Mercedes-Benz S 63 AMG

Woordbreuk

Mercedes-Benz S 63 AMG
AutoWeek 31 2010
AutoWeek 31 2010

Je leest het in AutoWeek 31 2010

Mercedes-Benz kondigde zo'n twee jaar geleden, ten tijde van de komst van de Audi RS6, aan niet meer te willen meedoen aan de zogenaamde pk-race. Mercedes houdt gelukkig geen woord, want de S 63 AMG krijgt een 5,5-liter V8 die maximaal 571 pk produceert, 46 meer dan de huidige 6,2-liter krachtbron.

Deze topper van de S-reeks zal wel 63 in z'n typeaanduiding houden, maar dit getal refereert niet langer aan de motorinhoud. De nieuwe V8 meet namelijk geen 6,2 (63 was dus al een discutabel getal op de kont van de auto), maar 5,5 liter. AMG maakt bij deze motor voor 't eerst gebruik van directe brandstofinjectie. Het nieuwe aggregaat is bovendien niet langer atmosferisch; twee turbo's,één per cilinderbank, zorgen voor een optimale ademhaling. De achtcilinder heeft een indrukwekkend curriculum. Hij perst er maar liefst 544 pk uit en 't maximale koppel bedraagt een imponerende 800 Nm. Voor ruim elf mille schroeft AMG 't Performance-­pakket op de S 63 AMG. Het verhogen van de laaddruk van de turbocompressorenlaat het vermogen dan met nog eens 27 pk stijgen naar 571. Ook het koppel neemt een vlucht en bereikt een maximumwaarde van – schrik niet – 900 Nm.

Putdeksels

Tegelijkertijd brengt Mercedes het verbruik van het model door toepassing van de 5,5-liter turbomotor omlaag. De fabrikant rept van een brandstofverbruik van 10,5 liter per honderd kilometer, vier liter per honderd km zuiniger! Ook de CO2-uitstoot is gedrukt. Volgens Mercedes blijft die bij de nieuwe S 63 steken op 244 gram per kilometer, en da's 30 procent minder, mede dankzij de zeventraps speedshift sportversnellingsbak van de S. Hij wordt alleen gebruikt door AMG, en we kennen 'm uit de SL 63 AMG en de E 63 AMG. Een natte platenkoppeling vervangt de koppel­omvormer en drukt het verbruik. De bak heeft niet alleen een sportstand, maar ook een C-stand, waarbij de C staat voor Controlled Efficiency. In deze modus is Mercedes' start-/stopfunctie actief en bovendien rijdt de auto in C altijd in de tweede versnelling weg en schakelt de bak zo vroeg mogelijk op naar het volgende verzet.

De prestaties blijven onverminderd van hoog niveau. In een luttele 4,5 seconden buldert de AMG vanuit stilstand naar100 km/h. Aan boord blijft het geluid van de biturbo beschaafd op de achtergrond; in de verte hoor je de motor roffelen. Net hard genoeg, overigens om je op te zwepen en het gaspedaal keer op keer in te trappen. Omstanders kunnen echter ongefilterd van het geluid van de achtcilinder genieten. Luid en donker blaffend klimt hij in de toeren. Het AMG-sportonderstel is tamelijk straf. Putdeksels en andere oneffenheden in 't asfalt worden tamelijk hard doorgegeven. Maar oncomfortabel hard wordt de Mercedes echter nooit. Het onderstel past zich voortdurend aan de rijomstandigheden aan. De vering compenseert direct verticale bewegingen en body roll van de carrosserie. Active Body Control (ABC) noemt Mercedes de wijze waarop het actieve onderstel de S 63 formidabel in bedwang houdt. De S voelt tot op hoge snelheid zeer stabiel aan en geeft in snelle bochten geen krimp. Eigenlijk gooit alleen de iets te afstandelijk en te gevoelloos werkende besturing roet in het eten. Zoals het een limo betaamt kan de S 63 AMG ook kalm voorttokkelen. Deze Mercedes blijft ook in z'n meest gespierde versie een formidabele cruiser. Laat je echter niet in slaap wiegen door de kalmte aan boord, want ongemerkt ga je toch al snel veel te hard. Deze Mercedes neemtmet zo'n gemak zulke grote stappen dat dit in ons land al snel een bedreiging voor jerijbewijs vormt.

Bescheiden

Aan de buitenkant valt de S 63 AMG te herkennen aan de V8 Biturbo-emblemen op de spatschermen vóór en de gepolijste speciale wielen, in de kleur titaniumgrijs. Verder priemt er aan beide kanten van de auto een dubbele uitlaat onder de achterbumper uit. Aan boord zijn de wijzigingen ten opzichte van de andere leden van de S-klasse bescheiden. Het opvallendst is het instrumentenpaneel dat speciaal voor de AMG-editie is gemaakt. Het zitmeubilair heeft Mercedes in de S 63 standaard met leer overtrokken.

Dit najaar komt de vernieuwde S63 AMG naar Nederland. De prijslijst start bij 186.600 euro. Voor de lange versie vraagt Mercedes-Benz 195.700 euro.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (23) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum