Kia Clarus 2.0 GLX (1998)

Waarom geen Clarus?

Kia Clarus 2.0 GLX
Bijna drie jaar geleden meldde het Koreaanse merk Kia zich in het zakelijke segment met de Clarus. Eerst alleen met een 1,8-liter motor en later ook als 2.0. Voor deze test kozen we de duurste versie: de 2.0 GLX.

De Koreaanse automobielfabrikanten zijn in korte tijd met zevenmijlslaarzen vooruit gegaan. Bij het nemen van die grote stappen, krijgt een enkel detail soms niet zoveel aandacht als wenselijk zou zijn. Zo"n detail is in het geval van de Clarus de geluidsisolatie. Niet dat we daar ernstig over te klagen hebben, maar de motor klinkt soms wat rauw en dan met name wanneer hij, tijdens pittig accelereren, moet laten zien wat hij waard is. Als er met een normaal snelwegtempo wordt gereden gedraagt hij zich echter aardig beschaafd. Zo registreerden we bij 100 kilometer constant in het interieur van de Clarus 2.0
67 decibel. Bij 120 constant steeg het geluidsniveau naar 72 dB en dat is stevig.
De 2,0-liter zestienklepper produceert 98 kW/133 pk. Het koppel dat Kia opgeeft bedraagt 171 Nm. Daarmee moet de Clarus 2.0 volgens de gegevens van Kia 195 km/h kunnen halen. Bij de acceleratie 0-100 km/h noteerden we een tijd van 10,5 seconden. Omdat de omstandigheden tijdens de testperiode niet bijster gunstig waren - het wegdek bood minder grip dan we gewend zijn - gaan we er van uit dat de Clarus met 2.0 liter machine nog wel wat vlotter van de plaats te krijgen moet zijn. Voor de tussensprint 80-120 bracht de Koreaan in "4" 9,5 s op de stopwatch. In "5" klokten we hem op 14,3 s.
Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast - of iets dergelijks - moeten ze bij Kia gedacht hebben, toen het leefgedeelte van de Clarus werd ingericht. In ieder geval heeft de wagen een eenvoudig gevormd dashboard en instrumentenpaneel gekregen en een interieur waarin grijstinten overheersen. Door zijn kleur lijkt het materiaal waaruit het dashboard bestaat, goedkoper dan het is. Pas wanneer je het aanraakt merk je dat het van zachte kunststof gemaakt is. Wel kwaliteit dus, maar geen herkenbaarheid.

Kia-trekje

Op zoek naar een karakteristiek Kia-trekje vonden we slechts een wieltje waarmee de toevoer van warme of koude lucht wordt geregeld. Wat voor de kunststof geldt, geldt ook voor de bekledingsstof. Doordat het velours op de stoelen zo saai van tint is, zie je de kwaliteit er nauwelijks vanaf. Op de licht geprofileerde stoelen zelf valt overigens niets aan te merken. De zetel van de bestuurder heeft opzij een tweetal draaiknoppen waarmee de hoogte van vóór- en achterkant van de zitting afzonderlijk kan worden ingesteld. Met opberg/aflegruimte is hij maar matig bedeeld. Je kunt wat kleinig-heden kwijt onder de radio, in de middenarmsteun en in nogal smalle portiervakken. Achterin biedt hij veel been- en hoofdruimte. De kofferruimte kan aardig wat bagage aan, maar helaas scharniert het kofferdeksel met van die beugels die de bagage schade kunnen toebrengen.
Voor de Koreaanse automobielindustrie is Noord Amerika een belangrijke exportmarkt. Dat merk je ook aan de Clarus. Die stuurt, naar Europese begrippen, namelijk nogal licht. Vering en demping zijn vrij week afgestemd. Dat merk je vooral, bij het rijden over lange oneffenheden, want dan vallen er lichte deinneigingen te bespeuren. Ook als de rit over slecht wegdek voert, is het comfort niet optimaal; de manier waarop het onderstel hobbels en kuilen verwerkt, laat nog wel wat te wensen over. Verder is de grote Kia niet dol op bochten in klinkerwegen, want die laten z"n achterwielen dribbelen. Dat klinkt allemaal niet zo positief. Daarom willen we niet onvermeld laten dat comfort en weggedrag van de Clarus meestal in orde zijn. Zo doet hij niet moeilijk in snelgenomen snelwegbochten, ook als laten die z"n koetswerk nogal nadrukkelijk overhellen.
De Kia Clarus 2.0 GLX is de topversie uit het Clarus-programma. Zijn uitrustingsniveau maakt dat ook wel duidelijk. Naast, voor auto"s in zijn klasse gebruikelijke items als dubbele airbags, een in hoogte verstelbaar stuurwiel, en een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel biedt hij onder meer velours bekleding, elektrisch verstelbare buitenspiegels en elektrisch bedienbare ramen voor en achter.
De Kia Clarus is een wat anonieme, keurige middenklasser met een goede uitrusting, maar minder goede rijeigenschappen.

Signalement

Merk Kia
Model Clarus 2.0 GLX
Carrosserie 4-deurs, sedan
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 19.054

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.998 cc
Maximaal vermogen 98 kW / 133 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 171 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank 60 l
Lengte / breedte / hoogte 4.696 mm / 1.770 mm / 1.420 mm
Wielbasis 2.659 mm
Massa leeg 1.209 kg
Laadvermogen 561 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.650 kg / 600 kg
Banden195/65R14Prijzen
Topsnelheid 195 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,5 s (fabrieksopgave: 10,9 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 9,5 s / 14,3 s
Brandstofverbruik 9,7 l/100km

Lezersreacties (2) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.