Honda Stream 2.0 ES (2004)

Zeldzame derde helft

Honda Stream 2.0 ES
De Honda Stream onderscheidt zich van andere MPV's door zijn uitstekende rij-eigenschappen, zoals het een Honda betaamt. Maar de derde zitrij, een essentieel onderdeel van een MPV, is onhandig in het gebruik en ook met de binnenruimte schiet hij tekort.

De Honda Stream is al geruime tijd verkrijgbaar. Maar ziet u er ooit een? Het is een zeldzaamheid. U zult dus waarschijnlijk ook niet opmerken dat we hier te maken hebben met een gefacelifte Stream. Toch werden de bumpers, koplampen en achterlichten weer even afgestoft en gemoderniseerd.


Denkwerk
We beginnen helemaal achterin, op die extra zitrij die we voor het gemak maar eens de Derde Helft hebben genoemd. Honda koos hier voor een systeem waarbij de achterste bank in de vloer is opgeborgen. De achterkant van de leuning en de onderkant van de zitting vormen ieder een stukje van de vloer van de bagageruimte. Op die leuning zit een grendel, waarmee je de leuning overeind kan zetten als je 'm naar je toe trekt. De zitting moet je even omkeren en dan schuif je het geheel naar voren. 't Kost allemaal weinig kracht, maar vergt even tijd en denkwerk. We zien het trouwens als een nadeel dat de extra achterbank niet deelbaar is. Je offert dus meteen je hele kofferruimte op als je de achterbank wilt gebruiken.
Nou, dan héb je die derde zitrij in elkaar gezet, dan móet je er natuurlijk even gaan zitten. Bij de Honda Stream klap je de stoel op de tweede zitrij niet naar voren, maar schuif je 'm over de rails, waardoor er een gangetje naar achter ontstaat. Je kunt ook de leuning nog even naar voren doen voor een beetje extra bewegingsruimte. Het bankje achter in de Stream is niet zo comfortabel, je zit er als volwassene ronduit krap. Met dank aan de sierlijke, aflopende daklijn. De leuning van het achterste bankje is behoorlijk recht en je knieën zitten zowat in je nek. Nee, niet geweldig, maar leuk voor de kinderen.


Sportief
Van helemaal achterin verhuizen we even naar helemaal voorin. De Stream wordt aangedreven door een viercilindermotor van 1.998 cc, die 156 pk produceert. De Japanner maakt gebruik van een door variabele kleptiming verbeterde ademhaling en dat werpt duidelijk z'n vruchten af. Zijn topsnelheid is 205 km/h en de standaardsprint van stilstand naar 100 km/h legt hij af in 10,8 seconden. De Honda Stream laat zich sportief berijden. Er zit veel 'gevoel' in de auto en schakelen doet de Stream zoals we dat van Honda gewend zijn: met genoeg weerstand en met een lekker korte slag. Het onderstel neigt ook naar het sportieve, de Stream is duidelijk geboren onder het motto dat een MPV niet meteen een tikkeltje gezapig hoeft te zijn. Maar wat is het toch ontzettend jammer dat de zitpositie van de bestuurder in de Stream zo beroerd is. Het stuur zit zo vreselijk ver naar voren, dat je geneigd bent om eraan te gaan hangen. Zelden reden we een auto die zo nodig aan diepteverstelling toe was.


Fris
De Stream ES is voorzien van automatische airconditioning, die je met een paar grote ronde knoppen instelt. Natuurlijk bedien je ramen en spiegels op elektrische wijze. Het dashboard van de Honda Stream ziet er wel lekker fris uit: rode cijfers bij de klokken en hier en daar wat aluminium. Op de foto ziet u trouwens een navigatiesysteem, maar dat is een optie van 3.475 euro.

Signalement

Merk Honda
Model Stream 2.0 ES
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Prijs € 28.835

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.998 cc
Maximaal vermogen 115 kW / 156 pk bij 6.500 tpm
Maximaal koppel 192 Nm bij 4.000 tpm
Inhoud brandstoftank 55 l
Lengte / breedte / hoogte 4.570 mm / 1.695 mm / 1.590 mm
Wielbasis 2.720 mm
Massa leeg 1.375 kg
Laadvermogen 655 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.400 kg / 530 kg
Banden195/65R15Prijzen
Topsnelheid 205 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,8 s (fabrieksopgave: 9,4 s)
Acceleratie 50-80 km/h in 3/4 4,9 s / 8,1 s
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 9,8 s / 12,7 s
Brandstofverbruik 8,6 l/100km
CO2-uitstoot 203 g/km