Tesla Model 3 Performance AWD - Eerste rijtest

De M3 van de 21e eeuw

Tesla Model 3
AutoWeek 22 2019
AutoWeek 22 2019

Je leest het in AutoWeek 22 2019

De Model 3 is veel meer dan het kleinere broertje van de S. Dat merkten we al tijdens de eerste rij-impressie. Een zeer dynamische auto. De Model 3 Performance doet daar nog een schepje bovenop en kan wedijveren met testosteronbommen als de BMW M3 en Mercedes-Benz C-Klasse AMG. Zijn wapenfeiten: instant koppel, laag zwaartepunt, perfecte gewichtsverdeling.

Een zonnige dag in Zuid-Frankrijk. Terwijl op de achtergrond de 911’s over het wereldberoemde asfalt van Paul Ricard brullen, staan wij op het nabijgelegen testen trainingscenter naast de baan te kijken naar een voorbijrazende Model 3 Performance. Op wat bandengepiep na is er niets te horen, maar hij gaat wel akelig snel.

Tijd om zelf achter het stuur te stappen. De 3 is een stuk compacter dan de S waarmee we vanuit Nederland naar het bekende circuit in de Provence-Alpes-Côte d’Azur zijn gereden, een belevenis op zich, waar we binnenkort uitgebreid verslag van doen.

Nu is het tijd voor plezier! De acceleratie is ronduit verpletterend en komt heel dicht in de buurt bij die van Italiaanse hypercars of de snelste versies van de Porsche 911, zoals de Turbo S en de GT2 RS. Maar dan voor een kwart van de prijs, in het geval van die Porsche. Hoe dan ook, de 3 Performance is krankzinnig snel. En waar je met een verbrandingsmotor een beetje vertraging hebt na het intrappen van het gaspedaal is een elektromotor – twee stuks in dit geval – permanent bij de les. Meer dan 600 Nm koppel is meteen beschikbaar, dus bij deze is de uitspraak there’s no substitute for cubic inches ook meteen ontkracht, mochten de moderne turbomachines dat al niet hebben gedaan.

OVERSTUUR IS KINDERSPEL

Na een uitdagende S-bocht komt een recht stuk. Niet lang, maar bij het uitaccelereren op de juiste lijn kunnen we flink tempo maken, tot iets boven de 150 km/h. Dan is er weer een bijna haakse linkse bocht. Dat betekent hard remmen. Heel hard. En dan voel je het gewicht. Bijna 1.850 kg, dat is 400 kg meer dan een GT2 RS. Al die kilo’s liggen weliswaar laag en tussen de assen (de gewichtsverdeling is 50:50), maar ook in bochten heeft die massa zijn effect. Desondanks voelt de 3 speels en lichtvoetig aan en reageert hij meer dan enthousiast op stuurcommando’s. De Performance doet dat zelfs nog beter dan de andere versies, dankzij het verlaagde onderstel en de standaard Michelins Pilot Sport 4S op 20-inch wielen.

Die banden zijn zelfs speciaal voor deze Tesla ontwikkeld en dragen dan ook de letters TO (Tesla Only) op de wang. Onderstuur? Geen zware motor op de vooras, dat scheelt een hoop, maar toch een klein beetje soms. Remedie: je rechtervoet een klein beetje naar beneden en als door een reuzenhand opzij geduwd schuift de achterkant naar de buitenkant van de bocht. Maar dan wel heel goed controleerbaar, mede dankzij de zeer directe besturing. Driften is bijna kinderspel, zo gemakkelijk forceer je de 3 naar overstuur. Maar wat wil je ook, met 462 pk en 639 Nm die vrijwel alleen maar naar de achterwielen gaan? Mis je hier het opzwepende geluid van een huilende zescilinder of een brullende V8? Eerlijk gezegd sta je daar helemaal niet bij stil, omdat de sensatie van het accelereren en het bochtenwerk je volledig opslokt.

