AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het

Test: Land Rover Freelander (2009)

Correcte reus

16 reacties

Video
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

We gaan lekker raggen op onverhard, want we rijden Land Rover Freelander! We rijden weliswaar wat grassprietjes plat, maar dat compenseren we automatisch dankzij het Stop-Start-systeem op deze versie. Al zie je daar weinig van terug op de auto...

Een Land Rover mag worden gezien als de auto die overal kan komen, net even verder dan alle andere. Een imago dat al aan deze Britse terreinauto's kleeft sinds de dagen dat er alleen maar Spartaanse werkpaarden werden gebouwd. De Freelander vormt hierop geen uitzondering.

Tegenwoordig wordt de techniek ondersteund door een flink stuk elektronica, waardoor bijvoorbeeld zwaardere en duurdere permanente vierwielaandrijving achterwege kon blijven ten faveure van een Haldex-koppeling. Die laatste zorgt ervoor dat er pas extra wielen worden aangedreven als er gripverlies optreedt. De TD4e is voorzien van een start-/stopsysteem, dat ervoor moet zorgen dat het verbruik en de uitstoot lager zijn. Die bedragen hierdoor volgens de fabrieksopgave 179 g/km CO2 en 6,7 l/100 km diesel. Het levert de auto het lichtgroene energielabel C op. Hoewel we niet de door de fabriek opgegeven verbruikswaarden hebben weten te realiseren, kunnen we de Freelander ook zeker geen exorbitante drinker noemen.

Voor in de Land Rover vinden we een 160 pk sterke 2,2-liter viercilinder, afkomstig uit de samenwerking tussen Peugeot en Ford. De viercilinder moet flink z'n best doen om de bijna 1.800 kilo zware auto aan goede prestaties te helpen. Dat gaat helaas gepaard met een flinke geluidsproductie.

Geen stoplichtsprinter

Het start-/stopsysteem stelt ons ietwat teleur. De bediening is zoals gebruikelijk: eerst het systeem inschakelen met de Eco-knop en wanneer je voor het stoplicht staat de pook in neutraal zetten en de koppeling loslaten. Tot zover niets aan de hand. Zodra je de koppeling weer intrapt, wordt de motor automatisch gestart. Alleen gaat dat net even langzamer dan we tot nu toe bij andere systemen gewend zijn. Wie rap de eerste versnelling inschakelt en de koppeling op laat komen, loopt het risico dat de motor alweer afslaat voordat die goed en wel op gang is gekomen. Geduldig de motor aan laten slaan, is dus het devies. Om fatsoenlijk met het verkeer mee te komen ben je dan ook al snel geneigd om het start-/stopsysteem te laten voor wat het is. Jammer, want het hele eco-effect wordt op zo in één klap tenietgedaan.

Dat de Land Rover een serieuze offroader is, steekt hij zeker niet onder stoelen of banken. Helaas heeft het potentieel op ongebaande wegen z'n weerslag op het weggedrag in het dagelijks verkeer. Allereerst zijn er de modder- en sneeuwbanden die zorgen dat net de scherpte ontbreekt. Verder is het onderstel zo opgezet om in het terrein zo lang mogelijk contact met de ondergrond te houden. Dit wordt bereikt door soepele veren en stabilisatoren te gebruiken. Een direct gevolg hiervan is dat de Freelander nogal deint en in bochten ook wat overhelt.

Ook met een bovengemiddeld postuur is het geen probleem om een ontspannen houding achter het stuur te vinden. Het starten van de motor gaat met een druk op de knop. De afleesbaarheid van de klokkenwinkel is gewoon goed. Prettig is dat de Land Rover nog beschikt over een temperatuurmeter. Jammer is wel dat een flink aantal bedieningsknoppen net even te laag zitten, zodat je ervoor uit je stoel moet komen en je blik van het verkeer moet afwenden.

Landrover Freelander Stop Start

  • +Stoere uitstraling
  • +Complete uitrusting
  • -Weggedrag op asfalt valt tegen
  • -Traag reagerend start-/stopsysteem
  • -Motor is wat lawaaiig

Signalement

Merk Land Rover
Model Freelander 2.2_e TD4 SE
Carrosserie 5-deurs, suv
Transmissie 6 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving 4wd
Nieuwprijs € 51.900

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.179 cc
Maximaal vermogen 118 kW / 160 pk bij 4.000 tpm
Maximaal koppel 400 Nm bij 2.000 tpm
Inhoud brandstoftank 68 l
Lengte / breedte / hoogte 4.500 mm / 1.910 mm / 1.740 mm
Wielbasis 2.660 mm
Massa leeg 1.790 kg
Laadvermogen 715 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 2.000 kg / 750 kg
Banden235/65R17Prijzen
Topsnelheid 181 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 11,7 s
Brandstofverbruik 6,7 l/100km
CO2-uitstoot 179 g/km

Lezersreacties (16) (gesloten)

Sub-reacties inklappen
BrandonVANQ
BrandonVANQ
  • 0
Leuk idee, maar een terreinwagen met start/stop is een beetje vreemd. Ook staat er als reclame ''terrain technologies'' onder het hele grote start stop reclame. Ook dat is een beetje vreemd.
der Magistrat
der Magistrat
  • 0
De filmpjes worden steeds leuker, prima. Mooi informatief.
Anoniem
Anoniem
  • 0
Weer een leuk en informatief filmpje Frank!
Anoniem
Anoniem
  • 0
leuk dat dat op een land rover zit:P maar goed hij ''kan'' dat verbruiken ,maar niemand vertelt je dat dat moet! zoals met de prius die 1 op 25 kan (dacht ik) nou dat haal je neit als je 140 op de linkerrij baan rijd ,maar wel 14% bijteling dus vind ik het eigelijk wel goed dat start stop bespaart de egte offroader geld bij de aankoop:P
vanel911
vanel911
  • 0
Dus, als ik het goed begrijp, slaat deze auto af als je schuin omhoog op een helling perongeluk stilvalt..., daar heb ik helemaal geen stop/start systeem voor nodig!
Anoniem
Anoniem
  • 0
Dat noem je toch geen terrein, daar durf ik met een volkswagen polo ook doorrijden.
Nico94
Nico94
  • 0
Zo'n Start/Stop systeem werkt toch niet op een SUV?
Anoniem
Anoniem
  • 0
Aan zowat alle voorgaande berichten: dat is net het punt dat Frank maakt: het is onzin zoiets op een SUV te zetten, maar het doet wel van de aankoopprijs af, en da's leuk... Plus er zijn altijd nieuwe rijken die met zoiets de kinderen naar school brengen... nou ja, dan win je er waarschijnlijk wel wat bij...
Anoniem
Anoniem
  • 0
@Nico94
Het zou wel handig zijn om het systeem ook weer uit te zetten. Ik zit weleens in het terrein, dan is het niet handig. Maar als ik zo'n kit zou kopen om hem achteraf in mijn Discovery te zetten, zou ik het meteen doen.
Anoniem
Anoniem
  • 0
Pluspunt is idd de BPM besparing.Tja, ook Land Rovers rijden vaker in de stadjungle en dan is een besparing van het verbruik wel welkom.
@ Dimi,
Als het dan gaat regenen is het feest zo over, nee met die terrein capaciteiten van een Land Rover zit het wel snor. Ik mis alleen een goede electrische lier om al die waaghalzen met hun nep SUV's uit de modder trekken.
Wat goedkoper maar zonder start-stop is de Jeep Patriot, die komt ook aardig mee in het terrein.
Anoniem
Anoniem
  • 0
Is het het nu een 'Stop-Start', 'Start-Stop' of een Stat Strop' systeem?
Anoniem
Anoniem
  • 0
Sorry voor het slappe l*llen, kon het effe niet laten.
Komt door die kilometerheffingsplannengpsmeetendoorgeefkastjes die eraan zitten te komen.
Anoniem
Anoniem
  • 0
@ meneer Arjuna (moet overigens geen Arjuno zijn als u tenmiste de naam in het Maleis bedoelt ?)
mooie Scrabble - woordwaarde heeft u daar bedacht.
Vraag: waarom kost de LCF eigenlijk zo vreselijk veel geld. In vergelijk met een Tiguan bijvoorbeeld. M.vr.gr.
Anoniem
Anoniem
  • 0
Mooi filmpje, goeie informatie, alleen denk ik bij het woord terrein aan modder poelen van een meter en op zn minst wat zandbulten, en niet wat zitten te slingeren op een mul zandpad
Anoniem
Anoniem
  • 0
Leuk filmpje! Goede muziek en swingend gemaakt. Ga zo door

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.