Honda Civic Coupé 1.6 LS (1996)

Aantrekken & wegwezen

Honda Civic Coupé 1.6 LS
Honda gaf zijn Civics niet alleen een nieuw gezicht, maar ook wat extra centimeters. De Coupé is de laatste loot aan de stam van de nieuwe serie. Watt hij meer te bieden heeft dan zijn voorganger, blijkt uit deze test.

Net als de vorige Civic Coupé komt de huidige versie uit Amerika. Hij is door Honda's designstudio in Californië ontworpen en wordt gebouwd in de staat Ohio. Nu weet het Japanse merk allang hoe veeleisend de Amerikaanse autokopers zijn. Dat blijkt wel uit het succes dat jaar in jaar uit met de Civic wordt geboekt. E‚n van gouden regels voor succes in de States is dat het ruimte-aanbod in orde moet zijn. Dat was bij de vorige Coupé al dik voor elkaar en deze versie mag je best als ruimtewonder betitelen. Wat dat betreft is de jongste lichting coupés op onze markt nauwelijks partij voor de nieuwe Honda. De laatste biedt voorin een riante zit, terwijl het achterin voor volwassenen evenmin behelpen is. Er was daar al behoorlijk veel beenruimte en nu is de hoofdruimte nog met twee-en-eenhalve centimeter toegenomen. De toegang tot de achterbank wordt aan de rechterkant via een walk-in-systeem vergemakkelijkt. Verder is de bagageruimte van 405 liter ongewoon groot voor een coup‚.
Het interieur is net als van de andere Civic-modellen: opgeruimd en netjes, maar ook niet meer dan dat. Het coup‚-gevoel, dat nét ietsje sportiever, opvallender is dan de sedan-belevenis, is binnenin nergens uit af te leiden.
Twee (grote) airbags zijn standaard, net als het in hoogte verstelbare stuur, getint glas, asymmetrisch neerklapbare achterbankleuning, elektronische startblokkering en centrale deurvergrendeling met afstandbediening. Dat het asbakje na een lichte aanraking opengaat, is leuk voor rokers. Dat de stoelen goed zitten, voldoende zijdelingse steun bieden en rugleuningen een behoorlijke lengte hebben, zullen meer mensen op prijs stellen. Jammer dat de gordels niet in hoogte verstelbaar zijn.
Bij ons wordt de Coupé in twee uitrustingsniveaus geleverd. Onze testauto kost zo'n f 37.000. Wie kiest voor meer luxe krijgt dat voor ruim 42 mille in de vorm van ABS, elektrisch bediende zijruiten, buitenspiegels en schuif/kanteldak.
De Coup‚ is alleen leverbaar met de aluminium 1,6-liter zestienklepper. Hij heeft geen VTEC-systeem, maar is overigens wel de eerste produktiemotor die voldoet aan de strenge eisen in de Californië voor LEV's (Low Emission Vehicles ofwel Lage Emissie Voertuigen). Het zit trouwens naast die emissie ook met de zuinigheid van deze auto wel snor. We verbruikten tijdens de test (met de bekende zware voet) toch gemiddeld slechts 1 liter op elke 12,4 kilometer. Voor een enthousiast AutoWeek-lezer (m/v) moet 1:13+ in het dagelijks leven beslist haalbaar zijn. Daarvoor hoef je echt niet te sukkelen. De 1.6 brengt de naald van de kilometerteller in ruim 10 seconden op de 100 km/h (105 km/h op de teller). Datzelfde aantal seconden heeft de Coup‚ nodig om in vier soepeltjes de inhaalproef van 80-120 km/h te volbrengen. Kortom, met 105 pk en zonder VTEC is deze motor toch lekker sportief.

Rijkwaliteiten
Rijden met de Coupé is des Honda's: plezierig, ongecompliceerd en voor wie wil 'fun'. De besturing is aan de lichte kant, maar laat nog genoeg te voelen over. Het schakelen gaat soepel-Japans, de koppeling is voldoende stevig en geeft geen reden tot klagen. Het rempedaal moet behoorlijk worden ingetrapt om flink te vertragen, maar blokkeren doet 'ie niet zomaar. Daarvoor is een echte noodstop nodig.
Al bij de vorige Civic-modellen is de veilige wegligging veelgeprezen. Op dat aspect vormt de nieuwe Coup‚ geen uitzondering. Het chassis van de jongste versie is nog wat stijver van structuur en de moderne wielophanging met vóór en achter dubbele draagarmen is in wezen niet gewijzigd. Wel anders afgesteld. Dit heeft vooral een gunstige invloed op de stabiliteit van de auto. Bij zo'n sportieve auto mag je uiteraard geen super-comfort verwachten. Maar ondanks zijn stevige veerkarakter werkt de Coupé - mede dankzij de goede stoelen - op wat langere ritten niet vermoeiend. Met behulp van progressief werkende schokdempers worden verder de gemeenste oneffenheden beter weggestreken.
Je een oordeel vormen over deze sportieve Civic is geen moeilijke opgave. 'Je trekt 'm aan en rijdt weg' - zoals je in 'n paar lekker zittende sportschoenen stapt. Met dít verschil, dat je nooit vermoeide voeten krijgt.

Signalement

Merk Honda
Model Civic Coupé 1.6i LS
Carrosserie 2-deurs, coupé
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 17.648

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.590 cc
Maximaal vermogen 77 kW / 105 pk bij 6.200 tpm
Maximaal koppel 140 Nm bij 4.500 tpm
Inhoud brandstoftank 45 l
Lengte / breedte / hoogte 4.460 mm / 1.695 mm / 1.375 mm
Wielbasis 2.620 mm
Massa leeg 1.000 kg
Laadvermogen 550 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.000 kg / 500 kg
Banden175/65HR14Prijzen
Topsnelheid 190 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,2 s (fabrieksopgave: 10,1 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 10,1 s / 18,1 s
Brandstofverbruik 7,0 l/100km
CO2-uitstoot 173 g/km