Test: Porsche 911 Carrera 4S Cabriolet (2003)

Open gooi- en smijtwerk

Porsche 911
AutoWeek 2003 nummer 29
AutoWeek 2003 nummer 29

Je leest het in AutoWeek 2003 nummer 29

Porsche lanceert dit najaar de derde Carrera Cabrio-variant, de 4S Cabriolet. Zoals de typenaam al aangeeft, deelt hij veel componenten met de dichte Carrera 4S, maar hij leent ook enkele elementen van de Turbo. De 4S Cabrio verenigt daarmee alle ingrediënten voor verantwoord open rijplezier op topniveau.

De Carrera 4S Cabriolet is uiterlijk onmiddellijk herkenbaar aan z'n imponerende brede heupen. Net als de Coupé onderscheidt hij zich van de overige Carrera's door z'n bredere, met 60 millimeter uitgebouwde achterspatborden; geen overbodige luxe, want die moeten plaats bieden aan grote 18-inchwielen met imposante lappen rubber in de maat 295/30 (voor staat de Cabriolet op 225/40-banden). Grip, met een kapitale G stond centraal bij de ontwikkeling van Porsches jongste Carrera Cabriolet. Daartoe heeft de Cabrio ook de vierwielaandrijving van de Coupé gekregen. Hierbij wordt, afhankelijk van de omstandigheden, via een lamellenkoppeling tussen de vijf en de veertig procent van de aandrijfkrachten naar de voorwielen geleid. Cabrio en Coupé delen verder hetzelfde onderstel, dat ten opzichte van de andere leden van de Carrera-familie met 10 millimeter is verlaagd. Al deze voorzieningen moeten de bestuurder helpen het geweld van de 320 pk sterke 3,6-liter zescilinder boxermotor in het gareel te houden. Ze tonen aan hoe kinderlijk eenvoudig een hedendaagse Porsche te besturen is.

Boenderen
Nog niet zo heel lang geleden waren alleen degenen die de hogere stuurmanskunst tot in de finesses beheersten in staat te boenderen met een 911 en dit ook nog eens tot een goed einde te brengen. De Carrera 4S Cabrio laat zich echter, net als z'n coupé-broertje, gewillig ook gooi- en smijtwerk van minder ervaren bestuurders welgevallen. Zeker als die is uitgerust met een Tiptronic S-transmissie (standaard is een handgeschakelde zesversnellingsbak), die het schakelwerk voor z'n rekening neemt en zich aanpast aan de rijstijl van de chauffeur. Met tuimelschakelaars op het stuurwiel kun je zelf schakelen. Terugschakelen geschiedt onmiddellijk na een druk op de knop, opschakelen vergt een moment geduld; de bak mag van ons nog een tik sneller van verzet wisselen.
Hoe bont je het ook maakt, Porsches waakhond PSM (Porsche Stability Management) ligt wel altijd op de loer om adequaat in te grijpen via de remmen als het echt dreigt mis te gaan. Diehards kunnen PSM weliswaar uitschakelen, maar een trap op het rempedaal op het moment dat de Carrera begint te driften, doet het stabiliteitscontrolesysteem automatisch ontwaken, waarna het alsnog corrigerend optreedt.
Maar de grenzen van het onmogelijke liggen bij de Carrera 4S Cabriolet heel ver weg. De meeste bestuurders zullen die nooit bereiken en toch veel lol aan de Porsche beleven. De 4S volgt elk bevel dat van het stuurwiel aan de wielen wordt doorgegeven direct en zeer precies op; het stuur lijkt wel direct verbonden met de voorwielen. Bij snelheden boven de, pak 'm beet, 220 km/h voelt het roer van de sportieve Duitser enigszins licht en gevoelig aan. De neus van de 911 lijkt te gaan zweven. Da's wennen, want je krijgt het gevoel de auto niet meer onder controle te hebben in geval er een noodsituatie optreedt. Het is dan een geruststellende gedachte dat de remmerij stamt van de Turbo. In vergelijking met de overige Carrera's heeft de 4S Cabriolet vergrote en versterkte zuigerremklauwen en grotere geventileerde en geperforeerde remschijven. Optioneel zijn keramische composietremschijven, die 50 procent minder wegen dan metalen exemplaren en die het onafgeveerde gewicht met 18 kilogram doen afnemen. Bij het snellere bochtenwerk krijg je het idee dat de Carrera 4S je nimmer in de steek zal laten. Des te beter dat de grenzen van de tractie zo ver weg liggen.
Op pokdalige, bochtige binnenwegen zorgt het straffe onderstel ervoor dat de Cabrio aardig tordeert. De binnenspiegel wil behoorlijk bewegen als oneffenheden het pad van het brede rubber van de Porsche kruisen en ook het stuurwiel blijft daar niet onberoerd onder.

