Test: Dacia Duster

Duster fris naar volgende ronde

62 reacties

Video
AutoWeek 38 2021
AutoWeek 38 2021

Je leest het in AutoWeek 38 2021

Dacia heeft de Duster bijgepunt en biedt hem nu ook in een begerenswaardige variant met 150 pk benzinemotor en zestraps DCT. Knaagt deze weelde niet aan het no nonsense karakter van de verder nog immer functionele Roemeen?

Gezien de bescheidenheid waarmee Dacia de Duster een update heeft gegeven lijken de Roemenen in grote lijnen nog altijd dik tevreden over de auto. De retoucheerkwast is er uiterst voorzichtig overheen gehaald; zowel vanbinnen, vanbuiten als technisch zijn er slechts een paar minimale aanpassingen doorgevoerd. Aan de achterkant gaat het om verlichtingsclusters met een andere indeling en een spoiler boven de ruit. Aan de voorkant ontwaren we nieuwe koplampunits evenals glimmende elementen in de grille, die met hun vorm aansluiten op de nieuwe led-dagrijverlichting. En in het interieur gaat het vooral om een aantal praktische voorzieningen. In technisch opzicht is het belangrijkste nieuws dat er weer een automatische transmissie in het assortiment is opgenomen.

Functionaliteit staat bij de Duster nog immer voorop, het is een kernwaarde van het model. Er is nog altijd genoeg plek voor vijf personen plus de nodige bagage. De stoelen zijn van een nieuwe bekledingsstof voorzien en de opbergruimte voor losse spullen is toegenomen. Tussen de voorstoelen zit voortaan een zeven centimeter verstelbare armsteun met daaronder een 1,1 liter metend opbergvak. Aan de achterkant van die armleuning kom je nu twee usb-aansluitingen tegen waarmee je je apparatuur kunt opladen.

De bediening van de Duster vraagt weinig gewenning; de knoppen, toetsen en schakelaars laten nog steeds geen twijfel bestaan waar ze voor bedoeld zijn. Misgrijpen is niet nodig. Evenwel zijn er twee nieuwe varianten van het infotainmentsysteem beschikbaar. De functionaliteit is anno 2021 vrij bescheiden, wat als voordeel heeft dat je alles vrij eenvoudig kunt bedienen. Als je dat wilt, kun je de functionaliteit uitbreiden door je telefoon te koppelen via Apple CarPlay of Android Auto.

DIK MET DCT

De Duster heeft nog altijd een soepel onderstel. Dat heeft weliswaar de nodige beweging in de carrosserie tot gevolg, maar het zorgt er ook voor dat de wielen op onverharde routes keurig contact met de ondergrond houden. Om precies te weten waar je buiten de gebaande paden aan toe bent, vind je bij de vierwielaangedreven versies voortaan in het infotainmentsysteem de 4x4 Monitor. Dat is een scherm met daarop een kompas, een hoogtemeter en info over hellingshoeken, zowel in lengte als overdwars. Om je stoere avonturen met getallen te staven geeft de 4x4 Monitor na afloop een samenvattend logboek van je rit weer. Ben je terug op de verharde weg, dan toont de besturing zich vrij afstandelijk en op langere ritten valt op dat er veel rijgeluiden het interieur binnendringen.

Mocht je in de markt zijn voor de 100 pk lpg-uitvoering dan is het prettig te weten dat de gastank met 50 procent is vergroot tot 62 liter. Wij zijn op pad gegaan met de 150 pk benzinemotor, de dikste variant dus, en hebben die gereden in combinatie met de nieuwe automaat met dubbele koppeling. In de wapenwedloop naar telkens meer versnellingen laten ze zich bij Dacia terecht niet gek maken; de van de specialisten van Getrag afkomstige DCT-transmissie heeft zes verzetten en dat voldoet in de praktijk prima.

Zonder dat er overdreven veel toeren hoeven te worden gemaakt is de motor soepel genoeg om bovengemiddeld vlot met het verkeer mee te komen. De elektronica van de DCT weet precies wanneer geschakeld moet worden en het schakelen zelf verloopt vlekkeloos. De versnellingsbak kent sportmodus noch schakelflippers, en die zijn ook helemaal niet nodig. Mede dankzij de goedgekozen schakelpunten van de automaat is het opgegeven verbruik van de 150 pk-versie gelijk aan die van 130 pk-variant met handbak: 6,2 liter per 100 kilometer. Dat is niet alleen prettig aan de pomp, maar zorgt ook voor eenzelfde bpm-bedrag.

Zonder het no-nonsense karakter van de auto geweld aan te doen brengt deze aandrijflijn de Duster naar een hoger niveau. Overigens ook naar een hogere prijsklasse. Omdat je de DCT alleen kunt krijgen in combinatie met de 150 pk viercilinder en dan alleen in de meest complete Prestigeuitvoering staat de auto met automaat in de lijst voor ! 27.090. Dat is aanzienlijk meer dan de basisuitvoering die met zijn grotere lpg-tank al voor een bescheiden ! 18.890 de jouwe kan zijn. Aan de andere kant vind je geen enkele concurrent die voor 27 mille een SUV van vergelijkbaar formaat met automaat (en dan ook nog zo’n fijne) kan aanbieden. Al met al brengt de tussentijdse fijnslijperij de Duster nipt naar een iets hoger plan, zonder dat zijn no-nonsense karakter daarbij in het gedrang komt.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

  • +Fijne automaat
  • +Ruim interieur
  • -Veel rijgeluiden
  • -Wollige besturing

Signalement

Merk Dacia
Model Duster TCe 150 Prestige
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie 6 versnellingen, automaat met dubbele koppeling
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 27.935

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.330 cc
Maximaal vermogen 110 kW / 150 pk bij 5.250 tpm
Maximaal koppel 250 Nm bij 1.700 tpm
Inhoud brandstoftank 50 l
Lengte / breedte / hoogte 4.341 mm / 1.804 mm / 1.693 mm
Wielbasis 2.674 mm
Massa leeg 1.238 kg
Laadvermogen 540 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.500 kg / 665 kg
Banden215/60R17Prijzen
Topsnelheid 199 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,7 s
Brandstofverbruik 6,2 l/100km
CO2-uitstoot (WLTP) 141 g/km

PRIVATE LEASE Dacia Duster

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (62) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum