Range Rover TDV8
Krachtsexplosie
De derde generatie Range Rover staat alweer sinds 2002 in de showroom en dus vond Land Rover het tijd hun luxepaard eens naar een opfriscursus te sturen. De auto is op diverse punten geactualiseerd, maar wat veel belangrijker is, voorzien van een kakelverse dieselmotor. De V6-diesel waarmee de Range Rover het tot dusverre moest doen, is afgeserveerd en vervangen door een V8. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat gelag wordt duur betaald. Was er voorheen al een dieselende Range Rover vanaf E 88.900, met de komst van de V8 is de drempel bij E 102.000 neergelegd. Maar zoals alles relatief is, moet ook de prijs worden beoordeeld op wat je ervoor terugkrijgt. De V8 stijgt ten opzichte van de zespitter met bijna honderd paarden naar 272 pk, terwijl het oude koppel van 390 Nm volkomen verbleekt bij de 640 Nm die de nieuwe diesel te bieden heeft.
Massatraagheid
En inderdaad, je waant je geen moment in de oude Range Rover diesel, zo wordt ons al meteen duidelijk. Die kleine 2,7 ton die een Range Rover op de schaal brengt, zal nooit als een veertje worden weggeschoten, de natuurkundewetten rond de massatraagheid laten zich niet voor de gek houden. Maar dat fenomenale koppel doet een goede poging, en is de kolos eenmaal in beweging, dan laat de Range Rover zich verrassend gemakkelijk door het verkeer loodsen. Qua dimensies heb je in het drukke stadsverkeer vooral het gevoel een vrachtwagen te besturen, daar verandert de krachtigere motor niets aan, maar het riante gevoel dat we van de Range Rover gewend zijn, wordt nog bekrachtigd door het stille karakter van de nieuwe diesel. Iets wat volgens de makers vooral te danken is aan verbeterde isolatie van het interieur. Vooral op de snelweg komt de Range Rover diesel goed tot zijn recht; dit is een voortreffelijk vervoermiddel om met het hele gezin plus bijbehoren en rashond naar het tweede huis in Toscane of aan de Côte d'Azur te zoeven. En dat voor een acceptabel bedrag, want Land Rover claimt ondanks de enorme vermogenswinst het verbruik op hetzelfde niveau als de oude diesel te hebben gehouden. Om de bestuurder tegen zichzelf (en vooral medeweggebruikers tegen de bestuurder) te beschermen, heeft de fabrikant de TDV8 elektronisch begrensd op 200 km/h. De afstemming van het onderstel van de vernieuwde Range Rover is afgekeken van die van de Supercharged, waardoor de auto strakker en minder deinerig op de weg ligt. Aan de voorwielen zijn alle Range Rovers voortaan standaard voorzien van Brembo-remmen.
Offroad for dummies
En dan komt de prangende vraag die de meeste Nederlandse Range Rover bezitters eigenlijk niets zou moeten schelen, maar toch hebben: hoe doet-ie het in het terrein? Ook dat hebben we geprobeerd, op een speciaal parcours in de bergen buiten Barcelona. Spelen in de zandbak met de nieuwe Range Rover is een waar feest en het leuke eraan is dat iedereen het kan. Vanaf modeljaar 2007 is de Range Rover namelijk voorzien van Terrain Response, het systeem dat we eerder tegenkwamen in de Discovery 3. Kort door de bocht is het 'offroad for dummies', het systeem regelt namelijk alle elektronische hulpmiddelen zoals traction control, rijhoogte en afdalingsremming zelf. Het enige wat de bestuurder nog moet doen, is sturen, gas geven en van tevoren met de grote draaiknop op de middenconsole een van de vijf programma's kiezen (normaal, gras/grind/sneeuw, modder en sporen, zand, rotsen/kruip). Op het lcd-scherm staan ook nog eens tips, in keurig Nederlands. Alhoewel 'keurig'; een schrijnende d/t-fout wil je niet zien in een auto van meer dan een ton. Ook nieuw op de Range Rover, zij het tegen meerprijs, is het elektronisch blokkeerbare achterdifferentieel. Met al die luxe nemen we met kinderlijke eenvoud de meest onwaarschijnlijke hindernissen. Diverse keren weet je het zeker: nu gaan we kantelen. Maar de zelfverzekerde glimlach van de instructeur naast ons is geruststellend, en dus gaan we gewoon door, met beklimmingen tot 45 graden en zijwaartse hoeken tot 35 graden. Het is en blijft een merkwaardige ervaring, omringd door zo veel luxe en weelde terreinexercities doen als zat je in een spartaanse Defender; bijna oneerbiedig.
Troon
Op de snelweg, in de blubber of in het stadsverkeer, als vanouds zit je op een hoge troon, met een zee aan bedieningen om je heen. Kost wat, maar dan heb je ook wat. En laten we eerlijk zijn, de Range Rover staat boven het patserige dat andere grote SUV's over zich hebben. De TDV8 staat vanaf begin volgende maand in de Nederlandse showrooms. De prijslijst begint bij E 102.000 voor een SE en loopt door voor de E 135.900 die je voor een Vogue SE in rekening wordt gebracht.