Peugeot E-Legend - Reportage
Meer dan een mythe
Vol bombarie presenteerde Peugeot vorig jaar in Parijs tijdens de Mondial de l’Automobile de e-Legend, een studiemodel dat het productiestadium niet gaat halen. Doodzonde, maar de warm onthaalde concept-car vervult wel degelijk een belangrijke rol voordat hij uit het zicht verdwijnt.
Peugeot en studiemodellen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 2017 zette het merk de Instinct Concept op de stand in Genève, een studiemodel waar minstens zo opmerkelijk vormgegeven aandachtstrekkers als de Instinct, Fractal, Quartz en Exalt aan voorafgingen. Waar de Exalt en Instinct weggaven wat we van een nieuwe 508 konden verwachten, hintte de Quartz naar de vormen van de tweede generatie van de 3008 en 5008 en was het de Fractal die al iets liet doorschemeren over de manier waarop de 208 zou worden vormgegeven. Stuk voor stuk werden deze showauto’s warm onthaald, maar zelden werd een studiemodel met zo’n daverend applaus ontvangen als de e-Legend. Des te pijn lijker is het dat die moderne interpretatie van de legendarische, door het Italiaanse designhuis Pininfarina getekende 504 Coupé het productiestadium niet haalt.
Philippe-Emmanuel Jean, bij Peugeot hoofd van de afdeling waar studiemodellen worden bedacht en ontwikkeld, praat ons op een fotogenieke locatie in Parijs bij over de huidige stand van zaken omtrent de e-Legend. “Het is inmiddels zo’n tien maanden geleden dat de e-Legend in Parijs stond. Het is een studiemodel, en bij Peugeot betekent dat veelal dat het geen concrete voorbode is van een model dat je straks kunt kopen. Van meet af aan stond voor ons ook vast dat hij niet was bestemd om in productie te gaan”, legt de creatieveling uit. “De markt voor coupés is momenteel helaas te klein. Daarbij is Peugeot een volumemerk en ging het tot enkelel jaren geleden financieel niet erg goed. We bevinden ons nu nog in een fase waarin de aandacht uitgaat naar volumemodellen. Cross-overs, SUV’s en hatchbacks, daarop ligt de nadruk.”
SENSUEEL EN AANTREKKELIJK
Dat betekent overigens niet dat de Peugeot e-Legend een losse flodder is. Integendeel. “De e-Legend laat de toekomstvisie van Peugeot zien, en niet alleen op designgebied. De auto is volledig autonoom, elektrisch en ook nog eens connected. Hij zit dus vol met technische hoogstandjes en gadgets die je in de toekomst in meer dere mate gaat terugzien. Zulke termen wekken vaak de indruk dat de toekomst voor de autoliefhebber maar weinig interessants biedt. Met de e-Legend laten we zien dat elektrische en autonome auto’s wél spannend kunnen zijn.” Peugeot strooide vorig jaar in Parijs al de slogan ‘Unboring the future’ rond, om de auto te duiden. “Het is bovenal een echte Peugeot, een auto die sensueel en aantrekkelijk is”, zegt Phillipe-Emmanuel Jean.
Met die lofzang op het design van de e-Legend praat de conceptgoeroe natuurlijk tegen mensen die het al met hem eens zijn, maar een groep liefhebbers en autojournalisten schaart zich achter hem. “De auto werd ontzettend goed ontvangen. Overal kwam de vraag vandaan of we hem zouden gaan maken.” Probeer ze maar eens ongelijk te geven. Op de koets van de 4,65 meter lange, 1,93 meter brede en 1,37 meter hoge e-Legend lijkt geen lijn te veel te zitten. Die uit koolstofvezel vervaardigde carrosserie is daarbij ook nog eens doorspekt met prachtige details. Dat begint al bij de snuit van de Franse schone. Van de 508 kennen we al de bovenop de neus geschreven typenaam, een verwijzing naar de 504 Coupé, maar ook de dubbele kijkers zijn een verwijzing naar het verleden. Ze refereren aan de koplampen van de eerste serie van de 504 Coupé, die tussen 1969 en 1974 werd gebouwd. Hetzelfde geldt voor de uit drie verticale delen opgebouwde verlichting aan de achterzijde en voor de opvallend grof ogende bumpers rondom. “Deze stalen beugels knipogen naar een tijd waarin bumpers nog echt bumpers waren, die niet kraakten bij de minste of geringste aanraking”, vertelt Phillipe-Emmanuel Jean.
“Voor ons was het belangrijk om een auto te kiezen die synoniem staat voor rijplezier en emotioneel design. In de geschiedenis van ons merk belichaamt de 504 Coupé die waarden. Daarbij blaast de 504 Coupé ook nog eens vijftig kaarsjes uit; voor ons de uitgelezen kans om er een moderne versie van te maken.” Het hoofd van de afdeling concept-cars heeft de e-Legend duidelijk niet zomaar uitgekozen als startschot voor Peugeots elektrificatieplannen.
ABSOLUTE TOPVERSIE
Op dat gebied staat er trouwens een hoop te gebeuren. Van de helft van de modellen die Peugeot en de rest van de PSA Groep in 2021 aanbiedt, moet een geëlektrificeerde versie beschikbaar zijn. Vier jaar later moet dat voor het complete portfolio van het concern gelden. Daarbij horen ook modellen met een sportieve inslag, al betekent dat natuurlijk niet dat Peugeot de 463 pk sterke aandrijflijn en het 100 kWh grote accupakket in een fraaie coupé hangt.
Toch kunnen we heel wat verwachten. Dat begint in het eerste kwartaal van volgend jaar al met volledig elektrische versies van de 208 en de 2008. Die e-modellen krijgen beide een 50 kWh groot accupakket en een 136 pk sterke elektromotor op de vooras. Wie niet helemaal elektrisch wil rijden, kan eerder iets van zijn gading vinden. Al in de herfst van dit jaar komen er plug-in hybride versies van de 508, 508 SW en 3008 op de markt. Extra interessant hierbij is de absolute topversie die Peugeot bovenaan het gamma van de 3008 zet: de vierwielaan gedreven GT Hybrid4. Onder de kap een 200 pk sterke 1.6 PureTech die samenwerkt met twee elektromotoren, elk 110 pk sterk. Het resultaat: een systeemvermogen van 300 pk, een sprint naar 100 km/h in 6,5 tellen en dankzij een 13,2 kWh accupakket een elektrische actieradius van 50 kilometer. De 3008 komt er net als de 508 en 508 SW ook als voorwielaangedeven Hybrid. Hier is de 1.6 Puretech 180 pk sterk en zit er alleen op de vooras een elektromotor, goed voor een systeemvermogen van 225 pk en eveneens een elektrisch bereik van 50 kilometer, hoewel het accupakket met 11,8 kWh kleiner is.
ELEKTROPERFORMANCE
Wat heeft Sochaux nog meer in het vat? In ieder geval een elektrische versie van de bestelbus Boxer en de Partner. Daarnaast verschijnt van de volgend jaar te presenteren nieuwe 308 ook een plug-in. Zo’n 300 pk sterke plug -in van de 3008 is leuk, maar waar blijft de échte sportiviteit?, horen we je denken. Geen zorgen, daar heeft Peugeot het Sport Engineeredlabel voor in het leven geroepen, een naam die het Franse merk straks plakt op high performance low emission-modellen.
De kans is groot dat de 208 een sportieve stekker variant krijgt, maar sowieso ligt een sportieve plug-in versie van de 508 in het verschiet, volgens Jean. “De productie versie van de 508 Sport Engineered Concept komt eind 2020”, verklapt Jean. Met welke specificaties zegt hij nog niet. Het studiemodel klonk ons al veelbelovend in de oren, met zijn 400 pk aandrijflijn en ingrediënten als spoiler werk, krachtigere remmerij, een verstevigd chassis en een strakkere stuur in richting. We kunnen dus nauwelijks wachten.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.