Rij-impressie Mercedes GLK en G 63 AMG

Comfortabel naar tweede ronde

43 reacties

Video
AutoWeek 23 2012
AutoWeek 23 2012

Je leest het in AutoWeek 23 2012

De Mercedes GLK is gefacelift. Kan hij de strijd met de X3 en de Q5 weer aan? En dan is er ook nog die andere G...de oer Gelände! Ook die is herzien. We gingen een blokje om met de G 63 AMG!

Je zou het niet zeggen, maar Mercedes' compacte SUV, de GLK is al weer sinds 2008 op de markt. Hij speelt in z'n segment ook maar een beperkte rol, en daarom zou je 'm bijna vergeten onder druk van het relatieve geweld van de BMW X3 en Audi Q5, die zich in een grotere populariteit onder SUV-rijders mogen verheugen. Even goed doet de GLK nog steeds mee, en hebben de Mercedes-Benz-dealers dit jaar een kleine 140 exemplaren van het model de showroom uit mogen rollen.

Voor z'n tweede levensfase en hernieuwde poging om in de smaak te vallen bij de consument heeft de GLK een voorzichtig aangepaste koets gekregen; de GLK is eenvoudig nog altijd als zodanig herkenbaar. Meest in het oog springen de nieuwe koplampen met LED-dagrijverlichting, de anders geboetseerde grille en de nieuwe bumper, die de voorzijde naar onze smaak net wat te zwaar doet ogen. Aan de achterzijde maakt de GLK voortaan ook gebruik van verlichting met LED-technologie. Voor wie het uiterlijk wat ruiger mag, heeft Mercedes het AMG bodypakket in de aanbieding.

Binnenin hebben de Duitsers veel harder huisgehouden. Nieuwe kleuren en mooiere materialen moeten zorg dragen voor een betere kwaliteitsindruk. Van de glanzende houtlookaccenten over de gehele breedte van het dashboard en rond de versnellingspook van onze testauto zijn we niet zo gecharmeerd. Maar je kunt ook kiezen voor aluminium elementen. Wel fraai is de indirecte LED-verlichting aan boord, die het interieur in het donker stemmig verlicht. Verder zijn er aardig wat zaken uit de huidige E-Klasse in de GLK verwerkt, zoals de bedieningsknoppen van het verwarmings- en ventilatiesysteem.

Blubber

Op motorisch gebied reikt de keuze van een 143 pk diesel tot een V6 benzinemotor van 306 pk. Alle versies van de GLK hebben een start-stopsysteem en een brandstofbesparende elektrische stuurbekrachtiging. De GLK 220 CDI zal zeker tot de gewildere versie behoren. Tijdens een kennismakingsrit valt de hoge mate van comfort van deze GLK op. De viercilinder diesel laat zich maar nauwelijks horen; noch tijdens accelereren, noch op kruissnelheid. De 170 pk sterke zelfontbrander maakt allerminst een strepentrekker van de Mercedes, al sprint-ie volgens het boekje nog altijd in 8,8 seconden van 0 naar 100 km/h, maar met een koppel van 400 Nm weet-ie zeker weg met de GLK. Met name naast de gebaande paden kan de diesel lekker aan de GLK blijven sleuren. Want laten we niet vergeten dat deze Mercedes ook in de blubber en geaccidenteerd gebied moet kunnen presteren. Voorzieningen als een hill start-assistent met een hold-functie helpen de vierwielaandrijver hierbij (de GLK 220 CDI is evenals de 200 CDI ook verkrijgbaar met louter achterwielaandrijving, gecombineerd met een zesversnellingsbak). Niet alleen de geluidsarme motor, maar ook het onderstel draagt bij aan het hoge niveau van comfort dat je aan boord ervaart. Dat onderstel is zo soepel dat de Benz soms zelfs een tikkie week aanvoelt. Dankzij z'n relatief hoge koets wil-ie best overhangen in de bocht. Dat ontgaat je niet, mede doordat je hoog op de bok zit in de GLK. De overzichtelijkheid is daardoor weer heel goed, en daarmee doe je je voordeel niet alleen in het terrein, maar ook in de stad, waar de Mercedes niet opeens lomp en groot aanvoelt, maar zich beweeglijk genoeg toont.

Schokvrij

Dat hij overigens allerminst gemaakt is om zo snel mogelijk een curve te ronden, moge duidelijk zijn. De besturing helpt daartoe niet mee. Die voelt vlezig genoeg aan, maar communiceert maar beperkt met de bestuurder over wat er onder de wielen gebeurt. Bovendien lijkt de stuurbekrachtiging bij snelle links-rechts-stuurbewegingen eerder tegen- dan mee te werken. De zeventraps automatische transmissie van de testauto laat nog wel eens een steekje vallen als je al te enthousiast met het gaspedaal omgaat. Zolang je niet al te veel haast hebt, doet de bak z'n werk echter gladjes en schokvrij.

Machtig krachtig

Het offroad-avontuur van Mercedes begint met de G-Klasse. Deze container op wielen is min of meer de stamvader van de GLK. Mercedes lanceert de G-Klasse als een praktische, maar vooral serieuze offroader. Door de jaren heen heeft de G steeds meer civiele trekjes gekregen en nu, gelijktijdig met de GLK is-ie opnieuw opgewaardeerd. Hoewel-ie er chiquer uitziet dan ooit, blijft z'n ruige karakter toch bewaard. Vooral de binnenzijde oogt behoorlijk luxe met een groot centraal display en een Command online infotainmentsysteem met naast navigatie ook internettoegang. Aan een handvat, waaraan de passagier zich kan vasthouden als de ondergrond erg ruig wordt, en het knoppencluster waarmee je ingrijpt op de aandrijving zie je dat de G z'n ware karakter niet verloochent.

Aan de basis van het motorengamma staat een V6 turbodiesel. Verder bestaat het gamma uit benzinemotoren met minimaal acht cilinders. Nieuw zijn de G 63 AMG met start-stop-systeem en de twaalfcilinder G65 AMG. Met de eerste maken we een korte kennismakingsrit. De 5,5 liter biturbomotor verleent de auto bizarre prestaties. In 5,4 seconden dendert de meer dan tweeënhalve ton zware G-Klasse vanuit stilstand naar 100 km/h. In de bocht wordt je er weer aan herinnerd dat je met een terreinauto te maken hebt, want het ESP maakt overuren om de looiige Mercedes, die het weggedrag heeft van een postkoets binnen de lijnen te houden. Dan merk je weer dat deze auto eigenlijk helemaal niet thuishoort op asfalt, en zeker niet op bochtige wegen, waarop-ie aarzelend van bocht naar bocht wiebelt, maar in het terrein. In de G 65 AMG zit een V12, die maar liefst 612 pk opwekt, en die maakt de G het meest extreem. Een bocht nemen met deze mastodont zónder dat het ESP ingrijpt, is vrijwel onmogelijk. Maar met 1.000 Nm aan trekkracht ploegt-ie werkelijk overal doorheen. In combinatie met z'n vierwielaandrijving, diff-locks en ladderchassis is deze G met zeslitermotor met afstand de krachtigste offroader die er te krijgen is. En ook de duurste overigens, want de consumentenprijs benadert de vier ton in euro's.

Mercedes-Benz GLK-klasse
Mercedes-Benz GLK-klasseMercedes-Benz GLK-klasseMercedes-Benz GLK-klasseMercedes-Benz GLK-klasseMercedes-Benz GLK-klasseMercedes-Benz GLK-klasseMercedes-Benz GLK-klasse

Lezersreacties (43) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.