Mercedes-Benz SL (2006) - Test
Harttransplantatie
Ruim vijftig jaar geleden verraste Mercedes de wereld met een beeldschone, pijlsnelle sportwagen. De huidige SL is misschien niet zo exclusief als de legendarisch geworden Gullwing, maar het is wel een dijk van een auto. Toch wist Mercedes er nog wat dingen aan te verbeteren.
Ruim een halve eeuw geleden schitterden op de New York autobeurs de Mercedes-Benz 190 SL en de 300 SL, die dankzij de opzienbarende vleugeldeuren al gauw de bijnaam Gullwing kreeg. Het was februari 1954 en de Duitsers hadden in die tijd, nog geen tien jaar na het einde van de oorlog, heel wat vooroordelen te overwinnen. De 300 SL was daartoe een uitstekend wapen. Zelfs de grootste Duitser-hater kon niet om de oogverblindende schoonheid van de Gullwing heen en met zijn 215 pk sterke zes-in-lijn gold deze auto in zijn tijd als zo ongeveer het summum op het gebied van sportwagens. De SL bleek dan ook meteen de oervader van een nieuwe dynastie open sportwagens. In 1957 verscheen een roadster-versie van de Gullwing, in 1963 de 'Pagode', en in 2001 zag de vijfde generatie SL-Klasse het levenslicht. De SL die we vandaag rijden is niet de zesde generatie, maar een facelift van de huidige. Wel een redelijk ingrijpende facelift, hoewel aan het uiterlijk slechts licht werd getornd. Vooral onderhuids ging de SL-Klasse flink op de schop.
Meer high-tech
Om toch maar met de buitenkant te beginnen: de neus heeft grotere luchtinlaten gekregen. Bovendien heeft de bumper een nadrukkelijkere v-vorm en kregen de mistlampen chromen omrandingen. De grille moest een stapje terug doen van vier naar drie lamellen, maar is nu wel matzilver gespoten met chromen accenten. Wie de SL van opzij ziet, moet vooral op de wielen letten om te zien of de auto in kwestie van voor of na de facelift is. Achterop tenslotte, u raadt het al, kreeg de auto nieuwe achterlichtunits, voorzien van een strakke heldere baan over de gehele breedte van de lichten.
Ook het interieur van de SL is subtiel aangepast. Meest in het oog springen de klokken, die strakker en meer high-tech zijn geworden. Er is gebruik gemaakt van soepelere leersoorten met nieuwe kleuren. De dorpellijsten zijn aangepakt en de bediening van het dak geschiedt voortaan met een knop van een aluminium-imitatie, in plaats van zwart kunststof.
Nieuwe motoren
Leuk allemaal, en het resultaat mag er zeker zijn, maar ingrijpender zijn de technische ingrepen. Zo heeft de SL 350 voortaan de nieuwe V6 die we eerder tegenkwamen in onder meer de SLK en de C-Klasse. Dat betekent een vermogenstoename van 245 naar 272 pk. Het maximum koppel bleef 350 Nm, maar is nu bij lagere toerentallen al beschikbaar (2.400 tpm i.p.v. 3.000). Volgens Mercedes is de SL 350 daarmee in 6,6 seconden op 100 km/h, ruim een halve seconde sneller dan met de oude V6.
Ook de SL 500 heeft een nieuw hart gekregen, en hier zijn de verschillen met het vorige nog groter dan bij de 350. De nieuwe V8, die onlangs debuteerde in de S-Klasse, levert 388 pk en 530 Nm (was 306 pk en 460 Nm). Het resultaat: in 5,4 seconden van 0 naar 100 km/h, waar het in de oude SL 500 met 6,2 seconden ook al niet echt behelpen was. Volgens Mercedes heeft dit extra vermogen geen nadelige gevolgen voor het verbruik. Bescheidener zijn de toenames bij het topmodel, de SL 600. De V12 biturbo levert voortaan 517 in plaats van 500 pk, het koppel steeg van 800 naar 830 Nm. Als je haast hebt, scheelt dat 0,2 seconden in de 0 – 100 sprint 4,5 i.p.v. 4,7 s.).
Voor de hele reeks geldt dat het Active Body System (ABC) is vernieuwd, waardoor de auto directer stuurt en het overhellen in snelle bochten wordt verminderd. Ook is er een nieuw uitlaatsysteem gemonteerd.
Jongensdroom
Tijdens de twee dagen dat we de auto's ter beschikking hebben, concentreren we ons op de 350 en de 500. Die gaan samen namelijk negentig procent van de verkopen in ons land voor hun rekening nemen (60% 350, 30% 500). Toegegeven, we doen ook wat rondjes in klassieke SL's, waaronder de jongensdroom met vleugeldeuren, maar daar zullen we hier verder niet over uitweiden. Gelukkig heeft Mercedes voor de introductie Mallorca uitgekozen als locatie, want een SL rij je natuurlijk open. Was de SL 350 voorheen ook leverbaar met handmatig bediende versnellingsbak, vanaf deze facelift is de 7G-Tronic zeventraps automaat standaard. Dus ook onze SL 350 heeft deze transmissie. Het maakt deze auto toch vooral een comfortabele boulevardcruiser. De V6 is sterk genoeg om deze vrij zware auto snel vooruit te krijgen, maar voor het echt snelle werk moet je een zwaardere motor kiezen. Ook het geluid is bescheiden. Een mooie brom, krachtig maar ingetogen. Heel anders is dat gesteld met de SL 500. Deze auto klinkt bijna als een oude Amerikaan, met de agressief roffelende V8. Als je er van houdt (en dat doen wij) is het heerlijk, maar wie in alle discretie voorbij wil zoeven, heeft met de SL 500 toch een probleem.
Debuut
Op de kronkelende smalle bergweggetjes aan de noordkant van Mallorca is de 350 beter thuis dan zijn sterkere broer. Met de 500 ben je voornamelijk aan het remmen, terwijl je het gas in de door ochtendrijp vaak gladde haarspeldbochten met grote omzichtigheid moet doseren. Het oranje controlelampje van de tractiecontrole is bijna permanent verlicht. Krijg je echter een stuk rechte weg voor je, dan is het echt genieten van de geweldsexplosie in je rug en de machtige dreun van de machine. En ondertussen zit je heerlijk riant in je fauteuil, zon op je bol en haren net in de wind. Precies het gevoel dat je verwacht van een Mercedes cabrio. Zoals we inmiddels gewend zijn van Mercedes kunnen we bij de bak kiezen uit S(port), C(omfort) en M(anual). In dat laatste geval schakel je met knoppen aan het stuur. We proberen het een tijdje, naar volle tevredenheid. Maar echt de behoefte krijg je nauwelijks, de 7G-Tronic weet precies wat je van hem verlangt en doet dat ook. Snel en soepel.
De facelift heeft slechts een lichte invloed op de prijslijst van de SL. Toegegeven, de instapprijs stijgt van 116.756 euro naar 119.600 euro, maar het grootste deel van dat verschil zit hem in de automaat, die in de nieuwe SL 350 standaard is. Terwijl dit nummer verschijnt, beleeft de vernieuwde SL zijn debuut op de autosalon van Genève. In maart komt hij in de Nederlandse showrooms.