AANGEPASTE KOELING

Ook de remmen zijn van een ander kaliber. Rondom heeft de 3 Brembo Performance Brakes, die goed op hun taak zijn berekend, zo merken we. Minstens zo belangrijk zijn de vele aanpassingen aan de aandrijflijn en dan vooral het temperatuurmanagement van de batterij en de twee elektromotoren. Die krijgen het namelijk zwaar te verduren tijdens een circuitdag en het is natuurlijk niet de bedoeling dat je na vijf rondjes al de handdoek in de ring zou moeten gooien. Hoeft ook niet, de 3 Performance houdt het desnoods vol totdat de batterij leeg is, zo beweert een medewerker van het merk. Het koelen begint al voordat je gaat rijden.

Het enige wat je moet doen, is op het grote beeldscherm in het midden van het dashboard de optie ‘circuitmodus’ kiezen en dan gaan alle systemen op scherp. Zoals bij meer Tesla’s heeft ook deze Performance twee motoren. Op de achteras is dat een motor met een permanente magneet, op de vooras een inductiemotor, die als voordeel heeft dat er minder wrijvingsweerstand is als de motor niet wordt belast. De Model S is nu ook van dit type motor voorzien. Het scheelt namelijk energieverbruik en dat is weer goed voor het rijbereik. Een andere functie die is aangepast wanneer je voor de circuitmodus hebt gekozen, is het regeneratief remmen. Hij remt dan veel sterker, waarmee je automatisch ook veel meer energie terugwint. Op de openbare weg is dat misschien iets te veel van het goede, op het circuit een prettige optie.

LEKKER DRIFTEN

De twee onafhankelijk van elkaar werkende motoren helpen de 3 beter de bocht door, samen met het remsysteem en natuurlijk een compleet anders werkend stabiliteitssysteem. Het ESP werkt nu als prestatieverbeteraar en niet om de veiligheid te verhogen. De software is volledig binnenshuis ontwikkeld. Een sperdifferentieel is er niet, die functie wordt overgenomen door eventueel het remsysteem in te zetten om de grip en de balans te optimaliseren.

Kortom, remmen die de auto sneller maken, hoe gek dat ook klinkt. De verdeling van aandrijving tussen voor en achter helpt ook om bochten sneller te kunnen nemen, terwijl het ESP genoeg ruimte over laat om lekker te kunnen driften. Na enkele rondjes spelen proberen we het ook eens met alle systemen in de normale modus. Het verschil is enorm, aangezien het vermogen bijna continu wordt weggenomen en de remmen overuren draaien om de zware Tesla niet uit de bocht te laten vliegen. Gevolg: bij terugkomst in de pitstraat slaat de rook van de schijven en blokken, dus maken we maar snel een rustig rondje om de dure Brembo’s een beetje te koelen.

Aansluitend rijden we de 3 Performance door het mooie landschap van deze streek. Door het verlaagde onderstel en de banden in de maat 235/35/20 is de Model 3 Performance een tandje scherper dan de gewone AWD. We kunnen het ons echt nauwelijks voorstellen dat een echte autoliefhebber hier niet enthousiast van wordt, want dit is domweg een erg fijn sturende auto. Ja, een elektrische, dus veel stiller. En stukken goedkoper in de aanschaf en de omgang dan een reguliere sedan met zoveel vermogen. Om maar met de woorden van Anouk te spreken: wen d’r maar aan.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

  • +Sensationeel snel
  • +Aansprekende rijeigenschappen
  • -Wel wat zwaar
  • -Geen vijfde deur

Signalement

Merk Tesla
Model Model 3 Performance AWD
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie automaat
Aandrijving 4wd
Nieuwprijs € 64.580

Specificaties

Brandstof elektrisch
Motor 2 elektromotoren
Maximaal vermogen 377 kW / 513 pk
Maximaal koppel 660 Nm
Accu capaciteit (bruto) 75 kWh
Lengte / breedte / hoogte 4.694 mm / 1.849 mm / 1.443 mm
Wielbasis 2.875 mm
Massa leeg 1.831 kg
Laadvermogen 474 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.000 kg / 750 kg
Banden235/35R20Prijzen
Topsnelheid 261 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 3,4 s
Stroomverbruik (WLTP) 13,7 kWh/100km
Actieradius (WLTP) 530 km

PRIVATE LEASE Tesla Model 3

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum