Test: Kia Magentis (2006)
Keurig
- Henny Hemmes
- Eerste rijtest
't Valt niet mee om een plaatsje te veroveren in de zakelijke klasse. Daar telt immers imago zwaar mee en dat is juist iets dat bij Kia nog ontbreekt. Maar de Zuid-Koreanen laten zich niet uit het veld slaan en gaan met de vernieuwde Magentis rustig voort op de ingeslagen weg van het geleidelijk aan veroveren van klanten die op de centjes letten.
Kia heeft de laatste tijd in Europa een enorme groei doorgemaakt. Dat komt niet alleen omdat de Zuid-Koreanen hun modellen concurrerend prijzen, maar ook omdat de rijeigenschappen en afwerking steeds beter in orde zijn. Toch moet je van goeden huize komen als je een stukje marktsegment wilt veroveren in de zakelijke klasse die in ons land goed is voor 17 procent van de totale automarkt.
Met de versie die nu wordt afgelost, kon Kia geen potten breken, maar van de nieuwe Magentis hoopt de Nederlandse importeur op jaarbasis 750 exemplaren te verkopen, ofwel rond één procent van het segment. Ongeveer de helft zal voor rekening komen van de nieuwe dieselvariant, die in de zakelijke klasse uiteraard onontbeerlijk is. In elk geval moet de Magentis de strijd aanbinden met auto's als de Peugeot 407, Volvo V50, Volkswagen Passat en de Toyota Avensis.
De nieuwe Magentis werd op de IAA in Frankfurt voorgesteld en is intussen bij de dealers in de showroom gearriveerd. Hij is technisch nog steeds nauw verwant aan de Sonata van concerngenoot Hyundai, hoewel Kia-vertegenwoordigers hun uiterste best doen om te benadrukken dat de auto's verschillend zijn. Dat geldt dan afgezien van de styling ook vooral voor de voorwielophanging: bij de Sonata is dat een multilink-constructie en bij de Magentis heeft Kia de beproefde McPherson-poten toegepast. Dat betekent dat de wielbasis van de nieuwe Kia 10 mm korter is dan die van de Hyundai, maar van een compleet andere bodemplaat is geen sprake. De wielbasis van de Magentis groeide ten opzichte van zijn voorganger met 2 cm naar 2,72 m, terwijl het model anderhalve cm in lengte is gegroeid tot 4,74 m, in de breedte 1 cm smaller is (1,81 m) en in de hoogte 7 cm is toegenomen (1,48 m).
Het nieuwe ontwerp van de Magentis heeft vooral van opzij en bij de eerste aanblik ook aan de achterkant veel weg van de Ford Mondeo. Aan de voorkant zien we een neus die in stijl is met die van de andere nieuwe Kia-modellen met modern vormgegeven koplampen en de grille met de horizontale lamellen. Al met al een keurig model dat in zijn segment niet uit de toon valt.
Essentieel
Zoals gezegd is de beschikbaarheid van een diesel in de zakelijke klasse essentieel. In het geval van de Magentis gaat het om de 2,0-liter CRDi VGT-zelfontbrander met roetfilter, die sinds kort beschikbaar is voor de Hyundai Tucson en de Kia Sportage. De common-raildiesel heeft een turbo met variabele geometrie (vandaar 'VGT'), levert 140 pk en heeft een maximumkoppel van 305 Nm. Tijdens onze eerste ritten met alle drie de versies van de Magentis laat de diesel een goede indruk achter. Hij is in onze auto gekoppeld aan de standaard zesversnellingsbak en trekt vlot vanuit lage toerentallen. Zijn maximale kracht levert hij tussen 1.800 en 2.500 tpm. Hij laat nog wel heel even op zich wachten nadat je hebt opgeschakeld, maar met zijn levendige karakter en redelijk stille loop hoeft deze motor zich nergens voor te schamen. De Magentis heeft met de diesel een topsnelheid van 201 km/h en legt de sprint van 0-100 km/h af in 10,4 s. De dieselvariant kan ook worden geleverd in combinatie met een viertrapsautomaat met Sportshift. De prijs van de Magenta 2.0 CRDi VGT is 27.995 euro; voor de automaat betaal je 2.000 euro extra.
De Magentis diesel wordt alleen in de EX-uitvoering verkocht en dat geldt ook voor de 2-liter benzinevariant, die als 2.0 CVVT door het leven gaat. Die uitrusting omvat afgezien van wat we mogen verwachten in deze klasse een pollenfilter, lichtmetalen 16-inchwielen, een in hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel, automatisch dimlicht, actieve hoofdsteunen, airconditioning, zijairbags vóór en gordijnairbags vóór en achter.
Niet mis
De 2-liter benzinemotor met continue variabele nokkenastiming levert 144 pk en heeft een maximumkoppel van 189 Nm. Je moet met deze motor niet schakellui zijn, maar dan laat hij ook merken dat hij een levendig karakter heeft. Jammer dat de vijfbak niet boterzacht schakelt: de kabelbediening zorgt voor wat weerstand tijdens het wisselen van verzet, al is dat nu ook weer niet storend.
Met de viercilinder heeft de Magentis een topsnelheid van 208 km/h en sprint hij naar in 10,2 seconden naar 100 km/h. Opvallend is vooral dat hij zich in de cockpit niet erg laat horen. Dat komt niet alleen omdat de motor zo rustig loopt, maar ook omdat Kia nogal wat aandacht heeft besteed aan de geluidsisolatie van het interieur. De 2.0 CVVT EX staat in de prijslijst voor E 23.995, met automaat kost hij E 2.000 meer.
De topversie van de Magentis is uitgerust met de gewijzigde 2,7-liter V6-krachtbron en vervangt daarmee de 2.5 V6. De aluminium 24-klepper is voorzien van een drietraps variabel inlaatsysteem (VIS) en wordt alleen geleverd in combinatie met een nieuwe vijftrapsautomaat met Sportshift. De V6 levert nu 188 pk en heeft een maximumkoppel van 247 Nm. Hij haalt een top van 220 km/h en accelereert van 0-100 km/h in 9,2 seconden.
De magentis 2.7 V6 heeft motorisch precies in huis wat bij een echte zakenauto past: een soepele en krachtige V6 en een nauwelijks merkbaar schakelende automatische transmissie. Daarnaast is hij als EX Luxe – de enig leverbare uitvoering – uitgerust met leren bekleding, cruise control, elektrisch verstelbare pedalen, elektrisch verstelbare en verwarmde voorstoelen, parkeersensoren en ESP in combinatie met traction control en noodstopbekrachtiging. Op het prijskaartje van de V6 staat een bedrag van E 32.995. Niet mis natuurlijk, maar de uitrusting is er wel naar.
Netjes
Met een betere indeling en vooral door de 7 cm hogere daklijn is het interieur van de Magentis beslist ruim. Lange bestuurders kunnen met gemak een goede zitpositie vinden en op de achterbank is er dan altijd nog riante beenruimte, terwijl ook daar de hoofdruimte goed is. De stoelen zitten goed – voor iemand van maximaal 1,82 meter. Voor langere mensen zijn de rugleuningen van de voorstoelen absoluut te kort: de bovenkant eindigt halverwege de schouderbladen en dat is te laag. De Koreanen zeggen dat die stoelen speciaal voor lange Europeanen zijn ontwikkeld… Wél passen de Koreanen lange hoofdsteunen toe, die bovendien actief zijn en dus de kans op whiplash bij een botsing van achteren beperken.
Kia gebruikt nu antracietkleurige materialen voor bekleding en dashboard en dat past natuurlijk bij het zakelijke voorkomen van de Magentis. Het dashboard is overzichtelijk en alle bedieningsfuncties zitten goed onder handbereik. Alles is netjes afgewerkt en op heel bescheiden wijze zijn in het interieur wat details in aluminium-look toegepast. Het geheel ziet er zonder meer heel netjes uit.
'Netjes' is trouwens ook de term die voor de rijeigenschappen van de grote Kia geldt. Hij gedraagt zich in bochten als een betrouwbare metgezel, remt uitstekend en stuurt gehoorzaam de bochten in. Helaas is de besturing echter wel wat vaag in de middenstand.
Het gaat bij de Kia Magentis vooral om de prijs. Die is ronduit gunstig voor een auto met deze afmetingen en een uitstekende uitrusting. Leuke bijkomstigheid is het feit dat de lak is behandeld met een harde en hoogglanzende toplaag, die minder gauw krast en gemakkelijk is schoon te houden.
Kopers die op de centjes letten, maling hebben aan imago en zich nú nog geen zorgen maken over de inruilwaarde van later, hebben aan de nieuwe Magentis een keurig nette en ruime auto met keurige rijeigenschappen.