Eerste Rijtest: Mitsubishi Outlander 3.2 V6 AWD
Wereld van verschil
- Henny Hemmes
- Eerste rijtest
Mitsubishi geeft zich niet gewonnen en gaat proberen met nieuwe producten het tij te keren. Zou je de afgelopen jaren kunnen typeren als eb, nu hoopt het merk van de 'gestaalde perfectie' met de nieuwe Outlander weer een vloed aan klanten naar de showrooms te lokken. De concept-car staat eind deze maand op de Salon in Parijs, maar in Amerika komt hij al in november op de markt. Daar reden we er uitgebreid mee.
Net als in Europa moet Mitsubishi in Amerika proberen potentiële klanten in groten getale terug in de showrooms te krijgen. Het model dat zoiets écht kan bewerkstelligen, is de nieuwe Lancer, die begin volgend jaar op de markt komt. Intussen moet de Eclipse, de sportcoupé die in 2005 arriveerde (AW 29/2005) en waarvan deze zomer ook een cabriovariant uitkwam, de aandacht van de Amerikanen zien vast te houden. Binnenkort komt de nieuwe Outlander, die in april op de New York Auto Show werd onthuld, de gelederen versterken, terwijl later de nieuwe Lancer echt de klus moet klaren.
Vreemd genoeg lanceert Mitsubishi op de Salon in Parijs nog niet de productieversie van de Outlander, maar de concept-car. De Amerikanen hebben dus de primeur, want de tweede generatie van de SUV zal eind november bij de dealers daar arriveren, terwijl wij nog zeker tot februari moeten wachten. Dus toen wij de gelegenheid kregen met een auto uit de voorproductie te rijden, grepen we die met beide handen aan.
Samenwerking
De compleet nieuwe Outlander wordt gebouwd op een door DaimlerChrysler en Mitsubishi samen ontworpen platform. Met de verdere ontwikkeling zijn beide fabrikanten hun eigen weg ingeslagen en dat was nog vóór de beslissing van DaimlerChrysler om Mitsubishi aan de kant te zetten. DaimlerChrysler bouwt op het onderstel onder meer de Dodge Caliber, terwijl Mitsubishi de bodemplaat wereldwijd voor vijf modellen gaat gebruiken: naast de Outlander voor de nieuwe Lancer, de Lancer Evo, een grote SUV en een Japanse MPV.
De Japanners zetten daarbij zaken als sportieve prestaties en rijkwaliteiten voor al deze modellen op de eerste plaats. Daarom komt voor alle vijf dan ook Mitsubishi's AWC, elektronisch geregelde vierwielaandrijving All Wheel Control beschikbaar.
In het geval van de Outlander is deze vierwielaandrijving niet leverbaar op de goedkoopste LS, maar wel op de ES en de luxueuze XLS, waarbij AWC wordt gecombineerd met Active Skid en traction control met een speciale afstelling van het onderstel. Welke versies Mitsubishi in Nederland gaat voeren, is nog niet bekend.
Niet alleen het onderstel is het resultaat van een samenwerking, ook de twee motorvarianten die voor de Europese Outlander beschikbaar zullen zijn, komen uit een co-operatie. De nieuwe 2,4-liter viercilinder is een variant van de zogenaamde wereldmotor, die samen met Hyundai en DiamlerChrysler is ontwikkeld, terwijl de tweeliter turbodiesel met 140 pk en 310 Nm afkomstig is van Volkswagen. Later volgt de diesel met roetfilter en er is sprake van dat in de toekomst ook de drieliter V6 bij ons zal worden geleverd. Met die laatste motor maakt de Outlander zijn debuut in de States en dat was dan ook de versie die we hebben gereden.
Kritiek
De nieuwe drieliter aluminium MIVEC V6 (met elektronisch geregelde kleptiming en lifthoogte) wordt standaard gecombineerd met een nieuwe sequentiële zestraps Sportronic automaat met Invecs-II elektronica, die ervoor zorgt dat de transmissie inspeelt op wegcondities en op de rijgewoonten van de bestuurder. Tijdens de testritten door het heuvelachtige Virginia hadden we eerlijk gezegd weinig behoefte om zelf het heft in handen te nemen. Dat komt omdat de automaat steeds schakelt op de momenten dat je dat zelf ook zou hebben gedaan. De combinatie met de V6, die een vermogen heeft van 220 pk en een maximumkoppel van 277 Nm, werkt dan ook uitstekend en geeft de 1.720 kg zware Outlander daadwerkelijk een sportief karakter.
Met een stevige afstelling van het onderstel zijn er weinig concessies gedaan aan het comfort, maar de Outlander heeft daarmee wél een heel stabiel karakter. Hij is niet alleen stabiel, hij helt ook nauwelijks over in bochten en dat is bij menige SUV vaak nog een punt van kritiek. Mitsubishi heeft dit allemaal onder controle, omdat er - afgezien van de toepassing van het nieuwe onderstel - veel aandacht is besteed aan de stijfheid van de carrosserie, die in de Outlander met meer dan dertig procent is verbeterd. Daarnaast is het zwaartepunt van de auto verlaagd door het gebruik van een aluminium dakpaneel. Al deze maatregelen dragen bovendien bij aan een stillere cabine.
Gefopt
Tijdens de fotografie bij een riviertje hebben we ons nog even laten foppen. We wisten dat onze Outlander XLS was uitgerust met vierwielaandrijving, die met een knop in de middenconsole kan worden geactiveerd. De normale stand is 2WD met aandrijving op de voorwielen. De middenstand 4WD dient voor het inschakelen van de vierwielaandrijving, die dan automatisch het vermogen stuurt naar de as die dat nodig heeft (maximaal 60 procent naar de achteras). De derde mogelijkheid is de 'Lock'-modus. Dus rijden we vrolijk in 'Lock' een berg stenen op en de fotograaf schiet zijn plaatjes. Bij het wegrijden glijdt de Outlander van een steen en hangen linkervoorwiel en rechterachterwiel in de lucht. In 'Lock' komen we daar heus wel uit, denken we, want zo hoog is het nu ook weer niet... Dus niet: 'Lock' betekent in dit geval dat de aandrijving 50:50 wordt verdeeld over voor- en achteras en niet over elk wiel. Met behulp van een stuk hout, een extra steen en een zwaarwichtige voorbijganger waren we toch weer snel op de been. Deze stand is dus niet geschikt voor het betere terreinrijden, alleen om in sneeuw en ijs en op rulle ondergrond goed weg te komen.
Zinken
Om te kunnen concurreren met de leiders in zijn segment, de Honda CRV en de Toyota RAV-4, moet ook de prijs binnen de perken blijven, wat in Amerika betekent dat de basisversie rond 20.000 dollar moet gaan kosten. Daarom mag je in de Outlander geen dure aankleding van het interieur verwachten. Dashboard en portierbekleding zijn dan ook uitgevoerd in hard plastic. In dit geval is daar niets mis mee. Het dashboard ziet er met een weefstructuur prima uit en geeft geen reflecties in de voorruit, terwijl de deurpanelen zijn gevormd met een fraaie welving. De armsteunen daarin zijn wél voorzien van zachte bekleding en alles ziet er erg netjes afgewerkt en goed passend uit.
De cockpit profiteert van de grotere maten van de nieuwe Outlander, die in de lengte 9,4 cm is gegroeid (4,64), terwijl breedte en hoogte met respectievelijk 5 en 3,5 cm zijn toegenomen tot 1,80 en 1,68 m. Daarmee is 't mogelijk om een derde zitrij te plaatsen, die dan ook als optie leverbaar is. Omdat het echt een noodbankje betreft, heeft Mitsubishi het zó gemaakt dat je hem in twee handomdraaien kunt neerklappen en in de bodem kunt laten zinken, zodat er een vlakke laadvloer ontstaat. Praktisch is 't in ieder geval, net zoals het feit dat de stoelen van de tweede zitrij (60/40) onafhankelijk van elkaar over 9 cm verschuifbaar zijn.
Vooruit
De Outlander is uitgerust met zitmeubilair dat goede zijdelingse steun biedt en met rugleuningen die zijn bemeten op mensen die een stuk langer zijn dan de 1,72 m van ondergetekende. In alle versies is standaard bekleding toegepast die luchtjes tegengaat en in het duurste model is een combinatie van suèdine en sportief ogende gaatjesbekleding gebruikt.
Het instrumentenpaneel doet trouwens denken aan dat van een motorfiets met asymmetrische behuizing en daarboven een gewelfd paneel. Het instrumentenpaneel is een beetje druk, maar alle knoppen zitten goed onder handbereik en ook hier zien we een grote stap voorwaarts ten opzichte van de huidige Outlander.
Praktisch is verder de tweedelige achterklep, waarvan de onderste helft naar beneden klapt, waardoor de bagageruimte gemakkelijk toegankelijk is. De onderklep kan bovendien een
gewicht dragen van 220 kg. De nieuwe Outlander wordt uiteraard standaard geleverd met alle gangbare veiligheidsvoorzieningen in zijn klasse.
We kijken intussen uit naar de Europese versie en verwachten dat die net zulke dynamische rijkwaliteiten zal hebben als de XLS met zijn V6. Want wij moeten het weliswaar met minder pk's doen, de viercilinder met rond 165 pk en de turbodiesel met 140 pk wegen rond 150 kg minder. Ook is het waarschijnlijk dat de Outlander bij ons op de voor de Amerikaanse LS en ES standaard bandenmaat van 215/70 R16 komt te staan en dat vormt natuurlijk wel een groot verschil met de standaard 225/55 R18 waarmee de XLS wordt geleverd. Maar het uitstekende onderstel wordt ongewijzigd in de Europese versies gebruikt; alleen de schokdemperafstelling is anders. Eén ding is zeker: de nieuwe Outlander is een wereld van verschil ten opzichte van zijn voorganger.