AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Seat Ibiza Sport vs. Suzuki Swift Sport - Vergelijkende Test

De S van Sport zonder de D van Duur

64 reacties

Video
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
AutoWeek 38 2022
AutoWeek 38 2022

Je leest het in AutoWeek 38 2022

Seat, Suzuki, Sport. Een heleboel S-en maar in dit geval betekent die veelgebruikte term ‘Sport’ ook echt wat. Seat monteert namelijk weer een 1,5-liter viercilinder in de Ibiza en maakt hem nog relatief betaalbaar ook. Is het daarmee een goed alternatief voor de koning van betaalbare sportiviteit, de Suzuki Swift Sport?

De Seat Ibiza heeft nog altijd een ­ ietwat sportief imago, maar een echte hothatch-versie is al jaren niet meer leverbaar. Zo’n uitvoering is er van het huidige model zelfs nooit geweest, waardoor de 1.5 TSI met 150 pk de krachtigste motor ooit in dit model is. Sinds de facelift stond hij niet meer op de prijslijst, maar nu is de 1.5 weer even terug. Even ja, ­ want het gaat op een nogal wonderlijke ­ manier: Seat maakt de viercilinder tijdelijk leverbaar. Wie er een wil, moet dus snel zijn en haalt dan een relatief voordelig ­model in huis. De enig leverbare uitvoering, de Sport, kost namelijk € 29.950. Dat is nota bene € 600 minder dan wat een 1.0 TSI met DSG-automaat in de verder identieke FR-trim kost. Die auto is dus even overbodig, tenzij je meer luxe wilt. Opties zijn er bij de 1.5 namelijk niet: dit is het en dit blijft het. Dat betekent wel de sportieve FR-opsmuk, ledkoplampen en klimaatregeling, maar geen adaptieve cruisecontrol, keyless entry, panoramadaken of ­ achteruitrijcamera’s.

Daarmee voert Seat eigenlijk een Suzukibeleid, want bij de Japanners is deze one size fits all-benadering al veel langer ­ gebruikelijk. Het verschil: ‘Sport’ is hier ook meteen de topversie, dus krijg je alles wat Suzuki voor de Swift in huis heeft ­ standaard mee: stoelverwarming, adaptieve cruisecontrol, een rijstrook­assistent en keyless entry. Ook een hele boel sportieve en exclusieve opsmuk is standaard, zodat omstanders in één oog­opslag zien dat hier niet zomaar een Swift staat. Dat is bij de Ibiza wel anders, want het uiterlijk van deze Sport is niet te onder­ scheiden van een minder krachtige FR-versie.

BEETJE LEUK STUREN

Nog een belangrijk verschil: bij Seat is de zeventraps DSG-automaat standaard (verplicht, zo je wilt), terwijl bij Suzuki een handgeschakelde zesbak de enige mogelijkheid is. Voor wat extra betrokkenheid bij het rijden heeft de Ibiza schakel­flippers aan het stuur en dat bevalt op zichzelf ­prima. Waar de éénliter driecilinder het in combinatie met deze bak vaak op een wat futloos brommen zet, is de viercilinder in samenwerking met deze bak altijd bij de les. De 1.5 is door de mooiere loop sowieso een aanwinst voor de Ibiza, juist omdat die 1.0 een van de weinige aspecten is waardoor je dit model nog ervaart als een kleine auto.

Met de grotere motor is het plaatje van een buitengewoon volwassen rijdend model helemaal compleet. De 1.5 klinkt niet sportief, maar wel vrij ­ serieus en hij helpt de Ibiza ook nog eens aan serieuze prestaties. Van 0 naar 100 is in onze praktijk zelfs in iets minder dan 8 seconden gepiept, terwijl de teller tijdens een ritje door Duitsland uiteindelijk 227 km/h aangaf. Lang niet gek! Wel is het ­ jammer dat het hiermee ook ophoudt met de sportiviteit. Aan onderstel of besturing wordt niet getornd voor deze versie, die derhalve voor het overige rijdt zoals elke andere ­ Ibiza. Door de lage zit en het compacte formaat van de auto is het heus wel een beetje leuk sturen, maar niet meer dan in een willekeurige andere versie. ­ Jammer, zeker omdat Volkswagen op de technisch identieke Polo fijn werkende adaptieve dempers aanbiedt. Met die Sport Selectoptie zou de Seat net dat beetje ­ extra bieden, al was de prijs dan ongetwijfeld ook omhoog gegaan.

De Swift heeft evenmin adaptieve dempers, en is zelfs niet bepaald hard geveerd. Toch voelt hij vanaf de eerste meters sportiever aan dan de Ibiza. Zijn heerlijk directe en precieze besturing wordt gecombineerd met wat misschien wel de sterkste kant is van deze auto: een laag gewicht. Met nog geen 1.000 kilo is de Swift naar moderne maatstaven lekker licht en dat is goed te voelen. De auto laat zich zeer precies plaatsen en communiceert via al zijn vezels wat er gaat gebeuren. Dat is heel leuk, want het zorgt ervoor dat je ook in ons land serieuze lol kunt beleven met de Swift. Elke rotonde is een feestje, waarbij de auto zich ook door de meest lompe stuuracties niet van de wijs laat brengen.