Versterkingen
Ernstige vormen neemt het torderen echter nooit aan. De Carrera 4S Cabriolet is geen slappe dakloze geworden. Porsche heeft grote delen van de carrosserie van de Cabriolet ongewijzigd overgenomen van de Coupé en het ontbreken van een vast dak in de carrosseriestructuur gecompenseerd om de torsiestijfheid te behouden. De Duitsers hebben een aantal versterkingen aan de koets doorgevoerd, en daarbij vooral aandacht besteed aan de dorpelverbindingen met de A- en de B-stijl; die zijn net als de dorpels zelf versterkt met verbindingsplaten in dubbele staaldikte. Door alle ingrepen legt de Cabriolet 70 kg meer in de schaal dan de Coupé.
Toch kan de eerste de tweede op papier vrij eenvoudig bijbenen. De sprint van 0 naar 100 km/u raffelt de Cabrio in 5,3 seconden af; de Coupé kan daar maar tweetiende tel van afsnoepen. In gesloten toestand doet de Cabriolet qua topsnelheid zelfs niet eens onder voor de Coupé, hoewel de cabriokap onvermijdelijk opbolt bij hoge snelheden. Dat de vervorming echter minimaal is, blijkt wel uit het feit dat zowel de Cabrio als de Coupé in de windtunnel een Cw-waarde van afgerond 0,30 voor zich laat noteren.

Pet
De cabriokap werkt volautomatisch. Een druk op de knop in de middenconsole is voldoende om het dak zich Z-vormig te doen opvouwen. Porsche past het systeem sinds 1998 toe bij de 911. Wie de show wil stelen op een zomerse dag aan de boulevard, kan de kap ook op afstand bedienen. Het duurt in totaal twintig seconden voordat het stoffen dak is weggeborgen onder het deksel dat de kapruimte afsluit. Al rijdend de kap openen of sluiten, staat eveneens garant voor de nodige aandacht van omstanders. In de 4S Cabriolet kan dat tot vijftig kilometer per uur. Ter verhoging van de algemene feestvreugde kunnen toeschouwers dankzij de wind die de kap dan vangt nog iets langer genieten van het schouwspel dan de genoemde twintig seconden.
Een pet is voor cabriorijders vaak eerder noodzaak dan luxe om de bol tegen overdadig zonlicht te beschermen. In de 911 Carrera 4S Cabriolet heb je echter geen hoofdeksel nodig om een weelderige haardos in bedwang te houden. Zelfs bij snelheden boven de 200 km/u dringt er nauwelijks rijwind het interieur binnen; mits de portierramen gesloten zijn en het windschot is gemonteerd. Dit bestaat uit twee met netstof bespannen frames en laat zich eenvoudig ter hoogte van het achterbankje links en rechts in de carrosserie klikken. Dat achterbankje is traditioneel meer voor de vorm gemonteerd dan dat er daadwerkelijk passagiers op kunnen plaatsnemen. Wie het niet nodig heeft, vouwt het windschot eenvoudig op en legt het in de bagageruimte.
De Cabrio laat zich probleemloos het hele jaar door rijden; de kap biedt voldoende comfort en produceert pas bij heel hoge snelheden een suizend geluid, dat de kwalificatie fluiten overigens nimmer haalt. Een aluminium hardtop behoort tot de standaarduitrusting, dus wie zich dit najaar liever niet door stof beschermd ziet tegen de elementen, hoeft niet te vrezen. Dan ook staat de nieuwe 911 Carrera 4S Cabriolet in de showroom; Porsche ziet vanaf oktober graag 141.750 euro terug voor een exemplaar.

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum