Gobbi, de Trabant-VW - Reportage
Bizarre bastaard
Patrick Schulze kocht een Golf en een Trabant en creëerde daarmee een hoogst bijzondere mengelmoes, die hij liefkozend Gobbi noemt. We gaan op pad met de bizarre bastaard.
Sommige zaken kun je niet met elkaar verenigen. Afzonderlijk hebben ze hun charme, maar aan elkaar geknutseld ontstaat er een monsterlijk geheel. Dat bewijst Patrick Schulze, die op het onzalige idee kwam om twee totaal verschillende auto’s een rampzalig huwelijk te laten sluiten. Niet dat de keuze voor een Golf II en een Trabant helemaal uit de lucht kwam vallen.
De twee auto’s symboliseren hun landen van herkomst,die op een gedenkwaardige avond in november 1989 weer tot elkaar kwamen. Patrick was 18 toen hij op het bizarre idee kwam van een automobiel equivalent van de hereniging van West-Duitsland en de DDR. “Ik vond het gewoon een leuk plan. En ergens ook wel een cool concept”, grijnst de machinebouwingenieur. Na een productietijd van maar liefst 15 jaar is zijn project Gobbi eindelijk voltooid en daarmee was hij net op tijd voor de festiviteiten rond de dertigste verjaardag van de val van de Muur.
Patrick neemt ons mee voor een ritje in zijn bizarre vehikel. De motor loopt opvallend rustig, het bekende Trabant-gepruttel is ver te zoeken. De Gobbi rijdt op lage snelheid best goed, maar boven de 60 kilometer per uur wordt dat een ander verhaal. “De vooras begint dan te trillen”, zegt hij. Het is al een hele prestatie dat hij de Gobbi überhaupt aan het rijden heeft gekregen. Een vergelijkbaar model dat hij in 2005 bouwde als reclameauto voor de verkoopsites eBay en Mobile.de, kwam niet van zijn plek. “Dat moest beter bij de volgende versie”, herinnert Patrick zich. Toevallig stond bij zijn kennis Peter Köbsel, die Patrick had leren sleutelen, een vierdeurs Golf II in de schuur, die niet meer gebruikt werd. Een aftandse Trabant vonden ze in een naburig dorp; in ruil voor twee kratten bier mochten ze het DDR-relikwie meenemen.
ONDERSTEL INTACT
Voor ze aan het werk gingen, smeedden Patrick en Peter hun snode plan: in plaats van de Golf en de Trabant halverwege door te zagen, besloten ze om het onderstel van de Golf intact te laten. Bij de vierdeurs hatchback werd ter hoogte van de B-stijl het achterste deel van de carrosserie verwijderd, zodat daar de Trabant-achterzijde kon komen. “Alleen is een Trabant veel smaller dan een Golf”, zegt Patrick. Nadat de stalen structuur van de Trabant-koets aan de bodemplaat van de Golf was gelast, stonden de bouwers voor de ongekend complexe klus om de Trabi-koets te verbreden. “Eigenlijk wilden we de auto op tijd klaar hebben voor de twintigste verjaardag van de Duitse hereniging, maar het werd uiteindelijk de dertigste.”
Wanneer we op de achterspatborden van de Gobbi kloppen, wordt duidelijk dat de auto als vanouds uit Duroplast bestaat. De drie extra centimeters materiaal aan beide zijden van de achterkant zorgen ervoor dat het bescheiden autootje opeens oogt als een zwaar getunede versie. De lichtblauw omlijste achterlichten, die oorspronkelijk aansloten op de achterklep, ogen nu wat verloren. De achterbumper werd eveneens verbreed, door er een stuk van de voorbumper in te zetten. “De voorzijde hadden we toch niet meer nodig”, lacht Patrick.
We zijn benieuwd waar het tankklepje rechtsachter vandaan komt. De tank van de Trabant bevond zich immers aan de voorzijde. “We hebben het klepje op die plek ingebouwd. De tank van de Golf is als vanouds immers in de achterzijde geplaatst”, legt Patrick uit. “Je moet de benzine toch op de een of andere manier in de tank kunnen krijgen.” Sowieso zorgde de jeugdige ambitie om dingen beter te doen ervoor dat er compromissen werden gesloten. Een daarvan is duidelijk zichtbaar: de Golfvoorzijde en de Trabant-achterzijde behielden hun B-stijlen om de carrosseriestijfheid te behouden. Daartussen ontstond echter een gat. “We hadden er natuurlijk een stuk metaal overheen kunnen zetten, maar dat zou er wel wat gemakzuchtig uit hebben gezien. Daarom hebben we gekozen voor een extra raam”, licht Patrick toe.
COMPROMISSEN SLUITEN
Na een paar kilometer is de Gobbi ingereden. Er treden geen vibraties meer op. Patrick trapt het gas wat dieper in. Er zijn geen kraakof klappergeluiden te horen. “Deze auto rijdt als een Golf”, stelt hij tevreden vast. Op een parkeerplaats stopt Patrick naast een klassieke BMW 3.0 CS (E9). Een aantal gepensioneerden struint langs beide auto’s en laat de hoogst bijzondere BMW volledig links liggen. Ze komen regelrecht op de Gobbi af. Patrick glimlacht.
“Het is nu eenmaal een bijzonder ding. Alleen al vanwege de nieuwsgierige blikken is de ombouw absoluut de moeite waard geweest.” Ondanks de concessies die hij bij de bouw heeft moeten doen, is hij heel tevreden met het eindresultaat. “Ik vind dat deze auto karakter heeft.” Daar heeft hij natuurlijk helemaal gelijk in. Het is zinloos om je af te vragen wat het nut van dit bouwwerk is. “Er zijn zoveel zaken op deze wereld waarvan je je afvraagt waarom ze bestaan”, merkt Peter Köbsel op. Wellicht is deze auto simpelweg gebouwd omdat er iets heel moois kan ontstaan wanneer je oost en west laat samenkomen. Prachtig, toch?
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.