Retro-auto's - Reportage
Tweede kans voor stijliconen
- AutoBild
- Achtergrond
Retro? Graag, maar dan wel met een moderne twist. David Obendorfer blaast legendarische auto’s op de computer nieuw leven in. En het mooie is, sommige dromen komen echt uit.
Veel mensen dromen, maar slechts weinigen zetten hun dromen om in daden. De Duitser David Obendorfer doet dat wel. Achter zijn computer zet hij zijn ideeën om in fascinerende retromodellen met een moderne auto als technisch uitgangspunt. Zo is hij aan de slag gegaan met de Volkswagen T1, de oerversie van het busje. “
Hiervoor heb ik de huidige Transporter T6 tot op de millimeter nauwkeurig in kaart gebracht en er toen een carrosserie op gezet die ik mooi vind.” Hij kleedde de klassieke VW aan als een expeditievoertuig met dikke banden, offroadelementen en de techniek van nu. De T1 Adventure, zoals de ontwerper zijn studiemodel noemt, laat de harten van T1liefhebbers sneller kloppen. En hij past perfect bij de strategie van VW’s creatieve brein Michael Jost, die recent een reeks puristische terreinwagens aankondigde. In 2025 moet het eerste model op de markt komen. Tegen die tijd zou de T1 Adventure van David Obendorfer allang op de weg kunnen rondrijden.
OPWINDENDE RETROVORM
De designkenmerken van het oermodel zijn bij de T1 Adventure kundig vertaald naar een hedendaags beeld: de pijlvorm op de neus, de haast rechthoekige ruiten en aan de binnenzijde een ronde snelheidsmeter in een kleurrijk dashboard. Maar Obendorfer heeft met alle technische voorwaarden rekening gehouden. “Alle crashzones zijn nog aanwezig en het stuurwiel en de stoelen zijn op dezelfde plek geplaatst als in de oorspronkelijke T6.” Zodoende oogt zijn schets erg realistisch. “Ook al duiken er beslist nog duizenden problemen op bij het productierijp maken van mijn model”, zo denkt de 44-jarige ontwerper. “Maar ik hoef geen designteam te overtuigen. Ik kan simpelweg mijn eigen smaak volgen.”
Daarbij heeft Obendorfer duidelijk een sterke voorkeur voor retro, al zwakt hij dat zelf af. “Ik houd van auto’s met strakke lijnen en harmonieuze proporties, die niet zo druk ogen als de modellen van nu.” Obendorfer ziet zijn schetsen als blauwdrukken voor de auto’s van morgen. “Retro is geen terugblik, het is een manier om een sterk en elegant design te vertalen naar moderne vormen met historische details.”
MEER DAN LUCHTFIETSERIJ
Dat zijn schetsen prima vertaald kunnen worden naar de realiteit, heeft de designer al laten zien. Obendorfer had de legendarische Citroën Type H (meestal HY genoemd) nieuw leven ingeblazen, waarna ene Fabrizio Caselani zich bij hem meldde. De carrosseriebouwer uit het Noord-Italiaanse Sospiro wilde een speciale serie bestelauto’s bouwen ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de HY. Samen met Caselani’s experts ontwikkelde Obendorfer een set onderdelen van met glasvezel versterkte kunststof, die het bestaande plaatwerk van de Citroën Jumper deels vervangen. Daardoor verandert de bedrijfs wagen van nu in zijn illustere voorganger, inclusief de ronde koplampen en parmantig vooruitstekende grille. Inmiddels heeft Caselani al meer dan 60 carrosseriesets geproduceerd. Tijdens de Caravan Salon 2018, een grote beurs in Duitsland, waren bezoekers onder de indruk van een Citroën Jumper-camper die in de stijl van de klassieke HY was aangekleed. Zo maakte het idee van David Obendorfer de sprong naar de openbare weg.
CABRIO’S ZONDER WIELEN
De ontwerper heeft zich altijd met auto’s beziggehouden. Na afronding van zijn opleiding aan de MOME-hogeschool in Boedapest ging hij eerst bij een toeleverancier aan de slag, waarna hij bij Alfa Romeo in Arese ging werken. Hij bleef slechts een halfjaar. “Het team was mij te groot. Er waren te veel invloeden, te veel voorschriften.” Bij toeval belandde hij bij een designstudio die boten ontwerpt voor Riva en Sanlorenzo. “Die boten hebben veel met auto’s gemeen. Het zijn cabrio’s zonder wielen.”
De sierlijke lijnen van zijn boten heeft Obendorfer over gebracht naar zijn stille autoliefde: de BMW CS uit de jaren 60 en 70. Zijn CS Vintage Concept baseerde hij op de nieuwe 6-serie. Het resultaat maakte wereldwijd indruk; in één klap was de ontwerper beroemd. “Ik werd vanwege dit ontwerp indertijd benaderd door een BMWfunctionaris.” Het gesprek mondde niet uit in een contract, maar daar was het David ook niet om te doen. In dezelfde stijl als de BMW blaast hij meer iconische klassiekers nieuw leven in, zoals de Renault 4 en de Fiat 127. Later volgden Abarth-versies van de 127, alsmede een Fiat 600 in de stijl van de 500, maar dan met achterdeuren. Ook tekende hij een 850 Coupé en Spider, beide gebaseerd op de Punto. “Het zou simpeler zijn om zonder technische restricties te ontwerpen, maar dit vind ik realistischer.”
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.