Qooder – Eerste Rijtest
Motorisch gestoord
- Dennis van Loenhout
- Eerste rijtest
Hangen in de bocht, je bakkes in de wind, tussen de file door laveren en parkeren op de stoep. Daar kun je als verstokte automobilist alleen maar van dromen. Dat wil zeggen, tot nu. Want nu is er de Qooder, die je rijdt met een B-rijbewijs en vier wielen. Is dat een goed, of juist een gestoord idee?
Een B-rijbewijs dus. Meer heb je niet nodig om op de Qooder – dat spreek je uit als ‘Koeder’– te rijden, als je dat rijbewijs maar voor 19 januari 2013 hebt gehaald. Het is echt waar, maar het is heel lastig om je dat voor te stellen als je de Qooder op één oor door de bocht trekt, terwijl de wind langs je helm raast, je knie bijna over het asfalt schraapt en je jezelf als het spreekwoordelijke speenvarken hoort gillen: ‘Aaaaah!’ Of dat een onbewuste verwijzing is naar het rijbewijs dat je hoopte te hebben? Weten wij veel.
Een revolutie ontketenen op het vlak van vierwielige mobiliteit is wat het Zwitserse Qooder wil. Missie geslaagd, dat is na vijf minuten rijden al zeker, want hoewel hij evenveel wielen heeft als de gemiddelde Toyota, Volvo of Skoda houden de overeenkomsten met elke denkbare vierwieler daar ook wel op. Welke klanten wil Qooder bedienen met zijn bijzondere vierwieler? Vooral mensen die de file te snel af willen zijn, van hun parkeerproblemen af willen, zich in het OV niet prettig of veilig voelen, maximale mobiliteit voor een minimaal tarief zoeken of gewoon de mensen die de sensaties van motorrijden willen voelen zonder daar eerst een apart rijbewijs voor te halen. Dat is dus een flinke doelgroep, en zeker voor die laatste subgroep valt er nogal wat te beleven.
LEUNEN IN DE BOCHT
Vier wielen maken nog geen auto. Hoe ervaren en vakkundig je ook mag zijn met je B-rijbewijs op zak, tenzij je een gepokt en gemazeld brommerverleden hebt, is de Qooder van een heel andere orde dan je gewend bent. Dat manifesteert zich vooral in het stuur. Dat is niet rond, maar langwerpig, en zoals op een motorfiets gebruik je het ook om gas te geven en te remmen.
Een stuur is om van richting te veranderen, maar als je een Qooder de ideale lijn wilt laten aantikken, is sturen alleen niet genoeg. Dan moet je je gewicht in de strijd gooien door mee te leunen in de richting van de bocht. En vergis je niet: dat moet je even durven. Doordat je de vier wielen niet kunt zien lijkt het alsof de Qooder bij het aansnijden van een bocht kan omvallen. Dat onwennige gevoel treedt op als de wielen zich kantelen in de richting van de bocht. Als je erop vertrouwt dat ze het contact met de weg houden – want dat doen ze – en toegeeft, antwoordt de Qooder door als een motorfiets over te hellen en zich in de bocht vast te bijten op een wijze die een Ford Focus of een BMW niet zou misstaan.
Het onderstuur dat je aanvankelijk dacht te voelen, verdwijnt als sneeuw voor de zon en hobbels hebben totaal geen vat op de onafhankelijk geveerde wielen. Wanneer je zelfvertrouwen groeit en je durft mee te bewegen in de flow die de Qooder verlangt, merk je dat je het ding exact kunt plaatsen waar je het hebben wilt en dat de twee aangedreven achterwielen zorgen voor een mooie, evenwichtige tractie. Na een tijdje durf je ook, zelfvoldaan grijnzend, tussen de file door te laveren. En parkeren? Dan lach je alleen maar harder, want op veel plekken mag je de Qooder gewoon op de stoep parkeren. Wat nou, leed?
BRETELAANDRIJVING
Zijn mooie evenwicht dankt de Qooder ook aan het gegeven dat de motor precies in het midden ligt. Die 399 cc grote eencilinder produceert 32 pk en 38 newtonmeter en drijft beide achterwielen aan via een riem. Het vermogen wordt op het wegdek overgebracht met ouderwetse ‘bretelaandrijving’, een CVT, oftewel een continu variabele transmissie. De motor draait daardoor een constant toerental, dat bij de Qooder behoorlijk hoog ligt. Wie het gas flink opendraait, wordt aanvankelijk getrakteerd op een diepe, resonerende brom, waarin je – als je maar graag genoeg wilt – zelfs wat Italiaanse invloeden herkent, en die domweg prettig klinkt. Bij 100 kilometer per uur gaat de naald van de toerenteller richting de 6.000. Het geluid is dan aanmerkelijk minder prettig door het enorme windgeruis, maar het verbruik blijft wel netjes. Afhankelijk van hoeveel je je laat meevoeren door het enthousiasme van je innerlijke motormuis scoor je tussen de 1 op 15 en 1 op 19.
Doorgewinterde motorrijders zullen erom lachen, maar voor autobegrippen voelt de Qooder levendig en rap aan. De spiegels doen jammer genoeg flink wat afbreuk aan de sensatie. Doordat ze ver naar binnen staan, is het zicht naar achteren beperkt. Vooral de grotere ‘Koederaar’ ziet weinig tot niets van wat er achter hem gebeurt. Dan is het maar goed dat de Qooder geen echte snelheidsduivel is. Bij 130 kilometer per uur is de koek op, maar tot die snelheid voelt de Qooder rapper aan dan hij is.
GROETENDE HARLEY-RIJDERS
De vierwielige Qooder staat voor € 11.999 voor je deur. Voor nuttige opties als een hoger windscherm, navigatievoorbereiding, een topkoffer, een alarm of een extra stuurslot dien je bij te leggen. Leasen kan ook en dat is vooral voor ondernemers aantrekkelijk. De btw kun je terugvragen en 28 procent van de netto aanschafprijs is direct aftrekbaar via de zogenaamde kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Als je dat al mooi vindt, wordt het nog leuker zodra de bijtelling ter sprake komt, want wie een motorfiets least, betaalt als bijtelling slechts de werkelijke kilometerprijs, vermenigvuldigd met de gereden privékilometers. Een schijntje, waarvan autoleasers alleen maar kunnen dromen.
Financieel plezier is er bij Qooder dus genoeg te halen, maar dat is niet het grootste pluspunt van de kleine, gestoorde vierwieler. Dat zit in het rijden, in het hangen in de bochten en in het blootgesteld worden aan de elementen waartegen je auto je normaliter beschermt. Wind, rondwaaiend zand, opspattend water, ze maken allemaal dat je bewuster en defensiever rijdt, met een grote grijns op je gezicht als garantie. En als dat nog niet genoeg is, zijn er nog de Harley-rijders die je groeten alsof je bij de grote jongens hoort. Kom daar maar eens om in je Octavia.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
- +Je voelt je een motormuis!
- +Heel erg wendbaar
- -Vraagt gewenning
- -Slecht zicht in de spiegels