MILD-HYBRIDE

Zoiets kan trouwens gerust in de derde ­ versnelling, want de Swift pakt ook bij lagere toerentallen soepel op. Die eigenschap dankt hij aan een combinatie van een turbo en een ondersteunend elektro­motortje: ook als Sport is een Swift tegenwoordig een mild-hybride. De elektroboost drukt de CO2-uitstoot en levert tijdelijk 14 pk extra op, bovenop de 129 stuks van de 1,4-liter viercilinder. Die cijfers mag je dan weer niet bij elkaar optellen, maar laten we het erop houden dat hij ‘129 pk+’ levert. Dat is voldoende voor vlotte prestaties, al is de Ibiza sneller. Bovenin het toerenbereik is de versnelling in de Swift wat minder ­ indrukwekkend dan onderin, maar je komt nooit tekort. Dat hij niet razendsnel is, past ook wel bij het toegankelijke karakter van de auto, die je zo immers veel vaker op de top van zijn kunnen kunt rijden. Het schakelen zelf gaat licht en soepel, maar niet zo precies als we van bijvoorbeeld Honda en Mazda gewend zijn.

Hoezeer deze Swift graag een sportieveling wil zijn, blijkt ook uit de stoelen. Die ­ bieden zoveel zijdelingse steun, dat ze voor wat omvangrijkere personen al snel te krap zijn. Maar wie erin past, zit goed. Voor een echt sportief gevoel staan ze wel wat te hoog in de auto, maar vervelend slecht is de ­ zitpositie nu ook weer niet. Wel is het hinderlijk dat de draaiknop voor de ventilatie vlakbij de rechterknie zit. Wie zich schrap zet in een snelle bocht, kan die bocht ­ daardoor zomaar met een stevig blazende ventilator verlaten.

NIET TE MODERN

Het zicht naar buiten heeft in de Swift wel iets grappigs, want door de vrij rechtopstaande voorruit lijk je vanuit een soort bunkertje naar buiten te turen. Mini-gevoel, zo je wilt. Richt de blik wat naar beneden en het wordt duidelijk dat de Suzuki Swift als model een beetje aan de onderkant van dit segment opereert. De boel zit degelijk in elkaar, maar er is veel harde kunststof ­ gebruikt. De vormgeving is netjes, maar niet zo eigen, en we zien hier en daar wat knoppen die slecht bij het totaal passen, zoals die van de stoelverwarming. De ­bediening is helder, waarbij er voor de meeste functies gewoon een eigen knop is. Het infotainment werkt aardig, maar is ook erg eenvoudig. De rode accenten geven een sportieve sfeer, maar ogen ook weer wat goedkoop.

Dat laatste deelt de Swift met de Ibiza, waarvan het rode plastic rond de ventilatieroosters zelfs bij speelgoed­fabrikant Fisher-Price nog zou worden afgekeurd. Voor de rest oogt daar het dashboard veel hoogwaardiger dan dat van de Swift. Het interieur ging bij de facelift van vorig jaar op de schop en oogt sindsdien modern. Het dashboard is grotendeels opgetrokken uit hoogwaardiger kunststoffen en het scherm zit hoog en mooi in het zicht. Bovendien is de Ibiza niet té modern, wat bij producten van de Volkswagen Group tegenwoordig goed nieuws is. Er zijn gewoon separate knoppen voor de klimaatregeling, terwijl de reeks fysieke snelkoppelingen onder het overzichtelijke touchscreen een stevige ­ bijdrage levert aan het bedieningsgemak. Hier is ook een knop om in één keer terug te gaan naar je Android Auto of Apple CarPlay-scherm, een mooie vondst. Ook het start-stop­systeem heeft een eigen knop. Maar goed ook, want het werkt irritant traag. Het monochrome schermpje tussen de analoge meters achter het stuur ziet er achterhaald uit, al toont het wel alle interessante informatie. In andere Ibiza’s is het mogelijk hier een groot kleurenscherm te laten monteren, maar je raadt het al: niet bij de Sport.

Die biedt wel een prettige zitpositie, met een stoel die minder sportief, maar wel wat uitgebreider verstelbaar is dan bij de Swift. Ook is een middenarm­ steun hier gewoon present. Door het grotere formaat van de Ibiza hebben passagiers wat meer bewegingsvrijheid, ook achterin. Wel valt op dat de afdeling ‘afwerking’ ­ achterin flink meer op de centen heeft gelet dan voorin. Zo zijn de deurgrepen hier ­ gewoon zwart, terwijl ze voor in een veel fraaiere aluminium-kleur zijn afgewerkt. De grote slag op ruimtegebied komt pas als we de bagageruimte bekijken, want die is in de Ibiza bijna 90 liter groter. Het past bij het algemene beeld dat we ­hebben van deze auto’s: de Swift biedt meer lol, maar de Ibiza is ‘meer auto’.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Oordeel

Wat zoek je in een auto? Dat is de belangrijkste vraag voor wie twijfelt tussen een Ibiza Sport en een Swift Sport. Laatstgenoemde is zonder enige twijfel de echte sportieveling van de twee; hij tovert bij elke rit een glimlach op je gezicht. Daarvoor lever je wel flink wat comfort, ruimte en verfijning in, waarin de Seat juist uitblinkt. Normaliter zou daar een fors hoger prijskaartje tegenover staan, maar door de tijdelijke aard van de Sport-versie valt dat voor snelle beslissers wel mee. Voor die krappe dertig mille is de Ibiza Sport ­ gewoon een goede aanbieding, maar de Suzuki blijft leuker.

PRIVATE LEASE Suzuki Swift

Suzuki
Suzuki Swift 1.2 Smart Hybrid Comfort
€ 364
 

Lezersreacties (64) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum