SsangYong Korando

Koreans can do!

SsangYong Korando
AutoWeek 39 2010
AutoWeek 39 2010

Je leest het in AutoWeek 39 2010

Het Koreaanse merk SsangYong was kort geleden nog op sterven na dood. Maar een beetje Koreaan laat zich niet zomaar uit het veld slaan en terwijl op de werkvloer ware veldslagen werden uitgevochten, werkten ze op de ontwikkelingsafdeling driftig door aan de vierde generatie Korando. En daar gaan we vandaag mee rijden.

Zuid-Koreanen zijn dol op wollige marketingtaal en militante ­slogans. Toen in 1974 begonnen werd met de bouw van een Jeep-achtige, werd het licentiemodel dan ook 'Korando' gedoopt, wat een samentrekking was van Koreans can do ; wij kunnen het ook, vrij ­geïnterpreteerd. En gezien de hachelijke ­situatie waarin SsangYong zich momenteel bevindt, hadden ze geen betere naam ­kunnen bedenken voor het nieuwe model waarmee het merk weer op het droge moet worden getrokken. Al zou het nu moeten woden gewijzigd in Koreans still can do. En laten we meteen met de deur in huis vallen: de eerste indruk is goed. De gloednieuwe Korando is zonder twijfel de mooiste SsangYong ooit. Al zegt dat misschien meer over de modellen die het merk voorheen aan ons probeerde te slijten. SsangYong lijkt eindelijk te hebben begrepen dat aan onze zijde van de aardbol de smaakpapillen nu eenmaal wat anders functioneren, en ­besteedde het ontwerp uit aan de Italiaanse grootmeester Giorgetto Giugiaro. De vraag is alleen: wanneer tekende hij de Korando? Want dit model zou pakweg een jaar of vijf geleden ook al niet zijn geprezen om zijn vooruitstrevende lijnen. Maar vergeet niet dat de ontwikkeling van deze auto al in 2005 begon en in bijzonder roerige tijden speelde. De Korando heeft veel weg van de Hyundai Tucson en de Chevrolet Captiva: een stoere, robuust ogende SUV zonder veel poeha. Met de schuine C-stijl heeft hij een vleugje hatchback, maar vele malen ­bescheidener dat de wanstaltige Actyon (sorry, BMW) en een scherpe, oplopende vouw op de flank naar achteren geeft de Korando net wat meer optische dynamiek.

Kraanvogel

Ook het interieur van de Korando is erg ­behoudend, met een Koreaans sfeertje van een jaar of wat geleden. Maar dat neemt niet weg dat SsangYong flink zijn best heeft gedaan, want de afwerking en materialen zijn met sprongen verbeterd ten opzichte van wat we gewend waren. En zie je de ­contouren van de van het water opstijgende kraanvogel in de lijnen van het dashboard? Wij wel, zij het na enige hulp tijdens de perspresentatie op Mallorca. Volgens SsangYong is de Korando net wat meer premium dan de concurrentie. Dat hebben wij niet kunnen ontdekken, maar de auto steekt beslist goed in elkaar. De stoelen zijn prettig stevig en bieden een prima zitpositie, hoog zoals ­liefhebbers van dit segment het doorgaans graag hebben. De beenruimte voor achterpassagiers is royaal, maar de hoofdruimte heeft te lijden onder de schuin aflopende daklijn. Dat kun je echter mooi oplossen met de rugleuning, die onder een hoek van ­vijftien graden te verstellen is. Wat naar achteren en je kruin heeft ruimte zat. De kofferruimte heeft een dubbele bodem, met daaronder een ware letterkast aan ­diverse vakjes voor kleine spullen.

Niet alleen uiterlijk, maar ook technisch ­betekent de Korando een ware ommezwaai voor het merk SsangYong. De ongekroonde koning van het ladderchassis heeft het licht gezien en de Korando heeft voortaan een zelfdragende carrosserie. En dat merk je meteen, want de Korando stuurt stukken beter dan we van SsangYong gewend zijn. We rijden met de vierwielaangedreven ­versie (voorwielaandrijving behoort ook tot de mogelijkheden) en de auto is behoorlijk precies door de bochten te sturen. Hij blijft mooi in koers en wie zijn best doet, kan zelfs een ondeugend snufje overstuur ­opwekken. De koets blijft ook op het matige asfalt op Mallorca verrassend comfortabel, erg zacht maar amper deinerig.

Nieuwe motor

Een andere opsteker is de motor van de Korando. Ook hier heeft SsangYong 'n frisse wind geblazen, met de gloednieuwe vier­cilinder tweeliter commonrail-diesel. Met 175 pk en 360 Nm over een breed toeren­bereik weet hij ruimschoots raad met de 1.672 kg die de Korando leeg op de weegschaal zet. Bovendien doet hij zijn werk vrij rustig en wat je hoort, klinkt niet onaardig voor 'n diesel. De handgeschakelde zesbak voelt mooi precies aan. Kortom: het totaalplaatje is erg netjes en overtreft de verwachtingen die we, gezien de eerdere modellen van SsangYong, ­hadden. Maar dan zijn ze er nog niet, want alles valt en staat met een goed dealer­netwerk, en de import van SsangYong was in handen van het omgevallen Kroymans-imperium. Een grote Belgische speler, Alcopa, heeft het merk overgenomen enzal ook Nederland bedienen. Alcopa is in ­gesprek met voormalige dealers en servicepunten in ons land om SsangYong weer op de kaart te zetten. In de loop van de herfst moet de Korando naar ons land komen. Een exacte prijs heeft Alcopa nog niet, maar we mogen uitgaan van een vanafprijs van net onder de dertig mille voor de voorwielaangedreven, handgeschakelde diesel, en dat is zo'n duizend euro goedkoper dan een ­vergelijkbare Hyundai iX35 of Kia Sportage. Die voor die meerprijs overigens duidelijk moderner ogen. Volgend jaar legt SsangYong de drempel nog wat lager met een goedkopere benzinemotor en ook een minder krachtige, zuiniger variant van de tweeliterdiesel zit in de pijplijn.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (26) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum