Lancia Dedra 1.9 Turbo DS LE (1995)

Turbodieselen in stijl

Lancia Dedra 2.0 Turbo DS LE
Dieselmotoren zijn niet vies meer en niet traag. Dat laatste geldt al helemaal voor turbodiesels. Ze zijn daardoor prima op hun plaats onder de kap van gedistingeerde auto's met een sportief accent.

Heeft de turbodiesel de toekomst? Soms lijkt het er wel op, want er komen steeds meer auto's met dieselmotor met uitlaatgascompressor. Dat een turbodiesel goed te combineren valt met een sportief imago, bewijst de Lancia Dedra 2.0 Turbo DS. De trekkracht is met 186 Nm best voldoende, waardoor de 1200 kg wegende Lancia goed presteert. Zo is een top van 180 km/h netjes. Maar als we het hebben over acceleratietijden dan blijkt pas de echte kracht van de turbodiesel. Volgens de offici‰le cijfers kan de Lancia vanuit stilstand in 12,3 tellen naar honderd snellen. Met ons verse testexemplaar kwamen we nog altijd tot 13,1 s. Voor 80-120 waren in 'vier' slechts 9,8 seconden nodig. Met de vijfde versnelling ingeschakeld werd dat 13,1 s.
De koppeling van de Dedra grijpt gretig aan en de wagen laat meteen merken dat hij er zin in heeft. Maar dadelijk na de koude start verraad hij wel duidelijk wat voor krachtbron er onder de kap zit. Hoewel het geluid snel afneemt, blijft de Lancia tijdens het rijden toch iets dieselachtig klinken, zelfs bij een constante snelheid van 100 km/h merkten we het nog. Bij dit tempo registreerden we 68 decibel. Bij 120 scoorde de Dedra 70 dB.
Zoals gebruikelijk bij diesels, zijn de versnellingen korter dan bij benzine-auto's. Dat merk je vooral bij het optrekken. Je moet sneller doorschakelen naar de tweede versnelling. Dat schakelen gaat prima. Niet supersoepel, maar stevig en trefzeker. De pookbewegingen in de Lancia bereiken de versnellingsbak naast de dwarsgemonteerde motor via lange en minder rechte wegen. Dat maakt het wat lastiger hem een goed schakelgedrag te geven.
In bochten is de Dedra in hoge mate neutraal. Hij voelt stevig en sportief gedempt aan, maar zonder het comfort geweld aan te doen. Dat merk je vooral bij het rijden over belabberd plaveisel. Hobbels en kuilen worden keurig verwerkt en de inzittenden ervaren geen ongerief. De bekrachtiging van de Lancia laat nog wat werk aan de bestuurder over. Daardoor vraagt de Italiaan iets meer stuurkracht, maar daar geeft hij een sportief gevoel voor terug.

Beschaafd sportief
De Lancia is een beschaafd-sportieve auto met een gedistingeerde uitstraling; zeker als we naar het interieur kijken. Het bedieningsgemak laat nog wel iets te wensen over. Op en aan de twee hendeltjes aan de stuurkolom is een groot aantal functies samengebracht. Enkele daarvan m¢et de bestuurder op de tast kunnen vinden. Dat de Dedra standaard van een in hoogte verstelbaar stuur is voorzien, mag niet baten, want de hendeltjes bewegen met de stuurkolom mee. Ook even zoeken is het trouwens naar de knopjes waarmee kofferdeksel en tankklepje van binnenuit te openen zijn. Die zitten namelijk in het handschoenenkastje.
Dat de Lancia gedistingeerd ‚n sportief is, zie je aan het instrumentenpaneel, dat naast de gebruikelijke klokken ook meters voor de olietemperatuur en voor de conditie van de accu rijk is. Voor een gedistingeerd accent zorgen weer de stevige dikke zetels, die veel zijdelingse steun geven.
Op het punt opberg- en aflegruimte heeft de Dedra niet zoveel te bieden. De portiervakken zijn klein en ergens anders kun je ook al weinig kwijt. Of het zou rechts op het dashboard moeten zijn, maar daar blijven de spullen niet liggen.
Achterin kun je goed zitten. Er is voldoende beenruimte, doordat de voeten onder de stoelen geschoven kunnen worden. De hoofdruimte kan er ook best mee door. De geboden bagageruimte is netjes en kan via in ongelijke delen neerklapbare achterbankleuning en -zitting worden uitgebreid.
Lancia biedt alle Dedra's standaard aan met accessoires als elektrische ruiten voor, centrale portiervergrendeling, middenarmsteunen voor ‚n achter, en een in hoogte verstelbaar stuur. Onze luxe LE was verder onder andere uitgerust met twee elektrische buitenspiegels, elektrische ramen achter, een in delen neerklapbare achterbank, hoofdsteunen achter en een airbag voor de bestuurder. ABS hoort niet tot de standaarduitrusting van de Lancia, maar kan wel als optie worden geleverd.

Signalement

Merk Lancia
Model Dedra 1.9 Turbo DS LE
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 20.397

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.929 cc
Maximaal vermogen 66 kW / 90 pk bij 4.100 tpm
Maximaal koppel 186 Nm bij 2.400 tpm
Inhoud brandstoftank 60 l
Lengte / breedte / hoogte 4.343 mm / 1.700 mm / 1.430 mm
Wielbasis 2.540 mm
Massa leeg 1.225 kg
Laadvermogen 475 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.300 kg / 600 kg
Banden175/65TR14Prijzen
Topsnelheid 180 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 13,1 s (fabrieksopgave: 12,9 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 - s
Brandstofverbruik 6,8 l/100km