Eerste Rijtest: Nissan GT-R
Is Godzilla zijn wilde haren kwijt?
Nissan heeft zijn supersportwagen onderhanden genomen. De GT-R heeft nu 20 pk meer en is volgens het merk verfijnder geworden. We gaan op pad met het vierwielaangedreven monster om te kijken of dat klopt.
De claims van de ingenieurs die verantwoordelijk waren voor de doorontwikkeling van de GT-R, klinken ons in eerste instantie nogal vreemd in de oren. De spierbundel heeft meer comfort te bieden – zo melden ze trots – en het is nu voor het eerst mogelijk om fluisterstil te starten als je dat wilt. Ook doet alles wat hoogwaardiger aan, aldus de Nissan-mannen. Het klinkt misschien wat raar dat deze sumoworstelaar zich opeens wil laten voorstaan op goede manieren, maar de richting die het Japanse merk heeft gekozen, is minder raar dan die in eerste instantie lijkt. Allereerst is voor degenen die een maximum aan rijdynamiek
willen, vanaf volgend jaar weer een Nismo-variant verkrijgbaar. Daarnaast was de GT-R in de negen jaar dat hij inmiddels op de markt is altijd net wat te onbehouwen om een echt goede GT te zijn.
BREDER EN AGRESSIEVER
Aan de voorzijde herken je de faceliftversie aan een grotere grille met een afwerking in mat chroom, een nieuw vormgegeven bumper en een grotere spoilerrand. De veranderingen zijn overigens niet alleen cosmetisch, ze zorgen ook voor een betere toevoer van frisse lucht en meer neerwaartse druk. Verder zijn de dagrijlichten smaller geworden en hoger in de bumper gemonteerd. Uiteraard is de achterzijde van Godzilla nog steeds voorzien van vier ronde achterlichten. De heuplijn is wat verhoogd, waardoor de GT-R volgens Nissan breder en agressiever oogt. Het interieur heeft een luxueuzere uitstraling dan voorheen. Daarvoor werden het dashboard en het instrumentenpaneel aangepast en met nappaleer bekleed. Op de middenconsole prijken voortaan nog maar elf in plaats van 27 knoppen, terwijl het touchscreen werd vergroot naar acht inch. Eveneens nieuw zijn de meedraaiende schakelpaddles aan het stuur, dat een stuk sierlijker oogt dan voorheen. Akkoord, met name het genoemde stuurwiel met zijn vele knoppen is nog altijd niet het toonbeeld van overzichtelijkheid en ook het standaard navigatiesysteem oogt niet zo verfijnd als modernere Google Earth-varianten. Tevens kun je je afvragen of de plaatsing van de tuimelschakelaars voor het onderstel, de stabiliteitsregeling en de motor vlak voor de transmissiehendel handig is. Dit zijn echter geen halszaken bij een auto die vooral tot doel heeft om je adrenalinepeil naar nieuwe hoogten te stuwen. En dat lukt nog beter dan voorheen.
SOEPELER
De twinturbo-zescilinder levert nu 570 pk (20 pk meer dan de vorige versie) en een maximumkoppel van 633 Nm dankzij wijzigingen aan de turbo's en een ander ontstekingstijdstip. Ter vergelijking: de motor begon in 2007 aan zijn loopbaan met 485 pk. Ook de zesbak met dubbele transmissie is bij de facelift gewijzigd, hij moet nu soepeler schakelen. Voor een sportief geluid zorgt een nieuw titanium uitlaatsysteem.
Tijdens het rijden blijkt al snel dat de maatregelen hun vruchten hebben afgeworpen. Waar veel onderstellen softer worden afgesteld om meer comfort te bieden, is het onderstel van de GT-R juist aangescherpt met een stijver chassis, dikkere stabilisatoren en straffer afgestelde veren. Het verbeterde veercomfort is te danken aan de demping, die nu een groter instelbereik biedt. In 'Comfort' weet de Nissan veel beter raad met slechte wegdekken. De gemene stoten van de gesmede 20-inchwielen zijn evenzeer verleden tijd als het tot op heden nukkige gedrag op korte oneffenheden. Zelfs in de meer op rijdynamiek toegespitste afstellingen is de demping veel beschaafder dan voorheen. Daar komt bij dat de besturing nu aanzienlijk minder krachtsinspanning vraagt (terwijl de overbrenging gelijk is gebleven), waardoor de GT-R de letters 'GT' in zijn typeaanduiding nu eer aan doet. Daaraan draagt ook de geoptimaliseerde versnellingsbak aan bij. De overbrengingsverhoudingen zijn overigens ongewijzigd gebleven: de bak benut de zesde versnelling liever tot aan de toerenbegrenzer dan hem als overdrive in te zetten. De verzetten worden net als voorheen met nadruk, maar desondanks subtieler ingelegd. Sterker nog, waar je vroeger nog de indruk kreeg dat de bak zo snel mogelijk naar de hoogste versnelling ging en die pas verliet als je het gaspedaal flink intrapte, speelt de transmissie nu veel beter in op je wensen. De doorontwikkelde biturbo-V6 dankt zijn hogere vermogen volgens Nissan aan 'originele Nismo-componenten'. Dat klinkt wat verwarrend, want aan de hardware van de motor veranderde niets. De wijzigingen vonden vooral op softwaregebied plaats. Zo kan het ontstekingstijdstip nu voor elke cilinder afzonderlijk worden aangestuurd en opent de wastegate pas bij het bereiken van de maximale turbodruk en niet vlak daarvoor zoals voorheen. Dat zorgt voor een spontanere reactie op het gaspedaal, wat feitelijk de grootste verbetering is. Van die 20 extra paarden merk je gezien de tyfoonachtige vermogensafgifte van de biturbomotor eigenlijk niets. Net als voorheen vuurt de auto zichzelf simpelweg af zodra de naald van de toerenteller de 2.500 tpm passeert. Dankzij het nieuwe titanium uitlaatsysteem klinkt de motor daarbij een stuk indrukwekkender dan hij tot op heden deed.
Met de Nissan GT-R is het een beetje als met een goede wijn: hij wordt met de jaren rijper, zonder aan aantrekkingskracht in te boeten. De interieuraankleding, het onderstel en het geluidscomfort maken van de Japanner voor het eerst niet alleen een goede R, maar ook een goede GT.
PLUS & MIN
- +Nog meer kracht voorhanden
- +Inderdaad verfijnder dan voorheen
- -Ergonomie kan beter
- -Geen lichtgewicht
Uitgelicht aanbod
Lezersreacties (88) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.