Occasion Test: Mitsubishi ASX - Opel Mokka

Vroege vogels

Occasions Opel Mokka Mitsubishi ASX
AutoWeek 9 2020
AutoWeek 9 2020

Je leest het in AutoWeek 9 2020

In een tijd dat compacte SUV’s nog geen gemeengoed waren, kwam Mitsubishi al met de ASX en een paar jaar later volgde Opel met de Mokka. Daarmee behoren ze nu tot de oudgedienden, hoewel de ASX nog altijd in de prijslijst staat en de Mokka pas vrij recent uit de showroom verdween.

De SUV maakte zijn entree min of meer als groot bakbeest, met types als de BMW X5 en Mercedes-Benz ML en later de Porsche Cayenne en Volkswagen Touareg. Dat verschafte dit type voertuig een nogal slecht imago en de term ‘P.C. Hooft-tractor’ deed het dan ook goed. Vandaag de dag ligt de SUV opnieuw onder vuur, vanwege het vermeend hogere brandstofverbruik en de hogere uitstoot van CO2 die daarmee gepaard gaat. Het neemt niet weg dat ze nog altijd mateloos populair zijn: types als de Peugeot 2008, Renault Captur en de vorig jaar geïntroduceerde Volkswagen T-Cross zijn niet aan te slepen. Is het dan echt zo beroerd gesteld met dat verbruik? Dat hangt deels van je rechtervoet af, maar het is een feit dat een hogere, zwaardere auto meer drinkt dan een hatchback, sedan of station. Toch kunnen we deze twee testauto’s onmogelijk als zuipschuiten betitelen – dat gaat te ver.

Dat de SUV vooral geliefd is bij het vergrijzende deel van onze bevolking is eveneens geen verrassing. Ten eerste omdat deze groep doorgaans het geld heeft om een nieuwe auto aan te schaffen en doordat de ledematen niet meer zo soepel bewegen als in de jonge jaren, is de hogere instap meer dan welkom. En nu we toch enigszins aan het generaliseren zijn: deze categorie bestuurders behoort niet tot de groep stevige doortrappers of kilometervreters, dus een heel groot effect op de mondiale uitstoot van broeikasgassen is niet te verwachten. Hoe dan ook, ook op de occasionmarkt doet de kleinere SUV het goed en dat vertaalt zich naar stevige vraagprijzen. Mocht je dus niet per se hoog willen zitten, kijk dan vooral ook naar auto’s die qua grootte vergelijkbaar zijn; dat scheelt een hoop geld.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum