Hyundai Coupé 2.0i FX (1996)

Verleidingspoging

Hyundai Coupé 2.0 FX
Hij heeft smoel, hij is luxueus, hij is bijzonder aantrekkelijk geprijsd... De gloednieuwe Hyundai Coupé lijkt alles in huis te hebben om een succes te worden. Maar hééft hij het ook? Ofwel: kan hij ons verleiden?

Deze nieuwe coupé is zonder meer een indrukwekkende verschijning. Ronde en ovale vormen hebben we eerder gezien, maar bij de Hyundai zijn ze tot in het extreme doorgevoerd, met als toegiften onderbrekingen van die vormen op onverwachte plaatsen (koplampen, achterlichten) en typische knikken boven de 15-inch wielen. Door de verschillende ontwerpgrappen lokt deze auto ongetwijfeld een uitgebreide mooi/lelijk discussie uit. Maar er is meer dan een indrukwekkend uiterlijk nodig om ons te verleiden.
De eerste versiertruc is een gloednieuwe tweeliter zestienklepper die door Hyundai als "Beta" wordt aangeduid. Die levert een vermogen van 137 pk, waarmee volgens het kenteken 1150 kilo in beweging moet worden gezet. Onze metingen leverden dit op: het sprintje 0-100 verloopt in 9,9 seconden en de 80-120 in vier en vijf in 9,5 respectievelijk 13,4 seconden. Dat zijn waarden waarmee je je best kunt laten zien. Dat geldt ook voor het gemiddelde verbruik van 1:9,2 bij de stevige AutoWeek-rijstijl. Ondanks deze heel fatsoenlijke cijfers missen we toch iets bij de tweeliter. Hij heeft niet dat superfelle. Hij doet zijn werk niet met tegenzin, maar het lijkt wel of hij er eerst even over na moet denken.
Van een sportief getinte coupé mag je verwachten dat hij je met hoge snelheiden naar, door en uit bochten sleurt. Dus is de vraag: staat de coupé zo stevig met alle vier wielen op de grond dat hij ons op die manier kan verleiden?
Wij zijn niet écht diep onder de indruk van de wegligging. Vooral in wat langere bochten die onder enorme tijdsdruk worden gerond, wordt de achterkant van de coup‚ wat deinerig. De bestuurder is op zo"n moment niet meer precies op de hoogte van wat de auto precies van plan is (breekt-ie uit of doet-ie "t niet?) en dat is geen prettig gevoel. Ter geruststelling kunnen we gelukkig wel aantekenen dat de auto in de meeste gevallen wel op koers blijft. En op momenten dat dat niet zo is, hebben wij de auto leren kennen als makkelijk corrigeerbaar. We willen remmen in een bocht zeker niet propageren, maar de Coupé pikt het. Hij begint daarbij van achteren iets te duwen, maar verder is er niets aan de hand.
Mensen achterin meenemen is geen daad van sympathie. Ten eerste hebben die personen nauwelijks de ruimte en ten tweede zijn de schokdempers achter van de harde soort. Daarvan heb je voorin geen last, maar achterin is dat geheid goed voor een blauwe plek bij elke oneffenheid.
Remmen doet de 2+2 goed, maar het gevoel in het pedaal is wat week. Ook hier missen we het gretige, het enthousiaste dat het uiterlijk belooft. Over het schakelen geen klachten. Tijdens de test misten we niet een keer een verzet en de bak laat optrekken met grof geweld zonder te protesteren toe.

Fraaie vormen

Het is het binnenste dat telt... het interieur dus. Het dashboard is fraai van vorm en het lijkt wel of Hyundai koste wat het kost heeft willen voorkomen dat twee knopjes dezelfde vorm zouden hebben. Dat is heel aardig gelukt. Rond, halfrond, kwartrond, ovaal en driehoek (met afgeronde hoeken), zijn slechts een paar voorbeelden. Heel apart, maar ondanks al die verschillende vormen zijn alle bedieningen eenvoudig te vinden. Hyundai heeft gelukkig niet voor de makkelijke weg gekozen en simpelweg een Lantra-dashboard getransplanteerd. Hulde. Toch hebben we op het interieur ook wat kritiek. Hyundai heeft wel heel enthousiast gebruik gemaakt van plastic. De stoelen zijn met stof bekleed, maar verder is alles van plastic. En niet eens van de fraaiste soort.
De uitrusting is heel dik in orde. In deze duurste uitvoering heb je de beschikking over een (zeer effectieve) airco, twee airbags, elektrieke raampjes en buitenspiegels, mistlampen vóór, lichtmetalen wielen en centrale vergrendeling.
Zijn motor presteert ruim voldoende, maar mist een uitgesproken karakter. Het onderstel mist het raffinement om ‚cht sportief te zijn en het interieur is een beetje te ruim van plastic voorzien. Aan de andere kant heeft het uiterlijk charme te over en is de uitrusting compleet. Ondanks de - oplosbare - onvolkomenheden is dit veruit de lekkerste Hyundai die we ooit hebben gereden en daarmee de prettigste Koreaan. Nergens krijg je meer coupé voor je geld.

Signalement

Merk Hyundai
Model Coupé 2.0i FX
Carrosserie 3-deurs, coupé
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 18.809

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.975 cc
Maximaal vermogen 101 kW / 137 pk bij 6.000 tpm
Maximaal koppel 180 Nm bij 4.800 tpm
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.340 mm / 1.730 mm / 1.313 mm
Wielbasis 2.475 mm
Massa leeg 1.150 kg
Laadvermogen 450 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.400 kg / 550 kg
Banden205/50VR15Prijzen
Topsnelheid 201 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 9,9 s (fabrieksopgave: 8,6 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 9,5 s / 13,4 s
Brandstofverbruik 8,8 l/100km
CO2-uitstoot 210 g/km