso als de beste met zijn standaard noodstopbekrachtiging: krachtig, strak en standvastig. Met deze nieuwe Avensis Verso zet Toyota een auto in de markt die als ruime gezinsauto gewoon voldoet. Hij ziet er goed uit, voelt prima aan, maar dat beeld wordt wat vertroebeld door enkele details waarop Toyota lijkt te hebben bezuinigd.

Signalement

Merk Toyota
Model Avensis Verso 2.0 16v VVT-i Linea Sol
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 4 versnellingen, automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 31.845

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.998 cc
Maximaal vermogen 110 kW / 150 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 192 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank 60 l
Lengte / breedte / hoogte 4.650 mm / 1.760 mm / 1.675 mm
Wielbasis 2.825 mm
Massa leeg 1.435 kg
Laadvermogen 645 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.500 kg / 500 kg
Banden205/60R16Prijzen
Topsnelheid 180 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11,9 s (fabrieksopgave: 12,1 s)
Acceleratie 80-120 km/h in D 9,8s
Brandstofverbruik 8,9 l/100km
CO2-uitstoot 213 g/km