Test: DS 9 E-Tense 4x4 360

Botsende karakters

93 reacties

Video
AutoWeek 9 2022
AutoWeek 9 2022

Je leest het in AutoWeek 9 2022

De DS 9 is het vlaggenschip van de Franse auto-industrie. Groter en duurder gaat het niet worden en om mee te kunnen komen in de wereld van de premiummerken, mag een snelle topversie niet ontbreken. En voilà, zie hier de Franse AMG: de DS 9 4X4 360, ontwikkeld in samenspraak met DS Performance en de perfecte auto voor hen die hun Citroën SM of CX GTI Turbo zo missen. Valt extreem comfort te rijmen met extreme prestaties?

Zeg je DS, dan zeg je weelderigheid en veercomfort. Veel Citrofielen verlangen terug naar de tijd van de hydropneumatische vering en rijden nu zo lang mogelijk door in hun oude C5 of C6. Of in hun klassieke CX of DS. In de 21e eeuw heeft DS zich als submerk losgeweekt van Citroën en nu kun je kiezen uit de 3, 4, 7 en sinds 2020 de 9 als grande limousine. Die is er uitsluitend als plug-in hybride, aanvankelijk met 225 pk. Die uitvoeringmaakt nu plaats voor een 250 pk sterke aandrijflijn, hoewel de 225 nog wel even in de prijslijst staat (de voorraad moet op).

Het topmodel, de 4X4 360, heeft uiteraard geen smeuïge V6-motor om de bestuurder te verwennen en compenseert dat met elektrokoppel. Op de voorwielen krijgt de 200 pk sterke benzinemotor er op die manier 110 pk bij en aan de achterkant is dat 113 pk. Dit powerpack kennen we al uit de Peugeot 508 PSE en met een systeemvermogen van 360 pk en maximaal 520 Nm koppel heb je geen reden tot klagen. Verder beschikt de snelste DS 9 over grotere remmen, een grotere spoorbreedte en een aangepast onderstel (veren, dempers, stabilisator­stangen). Uiterlijke kenmerken zijn de 20-inch wielen, de voorste remklauwen van DS Performance en de typeplaatjes op het kofferdeksel.

Altijd veel koppel

De extra kracht ontleent de 360 vooral aan de achterste elektromotor; vermogen en koppel van de viercilinder en de voorste elektromotor zijn gelijk aan die van de 250. Dat die tweede elektromotor altijd van de partij is, merk je vooral als je vanaf een niet verharde ondergrond wegrijdt. Dan hoor je de achterwielen even zoeken naar grip. Je wordt onder alle omstandigheden getrakteerd op veel stuwkracht en het samenspel tussen de motoren verloopt soepel en snel.

Pas wanneer je echt vol op het gas gaat, merk je dat er een relatief kleine verbrandingsmotor hard aan het werk moet. Die brult dan behoorlijk, maar je maakt dan ook grote stappen. In iets minder dan zes tellen vanuit stilstand naar 100 km/h is heel rap voor een vijf meter lange limousine die met twee man aan boord bijna twee ton weegt. Bij een normale tot vlotte rijstijl heb je echter nooit de indruk dat de benzinemotor hard moet werken, terwijl je altijd meer dan voldoende vermogen hebt.

De achttraps automaat schakelt snel en feilloos en wanneer je voor de sportieve rijmodus kiest, gaat het er allemaal nog wat heftiger aan toe. Meest voor de hand liggend is het om voor hybride te kiezen. Volledig elektrisch kan ook, tot 135 km/h en in het beste geval over een afstand van 41 kilometer (bij de DS 9 250 is dat 61 km).

Veel grip

Het veercomfort van weleer probeert DS terug te krijgen met Active Scan Suspension. Een camera leest de weg en geeft zijn bevindingen door aan een computer, die op zijn beurt de demping aanpast. Zelfs in de rijmodus Comfort lukt het deze DS 9 echter niet om oneffenheden en drempels mooi weg te werken. Het geheel voelt onnatuurlijk en enigszins gekunsteld aan en de sportieve saus die eroverheen is gegoten, smaakt niet voortreffelijk. Een beetje vlees noch vis. Er zijn merken die dit concept beter weten uit te werken.

Het neemt niet weg dat de grote en zware DS zich nog verrassend goed en snel de Col de Vence op en af laat jagen. De grip is enorm en de besturing laat zich goed doseren. Het is minder scherp dan in de Peugeot 508 PSE, die een iets andere inborst heeft. DS probeert de klant te paaien met glimmers en verwennerij. In het interieur zien we veel alcantara; zelfs het dashboard is er grotendeels mee bekleed. De zilverkleurige schakelaars om de ramen te openen, zitten op de midden­console, samen met andere en daardoor niet direct te vinden. In het infotainmentsysteem zit de DS Eneregy Coach, waarmee je kunt zien of je regeneratief remt of op de vier schijven. Niet echt veilig om daarnaar te kijken als je moet remmen.

Met zijn prijs van iets meer dan 70 mille zit de snelste DS 9 in het vaarwater van de BMW 530e xDrive, de Audi A6 50 TFSI E quattro en de Mercedes-Benz E 300e 4Matic, ook plug-ins met 4WD. Het verbaast ons dan ook niet dat er tot op het moment van schrijven nog maar zestien exemplaren van de DS 9 zijn geregistreerd in Nederland.

Signalement

Merk Ds
Model DS9 E-Tense 4x4 360 Performance Line+
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 8 versnellingen, sequentiële automaat
Aandrijving 4wd
Prijs € 77.750

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn, plug-in hybride
Cilinderinhoud 1.598 cc
Maximaal vermogen 265 kW / 360 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 520 Nm bij 3.000 tpm
Accu capaciteit (bruto) 12 kWh
Inhoud brandstoftank 42 l
Lengte / breedte / hoogte 4.934 mm / 1.932 mm / 1.460 mm
Wielbasis 2.895 mm
Massa leeg 1.884 kg
Laadvermogen 511 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.230 kg / 600 kg
Banden235/40R20Prijzen
Topsnelheid 250 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 5,6 s
Brandstofverbruik 1,8 l/100km
CO2-uitstoot (WLTP) 26 g/km

PRIVATE LEASE DS 9

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (93) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum