AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Maserati Ghibli

Heilgschennis of noodzaak

Maserati Ghibli
Maserati stort zich nu echt in het diepe. Het merk groeit als kool en wil nu ook in het prestigieuze E-segment gaan scoren. Een verkleinde Quattroporte draagt de historische naam Ghibli en moet het gaan opnemen tegen de BMW 5-series van deze wereld. En daar worden offers voor gebracht. Zo kan je op pad met vierwielaandrijving en een dieselmotor! Heiligschennis of een noodzakelijke stap?

Autoliefhebbers gruwen ervan op tal van manieren, maar als je vaak genoeg onderweg bent, valt er weinig tegen de logica van een dieselmotor in te brengen. Los van belastingmaatregelen zijn de voordelen fors. Je bulkt van het koppel, wat bij dagelijks gebruik nuttiger is dan hoogtoerig vermogen. Daarnaast is de auto zuinig, wat weer zorgt voor een gigantische actieradius. Zelfs al heb je geld als water; met bijvoorbeeld een Maserati Gran Turismo moet je wel érg vaak naar de pomp als je even naar Zuid-Frankrijk knalt. Da's gewoon irritant. Daarbij zijn diesels niet meer de rokende, rammelende blokken van vroeger, zodat in veel modellen de dieselversies het aantrekkelijkst zijn, als we prijs buiten beschouwing laten. In SUV's, sedans, stationwagens en zelfs hatchbacks is een fijne turbodiesel niet te versmaden. Zo'n lekkere zelfontbrander past minder goed bij sportwagens en roadsters. Bij sportwagens heb je de hoge toerentallen nodig om goed met het gaspedaal te kunnen sturen en bij roadsters is een dieselsound ondenkbaar. Zo geredeneerd is het logisch dat Maserati een dieselmotor in zijn nieuwe sedans legt. De Ghibli krijgt hem vanaf de start en inmiddels is ook de nieuwe Quattroporte leverbaar met een V6-turbodiesel.

Aan de buitenkant is er niet veel te zien. Geen logo, nergens het woord diesel, hij heeft dezelfde vier uitlaatpijpen als de andere versies. Power heeft de auto wel. Ja, de Ghibli-diesel is de langzaamste van het stel, maar met 600 Nm koppel weet de auto op de tussensprint prima zaken te doen. Toch is er een probleem. Als er één merk is dat zijn charme uit zijn geluid haalt, is het wel Maserati. Ja, een Ferrari klinkt nóg mooier, maar dat merk heeft ook nog briljante rijeigenschappen en steengoede aandrijflijnen om op terug te vallen. Bij Maserati is de motor de basis. Hoor een Gran Turismo Sport langsrijden en je nekharen gaan rechtovereind staan. Het merk zelf geeft hoog op van de sound van de diesel. "Goed gecomponeerd en een geluidservaring die verwacht mag worden van een merk als Maserati." Van dat soort teksten bedient het merk zich. Sorry, maar het is onzin. Ja oké, voor een diesel zit er een aardige dreun in; zo één als de Audi SQ5 en de BMW M550d ook weten te produceren. Maar een Maserati waardig? Nou, nee. Een prima motor, die nieuwe diesel, maar hij zet geen nieuwe maatstaven op het gebied van geluid en prestaties. Let wel, we spreken over een klasse waarin BMW zakendoet met zijn twin- en triturbo zes-in-lijn en Audi met zijn biturbo TDI. Dit is geen kinderspel.

Goed gewicht

De auto zelf is even wennen. Omdat de Italianen de versnellingsbak achterin hebben gelegd en de motor wat naar achteren is gehaald, is er sprake van een 50-50 gewichtsverdeling. Hierdoor heeft de Ghibli geen zware neus, zoals je in dit segment nog wel eens tegenkomt. Die neus duikt goed naar binnen bij het insturen, en gezien de lichte, maar erg directe besturing sla je daardoor al snel flink aan het spelen met de Ghibli. Ga je op het gas, dan blijkt de achterkant algauw bereid een flinke stap opzij te doen; het ESP lijkt hierbij nog wel eens weg te dromen. De besturing mist ook wat feedback; soms glijden de voorwielen even door op stoffige wegen en dat blijkt dan alleen uit de beweging van de koets. Een tricky randje. In de regen zal deze auto best wel een wilde kant hebben. En dat is goed. De Quattroporte is braver dan voorheen, meer sereen. Dat past wel bij de limousine-eigenschappen die de nieuwe auto moet hebben. "De Ghibli wordt wilder", zei Maserati bij de introductie van de Quattroporte. Die claim wordt nu waargemaakt. Gedeeltelijk komt het omdat de stijfheid van de auto iets minder is dan die van een 5-serie, zodat je meer aan het corrigeren bent. Een mooi rauw randje, zonder twijfel. Omdat de auto niet superhard is (het blijft een sportieve sedan, geen sportwagen) zullen de meer ervaren rijders met ESP uitgeschakeld hun lol op kunnen, terwijl beginnende bestuurders dan goed moeten opletten. Dat de Italianen de Ghibli toch comfortabel hebben weten te houden, is knap, gezien het strakke rijgedrag dat-ie tentoonspreidt.
Dan stappen we over in de vierwielaangedreven Q4 met de sterkste V6-benzinemotor. Dit is overigens hetzelfde blok als de 330 pk-versie, op het ver- mogen na. Zo hebben beide krachtbronnen twee turbo's die zorgen voor massa's power. In het geval van de Q4 goed voor een sprint tot 100 km/h in 4,6 seconden. Da's vlot. Beter nieuws is dat de sound terug is. Binnen 10 seconden gaat er een soort resonantie door de koets – en ons skelet – als we het gas loslaten. Ja! Dit is het. Dit misten we in de diesel. Dit is wat een Maserati tot een Maserati maakt. Het valt niet te ontkennen; geluid is heel belangrijk voor deze auto. Mooi doorhalen klinkt goed en het schakelen klinkt goed, dit is de typisch Italiaanse passie die de diesel ontbeert.

De vierwielaandrijving stuurt in de basis alle kracht naar achteren en gooit koppel naar voren zodra dat nodig is. Dit gebeurt heel actief en zorgt ervoor dat onverwachte overstuurstappen die achterwielaandrijvers maken, uitblijven. Op nat wegdek kun je ongetwijfeld vierwieldrifts inzetten, maar op droog asfalt is er vooral ongelooflijk veel tractie. Ineens wordt dit een zalige auto. Het vermogen is er, de besturing is direct, en met de dempers in de sportstand voelt de auto extreem stabiel. Het tempo gaat rap omhoog, net als de armen van omstanders. En we zijn in Toscane, dus geloof ons; dat is alleen maar positief bedoeld. De Ghibli brengt in deze vorm wat hij moet brengen. Een echte sportsedan met een bijzonder uiterlijk, een prachtige motor, een mooie sound en fijne rijeigenschappen.
In het interieur zijn dezelfde stappen gemaakt als in de Quattroporte. Daarin vonden we ooit nog een multimediasysteem uit oude Peugeots en knoppen uit een Fiat Punto. Dit ziet er stukken beter uit. Verwacht echter niet het niveau van een Audi A6. Het leer is mooi, maar de afwerking is her en der slordig. De ergonomie is evenmin denderend. De rechterschakelflipper raakt bevroren door aircolucht en een cd in de sleuf krijgen, is lastig omdat de versnellingspook in de weg zit. Het multimedia- systeem is redelijk, maar MMi en iDrive zijn beter. Het zijn dezelfde problemen waar Jaguar en Cadillac tegenaan lopen. Het niveau van benchmarks als de 5-serie ligt zó hoog dat je met 'iets minder' nog een heel fijne auto hebt. En genoeg mensen zoeken een alternatief voor het geijkte. De Ghibli is dat. Dat de benzineversies de meeste passie bieden, is bij dit merk belangrijker dan in een Duitse sedan.

Video
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (47) (gesloten)

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum