Rij-impressie Volkswagen Touareg

Volhouder

59 reacties

Video
AutoWeek 13 2015
AutoWeek 13 2015

Je leest het in AutoWeek 13 2015

De Volkswagen Touareg van de tweede generatie is halverwege zijn levenscyclus. In Nederland is het gamma beperkt tot twee versies, de hybride en deze 262 pk sterke diesel en die laatste pakken we voor de rij-impressie. Heb je meer nodig? En kan de Touareg nog even mee? We geven de antwoorden in deze video.

Je komt de grote Volkswagen zeker niet dagelijks tegen. Generatie twee is nog zeldzamer dan de eerste waarvan er in zijn beste jaar 707 in Nederland werden verkocht. Ja, dat was wat, toen het merk begin deze eeuw met de Touareg kwam, kort nadat de Phaeton, de limo van Volkswagen het levenslicht zag. Megalomane projecten, waarvoor de ideeën ontstonden in een tijd dat bomen financieel gezien nog tot in de hemel groeiden. Volkswagen werd actief in segmenten waarvan het merk in de decennia daarvoor alleen maar kon dromen, en dat laatste is gezien de naam het merk overigens geheel logisch. Maar goed, het uitstapje naar de automobiele topklasse legde de Duitsers bepaald geen windeieren. Met een statement van jewelste denderde de eerste Touareg de klasse van de fullsize-suv's binnen, in het kielzog van de technisch zeer nauw verwante eerste generatie Porsche Cayenne. Die eerste, pompeuze Touareg hield het vol tot maar liefst 2010. Zijn opvolger is kortgeleden gefacelift en daarom zijn we nu op stap met de V6 TDI. In Nederland is die diesel verkrijgbaar in een uitvoering, de allerdikste met 262 pk en 580 Nm, elders behoort een 204 pk sterke versie ook tot de mogelijkheden.

Vanuit nostalgisch oogpunt denk ik toch nog even aan die V10 TDI. Een tiencilinder diesel, want ja, ook dat hoorde bij het tijdperk waarin techniek en grootheidswaanzin hoogtij vierden. Niets was te gek. De roffelende 5,0-liter diesel met 313 pk en 850 Nm was monumentaal. Alleen al het idee dat je met een blok op pad was dat qua cilinderaantal zelfs in vrachtwagenland nauwelijks aangetroffen is (er was ooit een MAN met V10 diesel)…Qua snelheid mis ik 'm echter nauwelijks, want deze V6 TDI weet de gang er goed in te houden. Daarbij geholpen door een voortreffelijke automaat, de 8-traps uit de rekken van bakkenspecialist ZF, die je ook tegenkomt bij merken als BMW, Audi, Jaguar en Land Rover. Qua motorenaanbod is het tegenwoordig met de Touareg trouwens erg overzichtelijk: je kunt 'm als hybride krijgen, waarbij een V6 benzinemotor met compressor samenwerkt met elektromotoren en dus als deze diesel. Dat steekt schril af bij het omvangrijke motorenaanbod van de oer-Touareg waarin TDI's met 6, 8 en 10 cilinders te vinden waren, en aan de benzinekant van het gamma zelfs een twaalfcilinder tot de mogelijkheden behoorde.

Eksters

Maar terug naar 2015. De Touareg is bijgepunt op een manier zoals we dat van Volkswagen kennen. Je ziet dat er iets veranderd is maar niet meteen wat. Omdat deze uitvoering is opgetuigd met een R-Line-pakket is het een en al chroom dat je tegemoet komt. Er vliegt nog net geen zwerm eksters rond de auto maar man, wat een hoop geglim. 21 inch wielen doen nog een schepje bovenop het uiterlijk vertoon. In de basis mag de Touareg wel niet zo opvallend gestileerd zijn, bestel je 'm zoals deze demo dan weet je de aandacht op je gevestigd.

Het interieur werd licht bijgeschaafd. De materialen zijn keurig, de afwerking is zelfs top maar je merkt hier wel dat de auto vanbinnen qua uitstraling niet kan tippen aan het binnenste van een BMW X5 of Range Rover Sport. Indrukwekkend is dan weer wel het grote aantal knoppen. Alleen al op die brede middenconsole. Via de luchtvering kun je 'm hoger op de poten laten staan, de über-VW beschikt over een heuse offroadstand waarbij de aandrijflijn zich instelt op het rijden in terrein al moet je dan niet zulke platte banden eronder hebben zoals deze demo. Voor je het weet zit het profiel vol modder en kom je alsnog niet die baggerhelling op! De luchtvering kun je aanpassen qua karakteristiek en dat levert in de sportstand een behoorlijk stevige setup op waarbij in snelle bochten de zware koets redelijk vlak blijft. De prettig zware besturing helpt je bochten op tempo te nemen, verwacht echter niet de dynamiek van een BMW X5 of X6.

In de comfortstand komt de Touareg wat verder uit de veren en worden oneffenheden elegant gladgestreken. Qua zitpositie kun je de stoel erg laag instellen, door de riante buitenspiegels en de dodehoeksensor met fel oplichtende oranje lamp blijft het overzicht ook dan goed.

Technisch is de Touareg weer bij de les. Natuurlijk voldoet de vernieuwde V6 TDI aan de Euro 6 emissienormen, start-stop-techniek en een zeilfunctie wanneer het gaspedaal wordt losgelaten moeten de CO2-uitstoot drukken. Vandaar de fabrieksopgave van 6,6 liter per 100 kilometer. In de praktijk ligt dat eerder op 10 liter per 100 kilometer. Wie helemaal niet om verbruik maalt kan in het buitenland de 4.2 V8 TDI bestellen, dan zit er een machtige 340 pk in de neus. In het Nederlandse gamma ontbreekt, maar dat geldt gelukkig niet voor de TSI Hybrid, die tot een ook niet misselijke 380 pk komt.

Als R-Line kost de V6 TDI 89.290 euro, maar opties als luchtveringen, 21 inch wielen, een panoramadak en adaptive cruise control tillen het bedrag op de prijskaart algauw naar een ton plus.

VW touareg
Volkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen TouaregVolkswagen Touareg

Lezersreacties (59) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum