Mercedes-Benz E 55 AMG - C 30 CDI AMG - Test
Feestartikelen
- Arno Böckling
- Eerste rijtest
AMG, de 'Sportschool' van Mercedes viert z'n 35-jarig bestaan en trakteert zichzelf, en z'n verwende klanten natuurlijk, op twee nieuwe typen; de beresterke E 55 AMG en de 'superdiesel' C 30 CDI AMG.
Via een flauwe bocht komen we bij de oprit van de Autobahn. We rijden 80, want dat heeft een verkeersbord ons gezegd en in Duitsland worden dit soort geboden behoorlijk serieus genomen. Ruimte om in te voegen is er genoeg. Dus om snelheid te maken, geven we even een peut gas. De E 55 AMG reageert haast overenthousiast. Gedempt, maar toch duidelijk waarneembaar gegrom in het vooronder, een beschaafde, maar daarom niet minder imposante ronk uit de twee dubbele uitlaatpijpen, en we schieten vooruit. Binnen de kortste keren moeten we alweer van het gas, want zo'n rond wit bord met rode rand zegt dat je op dit stuk snelweg niet harder dan 120 mag. Wat is er in die paar seconden gebeurd? Toen we het gaspedaal snel intrapten, werd de mechanische compressor van de 5.439 cc metende V8 onder de motorkap bliksemsnel ingeschakeld om meer lucht naar de cilinders te persen. De E 55 AMG haalde als het ware diep adem om weg te kunnen sprinten. En sprinten kan deze goedgetrainde Mercedes als de beste. Daar heeft hij de kwaliteiten voor in huis. Als je hem flink op z'n staart trapt, levert z'n V8 maar liefst 476 van ongeduld trappelende paardenkrachten, ofwel 350 kW vermogen. En de achtcilinder ontwikkelt een koppel 'als een locomotief'; maar liefst 700 newtonmeter is al bij 2.630 krukasomwentelingen at your service. Dus voor zo'n tussenacceleratie hoeft de E 55 AMG zich nauwelijks kwaad te maken. Als een paar kilometer verder 120 niet langer de limiet is, gaat het gaspedaal opnieuw gedecideerd richting vloer. Onze testwagen reageert als ontketend. Weer dat gedempte vulkaangerommel uit het motorcompartiment en de krachtige ronk van de uitlaten. Alsof het niet de minste moeite kost, speert de E 55 AMG ervandoor. Indrukwekkend, maar ook weer begrijpelijk als je weet dat hij volgens z'n fabrikant in 16,1 seconden vanuit stilstand naar tweehonderd moet kunnen knallen. Wanneer de naald van de snelheidsmeter het getal tweehonderd is gepasseerd, gaat hij vrolijk door, tot bij 250 de elektronica de beschaafd ogende sedan als een zachte, onzichtbare hand stuit in z'n vaart. Maar de schaal van de snelheidsmeter gaat nog een stuk verder; naar 320 kilometer. Goed, een beetje ruimte aan de bovenkant van het snelheidsbereik is er altijd wel, maar zeventig kilometer!? Toch is dit niet zomaar een vorm van overdrijving. Als je dat nu per se wilt, kán de snelheidsbegrenzing er ook af. En dan moet een top van zo'n driehonderd kilometer per uur haalbaar zijn. Dat zou deze nette vierpersoonsgezinsauto ongeveer even snel maken als een Ferrari 360, die aan een top van 293 moet kunnen komen. Onwaarschijnlijk? Helemaal niet, want de potente Duitser spurt in niet meer dan 4,7 seconden van nul naar honderd en is daarmee slechts een tiende van een seconde 'langzamer' dan de sportieve Italiaan.
We zouden het haast vergeten, maar al het motorgeweld van de E 55 AMG wordt uiterst soepel verwerkt door z'n standaard vijftrapsautomaat die z'n gedrag aanpast aan de rijstijl van de bestuurder. Je kunt hem ook bij voorbaat in de comfort-stand zetten voor een relaxte manier van schakelen. Zet je hem in M om het heft in eigen hand te nemen, dan laat de bak zich - als bij een Formule 1-wagen - bedienen met knoppen op het stuur. Ook vering en demping zijn instelbaar. Vind je de sportstand na een stevig potje sturen toch te stug, dan ga je gewoon naar de comfortabele afstemming. Overbodig eigenlijk te zeggen dat de E 55 AMG subliem op de weg ligt en stuurt alsof je hem de bocht door 'denkt'. Maar het echte denkwerk wordt toch gedaan door een hele serie elektronische systemen die helpen het formidabele motorvermogen goed op de weg te brengen en de auto onder allerlei omstandigheden op koers te houden. Er mag dan een beest schuilen in deze Mercedes die nog deze maand op de markt komt, het is wel bij voorbaat keurig getemd. En dat geldt net zo goed voor de S 55 AMG en de CL 55 AMG met dezelfde motor.
Snelle bak
Een sportwagen met een dieselmotor? Het klinkt nog steeds wat vreemd, maar het idee begint te wennen. Seat racet bijvoorbeeld met diesels en bij Mercedes staat de C 220 CDI Sports Coupé in de showroom. Hij heeft een zelfontbrander met een vermogen van 143 pk en 'n koppel van 315 Nm onder de kap. Die krachtbron geeft hem een top van 220 en een acceleratie 0-100 in 10,7 s. Niet gek, maar nu ook weer geen prestaties om helemaal van uit je bol te gaan. Wie sneller wil dieselen, kan bij Mercedes-Benz terecht voor een C 270 CDI - maar niet als Sports Coupé - die 230 loopt en in 8,9 tellen van nul naar honderd kan optrekken. En de S 400 CDI komt zelf aan 250 km/h en 0-100 in 7,8 s. Maar AMG doet er nu nog een schepje bovenop. We stappen in de C 30 CDI AMG en draaien de contactsleutel om. Heel even licht - als geheugensteuntje - op het instrumentenpaneel het dieselspiraaltje op. We horen binnenin echter nauwelijks dieselgeluiden. Natuurlijk laveer je gemakkelijk door het stadsverkeer, want bij maar 2.000 toeren heb je al 540 newtonmeter koppel tot je beschikking. Zo kun je nog eens schakellui rijden. Sterker nog, je hoeft helemaal niet te schakelen, want een vijftraps automatische transmissie is standaard op de C 30 CDI AMG. Je kunt die automaat rustig z'n gang laten gaan, want hij wisselt haast onmerkbaar van verzet en doet dat nog razendsnel ook. Omdat hij zo ontzettend bij de les is, kan de bak in het stadsverkeer wel een beetje nerveus worden. Maar als je echt gas wilt geven - en daar koop je toch eigenlijk een sportversie voor - bevalt z'n snelle manier van werken uitstekend. Wanneer we op de snelweg de ruimte hebben en de gasvoet z'n werk laten doen, versnelt de sportdiesel energiek. Met z'n koppel van 540 Nm trekt de 2950 cc vijfcilindermotor er stevig aan. Dat hij alles uit de kast haalt, laat hij wel een beetje horen. Vergeleken met een benzine-krachtbron is de diesel toch wat minder stil. En wanneer hij stationair loopt, is er ook wel iets voelbaar van het soort trillingen waarmee diesels nu eenmaal behept zijn. Maar afgezien van deze kleine schoonheidsfoutjes heeft AMG de vijfpitsdiesel keurige manieren bijgebracht. En op en top getraind. De getunede krachtbron geeft de C 30 CDI met 250 km/h de topsnelheid van de ware Duitse krachtpatsers en stuwt hem in 6,8 tellen van nul naar honderd. Het onderstel van de snelle diesel is aangepast aan z'n sportieve karakter en z'n kracht. Het weggedrag is dan ook prima in orde en elektronisch systemen zorgen voor uitgebreide actieve veiligheidsmaatregelen; het soort maatregelen dat past bij de moderne topsportwagen die de C 30 CDI is. In februari 2003 komt hij op de markt.
Eén man; één motor
In de pijnlijk schoongehouden ruimten van de AMG-fabriek worden de motoren gebouwd door hooggekwalificeerde vakmensen. Het is geen lopendebandwerk; elke technicus zet telkens een complete motor van begin tot eind in elkaar. Als sluitstuk brengt hij een kleine plaquette met z'n naam en handtekening op de krachtbron aan. De eerste twee letters van 'AMG' staan voor de achternamen van de oprichters van het bedrijf; de heren Aufrecht en Melcher. De 'G' komt van Grossaspach, de geboorteplaats van Aufrecht.
Had je deze auto's al gezien?

Mercedes-Benz C-klasse Sportcoupé 180 | Cruise Control | Trekhaak | Radio | Origineel NL |
- 2002
- 232.402 km

Mercedes-Benz E-klasse 240 Avantgarde Leder Xenon Trekhaak
- 2002
- 262.584 km

Mercedes-Benz E-klasse 200 K. Avantgarde Aut.*NL-Auto*Youngtimer*Half Leder/Navi/Parkeersens.V+A*
- 2006
- 186.745 km