Skoda Fabia Combi

Wegens succes verlengd

Skoda Fabia Combi
Skoda Fabia CombiSkoda Fabia CombiSkoda Fabia CombiSkoda Fabia CombiSkoda Fabia CombiSkoda Fabia CombiSkoda Fabia CombiSkoda Fabia CombiSkoda Fabia Combi
AutoWeek 49
AutoWeek 49

Je leest het in AutoWeek 49

Kleine stationwagons werden een jaar of tien geleden met uitsterven bedreigd, maar Skoda zag er brood in en kwam in 2001 met een Combi op basis van de Fabia. Met succes, want hij nam al gauw een kwart van de totale Fabia-verkopen voor zijn rekening. Logisch dus dat de Tsjechen ook op basis van het nieuwe model met een stationwagon komen.

Elke autofabrikant droomt ervan: een segment voor zichzelf hebben. Skoda kwam met de vorige Fabia Combi aardig in de buurt. Toen concurrenten als de Seat Cordoba Vario en Volkswagen Polo Variant wegvielen, moest hij alleen nog de Peugeot 206 SW naast zich dulden. De Peugeot en Skoda pakten allebei de helft van de markt. De 206 is vervangen door de 207, de Fabia kreeg eveneens een opvolger. De strijd om de gunsten van de koper gaat voor beide auto's dus weer opnieuw beginnen, maar er ligt een kaper op de kust: Renault komt binnenkort met een stationwagon op basis van de Clio, waarmee we eind volgende maand de eerste meters kunnen maken. De kleine stationwagon is dus niet dood, hij leeft! En waarom ook niet, want omdat auto's uit het B-segment tegenwoordig heel volwassen zijn, kan een daarop gebaseerde combi met name voor jonge gezinnen een prima alternatief vormen voor bijvoorbeeld een Volkswagen Golf. Op dat soort compacte middenklassers hebben de kleine combi's in ieder geval een beduidend grotere laadruimte voor.

Elegant

Zo ook de Fabia Combi. Onder de ver openslaande achterklep gaat een forse bagageruimte schuil met een inhoud van 480 liter. Kijk, daar kun je wat mee! De laadruimte is uit te breiden tot maximaal 1.460 liter, wat toch eventjes 235 liter meer is dan de vorige Fabia Combi kon meeslepen. Best opvallend gezien het feit dat hij ten opzichte van die auto nauwelijks langer is geworden, namelijk 7 millimeter. Het zal een gevolg zijn van het wat hogere dak dat de nieuwe Fabia, en dus ook de Combi, meekrijgt. Ten opzichte van zijn hatchbackbroer maakt de stationwagon een groeistuip van zo'n 25 centimeter, die logischerwijs geheel voor rekening komt van een langere overhang achter. Toch oogt de nieuwe Fabia Combi best elegant; de relatief ronde achtersteven en de sierlijke achterste stijl geven hem wat sportiefs. Driekwart van achteren menen we bij een exemplaar met zilverkleurige dakrails wat trekjes van de vorige Laguna Grand Tour te herkennen, wat vooral aan de vorm van de achterlichten ligt. Ten opzichte van de wat 'hangende' kont waar de vorige Fabia Combi mee kampte, oogt de nieuweling beduidend vlotter. Hier kun je best mee voor de dag komen.

Bruikbaar

De bagageruimte is met 480 liter niet alleen behoorlijk groot, maar ook mooi gelijkmatig van vorm. Daardoor is de ruimte ook echt goed bruikbaar. Handig is het afdekscherm, dat na een tik tegen de greep zichzelf oprolt. Verder zien we tassenhaakjes, een 12-voltaansluiting en een opbergnet. Alle stationwagon-voorzieningen zijn dus aan boord. Minder blij zijn we met de neerklapbare achterbank. De zitting is weliswaar in een handomdraai om te klappen, maar bij de leuning gaat dat moeizamer. Je moet namelijk eerst alledrie de hoofdsteunen uitnemen en als je de leuning vervolgens neerklapt, heb je nog steeds geen volledig vlakke laadvloer.

Punten scoort de achterbank wel weer als we erop plaatsnemen. Er zijn maar weinig auto's in het B-segment waar je achterin met een lengte van 1,93 meter zoals ondergetekende voldoende been- en hoofdruimte aantreft, maar de Fabia Combi flikt het. Bovendien zit de bank ook nog eens prettig, net als de voorstoelen trouwens. Bij een auto uit het VW-concern verwacht je stevige kussens, maar het meubilair van de Fabia lijkt eerder Frans in dit opzicht. Voorin vind je eveneens voldoende ruimte en daarmee ook een prettige zitpositie; het is bepaald niet afzien in de Skoda. Eens te meer omdat het dashboard netjes is afgewerkt en de gebruikte materialen er prima mee door kunnen. Ook de kleurstelling doet modern aan, de grauwheid van de vorige Fabia is verdwenen.

Wijs besluit

Een 1,6-litermotor met 105 pk lijkt heel wat voor een kleine auto, maar de vierpitter moet er in de heuvels rond het Kroatische Split waar we hem aan de tand voelden aardig aan trekken. Op vlakkere stukken weg kom je goed met het verkeer mee, maar je hebt niet het gevoel erg veel vermogen in huis te hebben. Met 1.135 kilo is de Combi 1.6 dan ook geen lichte auto. Er is op benzinegebied ook een 1,4-liter met 85 pk en een 1,2-liter driecilinder die 70 pk levert. De daarvan afgeleide variant met 60 paarden uit de hatchback is niet leverbaar voor de Combi, en dat lijkt ons een wijs besluit van Skoda. De 1.2 12V konden we helaas niet testen, maar de 1.4 wel en dat is voor vlakke Nederlandse wegen een adequate motor als je niet te veel haast hebt. Als alternatief zijn er drie diesels: een 1,4-liter driecilinder met 70 of 80 pk en de aloude 1,9-literdiesel met 105 pk. Hoewel ze niet tot de meest geciviliseerde in hun soort behoren – met name de 1.9 TDI is een lawaaiige metgezel – hebben ze lekker veel koppel in huis en combineren dat met een laag verbruik.

Prettig

Alle motoren zijn gekoppeld aan een vijfbak, die zich soepel laat bedienen en relatief korte schakelwegen heeft. Jammer dat er niet als alternatief een zesbak wordt aangeboden, want die zou op de snelweg helpen om het geluid en het verbruik te drukken. Nu maakt de 1,6-liter bij 120 km/h in de hoogste versnelling 3.500 toeren en dat is toch aardig wat. Niet dat de Fabia overigens een herrieschopper is, ook het windgeruis blijft netjes op de achtergrond.

Op het gebied van rijeigenschappen hebben we bij de Combi geen verschillen kunnen ontdekken ten opzichte van zijn hatchbackbroer. De zwaardere achterzijde laat zich in het grensbereik niet negatief gelden. De Fabia blijft wat hij was: een niet al te spannende, maar wel prettig rijdende auto, waarbij de nadruk op comfort ligt. De Skoda beschikt over een relatief zacht afgesteld onderstel, wat het veercomfort ten goede komt. Ook over de besturing geen klachten: die biedt voldoende gevoel en is redelijk direct. De Fabia Combi staat in februari volgend jaar bij de dealers. De exacte meerprijzen voor de stationwagon zijn nog niet bekend, maar zullen volgens de importeur maximaal E 795 bedragen. Dakrails is daarbij altijd standaard. Gezien de forse extra bagageruimte is dat een billijk te noemen bedrag.

PRIVATE LEASE Skoda Fabia

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum