Opel Vectra 1.8 Comfort (2002)

Aardverschuiving

Opel Vectra 1.8 Comfort
Het merk Opel tuimelde even uit de topdrie, maar inmiddels heeft het merk de weg omhoog weer ingezet, onder aanvoering van de nagelnieuwe Vectra. Ultramodern. Maar is dit genoeg om in de geliefde 25 mille klasse te overtroeven?

Je kunt niét ontkennen dat de nieuwe Vectra een opvallende en gedurfde auto is. Met zijn opvallend grote ononderbroken oppervlakken en in het oog springende chroomaccenten is de Vectra zeker een eigenzinnige auto. En ook eentje die bijzonder ruim is.
Laten we eerst maar eens binnenin kijken. Een korte blik in de ruimte achter de kofferklep leert dat daar weinig te zeuren valt. Oké, de tilrand is aan de zeer hoge kant, maar de toegankelijkheid is verder prima, je hebt mooie bergkastjes in de wanden en de bagageruimte zelf is gewoon riant. Daar komt bij dat de achterbank in delen plat kan én een skiluik aan boord is. Allemaal afzonderlijk te vergrendelen trouwens.
De ruimte achterin is riant voor elkaar. Sterker nog, waarom zou je nog voor een grotere auto kiezen? Zowel de hoofd- als de beenruimte is uitstekend. De achterbank is duidelijk hoger geplaatst dan de voorstoelen. Ideaal, want zo hou je ook van achter uit nog goed zicht op het verkeer. Je zit bovendien op een uitstekend gevormd meubel, met voldoende zitlengte en -hoogte. Lekker comfortabel. Ook al omdat er bijvoorbeeld afzonderlijk instelbare luchtroosters zijn en zelfs gescheiden speakers. Een ander slimmigheidje is de verzonken bekerhouder in het midden van de bankzitting.
Achter het stuurwiel trekt de nieuwe Vectra de met zijn exterieur ingezette lijn naadloos door. Ook het ontwerp van het dashboard is even wennen. Het heeft nogal hoekige vormen en grote ononderbroken oppervlakken die naar onze smaak wat te veel 'kunststof glans' vertonen. Het goede nieuws is dat je zonder meerkosten kunt kiezen uit diverse kleurcombinaties.
Ook het bijna traditionele Opel-beeldscherm ontbreekt niet. In een aantal van de speciale infotainmentsystemen vind je zelfs een mooi kleurendisplay. Over radio's gesproken; die is niet standaard. Je kunt je afvragen of een luxe Elegance-uitvoering dus niet slimmer is. Dan heb je zowel radio met CD, als klimaatregeling, leer op het stuur en lichtmetalen velgen standaard voor weinig extra geld.
Maar goed, in feite valt er ook zó weinig op uitrusting af te dingen. In de Comfort-versie heb je vrijwel alles aan boord wat je kunt wensen. Tot cruise-control, airconditioning, een uitgebreide boordcomputer en allerhande andere snufjes aan toe. De stoelen zijn bijvoorbeeld in opmerkelijk veel opzichten verstelbaar, zitten voortreffelijk en bieden samen met het in afstand én hoogte verstelbare stuur altijd een optimale zithouding.

Puike veiligheid
Nu we het toch over de uitrusting hebben, kijken we meteen naar de veiligheidstechniek. Die is puik voor elkaar, ook al heeft de Vectra niét standaard ESP aan boord. Hij zit wel rondom in de airbags, heeft de modernste slimme airbag- en gordeltechniek aan boord en profiteert van ABS met remkrachtverdeling en noodstopbekrachtiging. Opel biedt daarnaast nog het IDS 'interactief rijsysteem', waarbij ABS, CBS (remkrachtregeling in bochten), EBD-remkrachtverdeling en de elektrische stuurbekrachtiging door een computer op elkaar worden afgestemd voor een optimaal rijgedrag.
De nieuwe Vectra rijdt overigens perfect. Hij voelt levendig en dynamisch aan. Met weinig onderstuurreacties als het hard gaat. De vering voelt comfortabel aan, maar de Vectra blijkt in bochten toch verrassend mooi strak te liggen en helt zelfs opvallend weinig over. Voor je het weet, zoef je met dik negentig kilometer in het uur over een klaverblad. Als hij vóór toch wat begint te glijden, is dat makkelijk op te lossen: licht gas wegnemen. Zelfs echt gas loslaten roept geen bijterige reacties op. Eén punt van kritiek met het oog op het onderstel; hij houdt duidelijk niet van naden en dwarsrillen in het wegdek. Die voel je gewoon meer dan nodig is.
Wat prestaties betreft, is het allemaal wat minder vanzelfsprekend. Je moet de 1.8 in toeren vrij hoog inzetten om pittig van de plek te gaan en alles lijkt bij het opschakelen net even langer te duren. Dat komt door de 'zuinige' versnellingsbak. Het resultaat is er overigens naar: gemiddeld 9,4 liter op 100 kilometer. Dat is netjes en scheelt een slok op een borrel. Toch liever meer pit? Dan kies je zonder meerprijs de 'sportieve' versnellingsbak voor je Opel Vectra.
Brengt de lancering van de Vectra een aardverschuiving in autoland te weeg? Die kans lijkt ons gering, daarvoor ziet hij er net even te eigenwijs uit. Maar de nieuwe zakelijke Opel is zonder meer een uiterst serieus te nemen zakenauto die zelfs een beetje het Omega-territorium binnenwandelt.

Signalement

Merk Opel
Model Vectra 1.8-16V Comfort
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 26.555

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.796 cc
Maximaal vermogen 90 kW / 122 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 167 Nm bij 3.800 tpm
Inhoud brandstoftank 61 l
Lengte / breedte / hoogte 4.596 mm / 1.798 mm / 1.460 mm
Wielbasis 2.700 mm
Massa leeg 1.275 kg
Laadvermogen 575 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.400 kg / 685 kg
Banden215/55R16Prijzen
Topsnelheid 203 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11,8 s (fabrieksopgave: 11,2 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 13,5 s / 16,6 s
Brandstofverbruik 7,3 l/100km
CO2-uitstoot 175 g/km