Test: Lexus LS 430 (2003)

Stilte alstublieft

Lexus LS430
Autoweek 2003 nummer 47
Autoweek 2003 nummer 47

Je leest het in Autoweek 2003 nummer 47

Nu de concurrentie met nieuwe 7-series, XJ's en A8-en smijt, moest ook de enige Japanse topklasser onder het mes. Er veranderde niet gek veel, hij werd vooral nóg wat stiller.

Een van de dingen die Lexus veranderde aan de LS430 zijn de uitlaatpijpen. In plaats van ze discreet te verstoppen achter de bumper, zitten ze nu vol in het zicht. Aan elke kant van de auto één. Op zich is dat wel grappig, want je kunt ze dan wel zien – je kunt ze niet horen. Zelfs als je het uiterste van de V8 vraagt hoor je wat gefluister, maar dat typische V8-gehuil dat zul je nooit en te nimmer horen in de LS. De 'oude' LS430 was al doodstil en het schijnt dat deze nog wat stiller is. Het is zó stil in de LS, dat je alleen maar merkt dat je rijdt, als de buitenwereld begint te verplaatsen. Alsof hij door een elektromotor wordt aangedreven.

Geen benul
De grote lijnen van de LS430 bleven hetzelfde. De V8 van 282 pk bleef ongewijzigd, maar in plaats van een automatische vijfbak heeft hij nu een zestrapsautomaat. Daarmee kwalificeert deze opper-Lexus zich voor de EuroIV-emissie-eisen. Van die zesde trap merk je niet zoveel, aangezien het ding zo onmerkbaar schakelt dat je er werkelijk geen benul van hebt in welke versnelling je rijdt. De elektronisch geregelde luchtvering werd ook nog even onder de loep genomen en daardoor voelt de LS iets minder zwaar aan onder je handen. Het gemak waarmee de V8 de auto voorstuwt, de stilte en het fijne contact dat je met de weg hebt, zorgen er sowieso voor dat je de LS430 als een handzaam autootje rijdt. Het is aan te raden af en toe een blik op de snelheidsmeter te werpen, want de vraag is niet óf je te hard rijdt, maar meer of je niet véél te hard rijdt. Jammer is dat de besturing nog steeds behoorlijk indirect is en je behoorlijk moet draaien aan het wiel. Daarmee levert 'ie dus juist weer wat van die lichtvoetigheid in.
Op het lijstje van nieuwigheden staan verder meesturende koplampen, knieairbags voorin (het totale aantal airbags is nu 10) en nieuwe achterlichtunits met leds. Als je de achteruitversnelling inschakelt, kun je via het beeldscherm op het dashboard achter de auto kijken. Met allerlei hulplijnen wordt aangegeven wat je wel en niet kunt raken tijdens je achterwaartse manoeuvres.
Dat beeldscherm is trouwens een waar walhalla voor knopjes- en communicatieliefhebbers, want je kunt via dit touchscreen werkelijk álles bedienen in de auto. Van navigatie tot telefoon, van ventilatie tot de dikke 350 watt audio-installatie. Bovendien kun je het met je stem besturen. Heb je een mobiele telefoon met Bluetooth, dan kun je via een (eenmalige) omslachtige procedure de boel zo instellen dat je hem gewoon in je zak kunt houden en toch via het beeldscherm kunt bellen.

Eén optie
Lexus levert deze nieuwe LS vanaf deze maand en er is keus uit twee uitvoeringen. Instapper is de Executive voor € 105.900 die voorzien is van bijna alles, maar de liefhebber (met chauffeur) zal gaan voor de President, die een elektrisch verstelbare achterbank heeft (met massagestand), een armsteun met koelkast, extra zonneschermen én een bedieningspaneel voor airco en audio. Waar de concurrentie de potentiële koper vermoeit (of verleidt) met een dik boek vol opties, kun je bij Lexus maar één optie bestellen, en dat is een schuifdak.

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum