Test: Omoda E5 - vers bloed uit China

De Hyundai Kona Electric te lijf

Omoda E5
Omoda E5Omoda E5Omoda E5Omoda E5Omoda E5Omoda E5Omoda E5Omoda E5Omoda E5Omoda E5Omoda E5Omoda E5Omoda E5Omoda E5Omoda E5

De Chinese autogigant Chery liet ons continent tot dusverre aan zich voorbij gaan, maar die tijden zijn bijna voorbij. Ook wij moeten aan de Chery, vinden ze op het hoofdkantoor in Wuhu. Als amuse hebben ze voor ons een elektrische variant op hun compacte cross-over bereid. We proeven van de Omoda E5.

Vandaag rijden we niet alleen met een nieuw model, maar ook met een nieuw merk. Voor ons tenminste, want in andere hoeken van de planeet is Omoda al enige tijd een redelijk bekende naam, al dan niet als typeaanduiding van een model onder de vlag van Chery, een naam die je wellicht weer wel wat zegt. Maar misschien ook niet, want de stortvloed aan Chinese nieuwkomers bleef vooralsnog verschoond van producten uit deze stal. In een van de volgende nummers gaan we uitgebreid in op de plannen van Chery in ons land, voor nu dus even een korte introductie.

Chery is een relatief jonge autofabrikant uit Wuhu, een Chinese miljoenenstad ergens halverwege Shanghai en Wuhan. Het bedrijf begon in 1998 met de bouw van een kopie van de eerste generatie Seat Toledo en is in een kwart eeuw uitgegroeid tot de negende autofabrikant van China, met een jaarproductie van 1,2 miljoen personenauto’s en bedrijfswagens. Tegelijkertijd is Chery de grootste auto-exporteur van China, met name naar Zuid-Amerika, Indonesië en Rusland. Zo langzamerhand vond het merk het tijd om ook West-Europa te ontginnen en dat avontuur wil het aansnijden met de auto waar we vandaag op zijn thuisbasis in Wuhu mee rijden. Het model rijdt met verbrandingsmotor al even rond in China en de exportlanden, maar de volledig elektrische versie waar wij kennis mee maken, is ook in China vers van het mes.

De Omoda E5 is een compacte cross-over die zo op ons gevoel op eigen markt vooral in het vaarwater zit van de MG ZS EV en de BYD Otto. Op onze vraag welke bij ons gevestigde modellen Chery met deze auto in het vizier heeft, blijven de Chinezen ons het antwoord schuldig, maar in het evaluatieformulier dat we ’s avonds onder de neus geduwd krijgen, wordt keer op keer gevraagd naar hoe we de Omoda ervaren in vergelijking tot de ‘all new Kona Electric’, dus trek je conclusies.

Omoda E5

Omoda E5

Frisse verschijning

De Omoda E5 is zonder meer een frisse, eigentijdse verschijning en sowieso een verbetering ten opzichte van de versie met brandstofmotor, die schuil gaat onder een potsierlijk grote grille met een motief dat zo van een te duur damestasje lijkt te zijn gejat. De EV heeft daar voor in de plaats een gladde, dichte neus gekregen met heel platte lichtunits die samen met een zwarte, beletterde strip de kap van de frunk scheidt van de spatborden. De zijraampartij loopt naar achteren bijna coupé-achtig af, waar twee scherpe knikken in schouders en dak de auto een eigen, herkenbaar zijaanzicht geeft. Sierlijke achterlichtunits die door middel van een strip over de achterklep met elkaar zijn verbonden, tekenen samen met de forse dakspoiler de achtersteven.

Omoda E5

Omoda E5

Mooie afwerking

Het interieur van de Omoda verrast met zijn rust, overzichtelijkheid en vooral een mooie afwerking. Alle instrumenten zitten in een groot, licht gebogen scherm, dat net iets meer dan de helft van het dashboard beslaat en wordt aangevuld door het standaard head-up display. Afgezien van het scherm is het dashboard zo goed als leeg, met alleen vier ventilatieroosters die in een zwarte strip zijn verwerkt en zo amper opvallen. De middentunnel is breed en hoog en op een zestal knoppen voor vitale functies na net zo leeg als het dashboard. Het stuurwiel is bijna BMW-achtig klein en dik, waardoor het erg fijn in de hand ligt. Een afgeplatte onderkant geeft het een extra vleugje sportiviteit. De stoelen voelen stevig aan en kunnen vrij laag worden ingesteld. Het zicht naar achteren is helaas aan de krappe kant.

Omoda E5

Omoda E5

Dat geldt ook voor de hoofdruimte achterin, terwijl de beenruimte best aardig is. In de kofferruimte kun je 360 liter kwijt, wat in dit segment niet overdreven groot is. Hier wordt het gelag betaald voor een sportief ogende achtersteven. Chery gaat de Omoda E5 bouwen met twee accugroottes. De Short Life doet 300 km met een lading, voor de Long Life claimt Chery 450 km WLTP. Snelladen kan met maximaal een niet heel indrukwekkende 110 kW. Over de wisselstroomprestaties doet Chery nog geen mededelingen.

Omoda E5

Omoda E5

Gripverlies

De E5 komt lekker vlot van zijn plek, maar kampt meteen daarna met gripverlies. Een seconde of twee klauwen de Hankooks op het keurig droge asfalt naar grip, maar zodra ze die hebben gevonden, trekt de auto weer lekker vlot door. De besturing is erg licht en gevoelloos, maar desondanks secuur en precies genoeg. Zo lang je het tenminste niet te bont maakt, want op de slalom voel je wel weer dat de voorwielen moeite hebben grip te behouden en neigt de koets al gauw tot onderstuurd over de voorwielen doorschuiven.

Het gevoel onder de rechtervoet is goed. De motor reageert monter en vlot op wat je doet en zelfs in stand Eco zit er meer dan genoeg leven in. De remmen vergen wat meer gewenning, omdat het pedaal niet helemaal lineair reageert. Even doet het weinig, dan ineens heel veel; we vermoeden dat de overgang tussen regeneratief en conventioneel remmen nog wat voeg- en strijkwerk behoeft. Want let wel: we rijden in een prototype waar nog het een en ander aan kan en moet gebeuren. Niet voor niets stapt halverwege een directielid bij me in, om me honderduit te vragen naar wat er volgens mij nog aan moet gebeuren om klanten in ons deel van de wereld tevreden te stellen.

Omoda E5

Omoda E5

Vijftien dealers

De Omoda E5 moet in april volgend jaar op onze wegen verschijnen. Daartoe wordt op dit moment een netwerk opgetuigd van vijftien dealers. Geen pop-up stores of experience centers zoals we steeds vaker zien bij met name nieuwkomers, maar echte dealers met werkplaats en gekwalificeerd personeel, zo belooft ons Derek Du (op de foto hierboven), de man die dit allemaal aan het optuigen is. Die dealers moeten het eerste half jaar met één riem roeien, maar in september 2024 krijgt de Omoda E5 versterking van de Jaecoo 7, een middelgrote SUV die net als de E5 in ons land uitsluitend in volledig elektrische versie zal worden gevoerd .

  • +Prettige aandrijflijn
  • +Mooie afwerking interieur
  • -Onderstel vergt nog wat verfijning
  • -Achterin niet heel ruim

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (39) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum