Test: Mercedes-Benz SLS AMG Roadster (2011)

Tunnelbuizenfetisjist

Mercedes-Benz SLS AMG Roadster
Mercedes-Benz SLS AMG RoadsterMercedes-Benz SLS AMG RoadsterMercedes-Benz SLS AMG RoadsterMercedes-Benz SLS AMG RoadsterMercedes-Benz SLS AMG RoadsterMercedes-Benz SLS AMG RoadsterMercedes-Benz SLS AMG RoadsterMercedes-Benz SLS AMG RoadsterMercedes-Benz SLS AMG Roadster
AutoWeek 40 2011
AutoWeek 40 2011

Je leest het in AutoWeek 40 2011

De geur van vers gemaaid gras in je neus, intens V8-gebulder tegen je trommelvliezen en een ferme duw in je rug. Hoe overweldigend wil je de belichaming van de term 'Roadster' hebben?

AMG heeft z'n meest emotionele auto tot nu toe op de weg gezet… Dat is een nogal boude uitspraak om dit verhaal mee te beginnen, maar hij is in het geval van de nieuwe SLS AMG Roadster wel degelijk raak. Meer nog dan alle andere extreme Mercedes-derivaten die eerder van de band in Affalterbach rolden, probeert de open supersportwagen zich al vanaf de eerste kilometer in je ziel te nestelen. En geloof ons: dat lukt hem zonder slag of stoot. Niet zozeer door z'n sportiviteit of uitgesproken rijkwaliteiten, want straks zullen we uitleggen dat menig Black Series-model daar beter scoort. Het lukt de Roadster door z'n charmes.

Het voornaamste instrument waarmee de topless SLS onder je huid kruipt, is zijn motor. Net als bij de gullwing (ofwel Coupé) briest er een fantastische 6,2-liter V8 in de lange neus. Atmosferisch, dus zonder gebruik van kunstmatige beademing door turbo's of compressors. De nieuwe 5,5-liter V8 Biturbo van AMG gaat dus aan de neus van deze SLS voorbij, en daar hoeft werkelijk niemand rouwig om te zijn. In een luxe zakenauto als een E63 AMG (die sinds kort dus wel die kleinere turbomotor aan boord heeft) ben je blij met een krachtbron die dankzij z'n turbo's bij lage toeren al enorm veel koppel heeft, maar bij een supersporter als de SLS Roadster begint het glimlachen pas echt als je toeren mag maken. De 6.208 cc grote achtcilinder, die Mercedes uit historische overwegingen consequent 6.3 blijft noemen, levert z'n maximum vermogen van maar liefst 571 pk bij niet minder dan 6.800 krukasomwentelingen per minuut. Hij is dus optimaal in zijn element bij hoge toeren, en dat geldt al net zo intens voor de persoon die het gaspedaal mag beroeren.

Flinke niesbui

Vol wegtrekken met de SLS AMG Roadster voelt namelijk alsof je het uitschreeuwt tijdens een flinke niesbui; sociaal gezien is het niet altijd even wenselijk, maar stiekem wel heel bevrijdend om zo nu en dan te doen. En na afloop staan de tranen je praktisch in de ogen… In eerste instantie reageert de sterke cabriolet wat afwachtend op het gaspedaal; alsof de acht zuigers even moeten doorkrijgen dat ze in actie moeten komen. Zijn ze eenmaal wakker, dan klimt de motor met een ontzagwekkend gemak in de toeren. Vooral het moment rond de 4.700 tpm is magistraal; de koppelkromme bereikt dan z'n hoogtepunt waardoor de SLS er als een bezetene aan gaat sleuren en de toerentellernaald in no-time tegen de begrenzer aan tikt.

Tot zover kennen we dit verhaal echter ook al van de dichte variant, die krek dezelfde techniek aan boord heeft, eveneens in 3,8 seconden van nul naar honderd sprint en een theoretische top bereikt van 317 kilometer per uur. Het mooie van de Roadster is echter dat je al dit geweld directer dan ooit krijgt toegediend: in slechts elf seconden vouwt de uit drie lagen opgebouwde en elektrisch bedienbare stoffen kap zich achter je rug, waarna de open SLS AMG zijn heerlijkheden ongefilterd over je uit kan storten. In de dichte gullwing krijg je al heel wat mee van het smakelijke gebulder dat de twee eindpijpen produceren, in de Roadster kun je er simpelweg niet omheen. Zwoel en dreigend bij lage toeren, en steeds scherper, enthousiaster en overtuigender naarmate de motor sneller draait. Het uitlaatsysteem is dan ook de verklaring voor de kop boven dit verhaal; je moet sterk in je schoenen staan om in deze auto met constante snelheden door een tunnel te rijden. Wie eenmaal gehoord heeft hoe deze machine tegen de wanden hoest, ontwikkelt een tunnelbuizenfetish en kan niet anders dan een paar versnellingen terugschakelen en zichzelf trakteren op een door benzine aangejaagd 'oorgasme'.

Ride Control

Dat meesterlijke geluid en die heerlijke motor zijn weliswaar de meest in het oor springende kenmerken van de SLS AMG Roadster, het zijn niet de voornaamste redenen waarom je deze auto in je garage wilt hebben. Zijn grootste kracht is namelijk de manier waarop hij comfort combineert met snelheid. Per direct levert Mercedes-Benz namelijk elektronisch geregelde schokdempers voor de SLS (ook voor de Coupé trouwens), en het loont zeer de moeite om dit AMG Ride Control – ter waarde van 2.691 euro – aan te kruisen op het orderformulier. Het systeem zorgt er namelijk voor dat een groot minpunt van de SLS sterk minder aanwezig is.

Met dat minpunt doelen we op de wollige koetsreacties bij stevig doorrijden. Een SLS zonder instelbare dempers rolt tijdens een potje boenderen namelijk te veel over zijn lengteas en waggelt te sterk in bochten waardoor de bijna 1.700 kilo zware auto weinig dynamisch overkomt. Bij auto's mét AMG Ride Control biedt een extra knopje op de middentunnel uitkomst; druk er één keer op en de ophanging wordt in standje 'Sport' een fractie harder. Niet veel, maar de neiging tot overhellen is merkbaar minder. Druk vervolgens nóg een keertje ('Sport+') en de Roadster reageert duidelijk sneller op je commando's. In deze stand is het bijvoorbeeld veel makkelijker om de auto een bocht 'in te remmen'; de bewegingen van de koets zijn beheerster en dat maakt het fijner om dit snelle slagschip door een vlotte bochtencombinatie te loodsen. Echt sportief wordt het echter nooit; hoewel een circuitgericht Performance-onderstel leverbaar is, lijkt de komende C-klasse Black Series zoals gezegd de betere keuze voor echte G-krachtfanaten.

Aan de andere kant kun je de auto helemaal niet kwalijk nemen dat hij een superscherp randje mist. Het mooie aan een SLS AMG Roadster is namelijk dat hij, ondanks dat je hem prima kunt benutten voor het snelle werk, een uitstekende gastheer blijft voor zijn inzittenden. De auto zal je nooit lastig vallen met een spijkerhard veergedrag of plankharde demping, ongeacht of je het Ride Control-systeem in Comfort, Sport of Sport+ hebt staan. Wij hebben de fraaie flaneermachine vele tientallen kilometers door dorpjes aan de Franse kust laten rollen en geen enkele keer moesten we een klap van het onderstel verwerken. De Benz schraapt zijn buik liever over het asfalt dan dat hij een drempel hard doorgeeft. Die hoge mate van verfijning zien we niet vaak bij auto's die in minder dan vier seconden naar de honderd knallen, en we geven graag toe dat Mercedes-Benz dit bij deze auto simpelweg uitstekend onder controle heeft.

Wens van het moment

Afgezien van de instelbare dempers valt de SLS ook op andere manieren aan te passen op de wens van het moment. Net als de Coupé heeft de Roadster een grote draaiknop naast de pook waarmee je het karakter van de auto kunt instellen. Hier is keuze uit vier standen; Controlled Efficiency (C), Sport (S), Sport+ (S+) en Manueel (M). Met een draai aan deze knop verander je onder meer de gasrespons, maar ook de directheid van de besturing en de schakelmomenten van de automaat. In de basis rij je in C, waarbij de standaard aanwezige zeventraps transmissie met dubbele koppeling opvallend vroeg opschakelt en comfort opnieuw de boventoon voert. Draai echter naar S en de auto hangt duidelijk alerter aan het gas, terwijl je iets verder kunt doortrekken in de toeren. S+ is de meest spectaculaire stand, omdat de elektronica de schakelmomenten lekker lang uitstelt, de bak ruwer van verzet wisselt en zelf vroeger terugschakelt tijdens het afremmen – in goede AMG-traditie begeleid door een smakelijke dot tussengas.

In alle standen is het mogelijk om handmatig te schakelen met de peddels aan het stuurwiel, maar de laatste stand (M) is de enige waarbij de software niet ingrijpt zodra je in de toerenbegrenzer belandt. Dat gebeurt helaas te vaak omdat de bak niet zo snel schakelt als we zouden willen; volgens Mercedes heeft de AMG Speedshift DCT minder dan 100 milliseconden nodig om te schakelen, maar in de praktijk moet je toch vaak te lang wachten op een daadwerkelijke gangwissel. Bovendien heeft de elektronica het regelmatig niet door dat je meerdere versnellingen terug wilt schakelen; hoewel je meerdere rukjes aan de Down-flipper geeft, rol je daardoor toch nog met een te hoge versnelling de bocht in. Dat blijft jammer, en vormt nog een teken dat de SLS AMG Roadster geen hardcore sportwagen is.

Alle zintuigen

Geen hardcore sportwagen, nee, maar wel een magistrale machine. Een erg fraaie ook als je het ons vraagt, met strakke lijnen en proporties die op de één of andere manier beter kloppen dan bij de Coupé. Al heeft de gullwing door z'n vleugeldeuren nog steeds meer potentie om een echte icoon te worden, net zoals de dichte 300 SL van vroeger meer tot de verbeelding spreekt dan de 300 SL Roadster. Als een paal boven water staat dat Mercedes-Benz en AMG erin geslaagd zijn met de SLS AMG Roadster een onthoofde sportwagen te maken die werkelijk alle zintuigen aanspreekt; hij klinkt subliem, oogt spectaculair, voelt solide en confronteert je neus met de meest uiteenlopende geuren die de wereld om ons heen in petto heeft. Het zou ons niet verbazen dat hij, mocht je je tanden ooit in het dashboard zetten, nog lekker smaakt ook…

Lezersreacties (23) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.