Ford Galaxy 2.3i 16V Ghia (1999)

Uitgekiende keuze

Ford Galaxy 2.3i 16V Ghia
Voor de trouwe AutoWeek-lezer zal het geen onbekend gegeven zijn dat de markt voor ruimtewagens een stijgende lijn laat zien. Om eens te kijken welke rol Ford op dit gebied speelt, nemen we de Galaxy 2.3 onder de loep.

Het gapende gat dat er vanaf de introductie was tussen de Galaxy's 2000 en 2800 vulde Ford enige tijd geleden op met een mooie 2300 zestienklepper. De 2.3 is niet rumoerig en het verbruik valt niet tegen. Voor deze test beschikten we over een Ghia-versie met die krachtbron. Die was ook nog voorzien van een automaat. Daarmee neemt de prijs van zo'n f 74.500 nog met enkele duizendjes toe. De Galaxy heeft een lengte van 4,62 meter en is daarmee nauwelijks langer dan een middenklasser. Dat betekent dat hij zeer wendbaar is en ook in krappe binnensteden nog goed uit de voeten komt.
De Galaxy valt duidelijk bij een groot publiek in de smaak. Het is dan ook een fraai gestileerde auto. In tegenstelling tot de meeste concurrenten in dit segment is de Ford Galaxy uitgerust met twee normaal draaiende achterportieren.
In zo'n ruimtelijke auto als de Galaxy krijg je voorin beslist geen opgesloten gevoel. Er is genoeg plaats voor armen en benen. Helaas vormen handrem en pook een vrijwel onneembare blokkade om tussen de beide voorstoelen gemakkelijk naar achteren te lopen. De Ghia heeft voorin standaard captains chairs, waarvan de armsteunen instelbaar zijn in helling. Ook zijn de voorstoelen draaibaar, al kost het heel wat moeite om het linker exemplaar omgedraaid te krijgen; het stuurwiel zit flink in de weg. Achterin zijn twee keer twee captains chairs standaard.
Hoewel de Galaxy aanzienlijk korter is dan bijvoorbeeld marktleider Chrysler Voyager biedt hij wel bijzonder veel binnenruimte. Zo is er veel ruimte voor benen en hoofd, met uitzondering van de achterste zitrij, waar maar een relatief krappe hoofdruimte is.
Bij het verbouwen van het interieur is de Galaxy bijzonder flexibel, met op alle rijen losse stoelen. Die zijn niet te zwaar en door hun afmetingen ook nog eens makkelijk op te pakken. Overigens kun je dankzij de draaibare voorstoelen ook nog eens met zijn vieren klaverjassen.

Praktisch interieur
Ford heeft goed begrepen dat als je met veel mensen op stap gaat, je ook veel rommel wilt meenemen. Zo zijn er bijvoorbeeld grote portiervakken voor- en achterin, een dashboardkastje en wat opbergvakjes rond de middenconsole. Ook achterin is er nog bergruimte voor klein grut. Daarnaast zijn er nog een paar bekerhouders; de exemplaren voorin zijn niet erg praktisch, omdat bij elke bocht je blikje eruit kukelt.
Het ruime interieur van de Galaxy is wel ten koste gegaan van de bagageruimte: onbruikbaar voor een vakantiebagage.
Op het punt afwerking scoort hij erg hoog. En ook de stoelen mogen er zijn. Goed, ze zijn wat aan de harde kant, maar de steun is perfect, mede door de aanwezigheid van een instel-bare lendensteun op de bestuurdersstoel. De Galaxy heeft een prachtig onderstel met rondom een fraaie onafhankelijke wielophanging. Wat betreft rijgedrag exceleert de Galaxy op magistrale wijze. Het met veel zorg gecomponeerde onderstel maakt van de Ford een auto waarmee je snoeihard de bocht door kunt zonder overdreven overhelneiging. Het binnenste voorwiel slaat wel eens door, maar verder kent de Galaxy geen rare fratsen. Ook het stuurgevoel is uitstekend. De Ford vraagt een duidelijke druk op het gaspedaal als je haast hebt; de automaat is afgericht op een gunstig verbruik en schakelt niet gauw terug. Zo zakt de rijsnelheid opvallend langzaam als je het gas helemaal loslaat. Op tijd remmen dus. Vertragen doet hij goed; ABS is standaard. De Galaxy zit in deze Ghia-uitvoering goed in zijn toebehoren. We waren echter niet helemaal gelukkig met de afstandsbediening voor de centrale vergrendeling die veel te nauwkeurig moet worden gericht. Ook de standaard voorruitverwarming kon ons wederom niet bekoren; 's avonds komen er veel te veel schitteringen in de voorruit door de koplampen van tegenliggers. Klachten kregen we van achterpassagiers die vonden dat de automatische airco daar niet effectief genoeg was.
Als we alles op een rij zetten, is de conclusie dat de Ford Galaxy een prima MPV is. Het is gewoon een heel uitgekiende auto, maar niet helemaal perfect.

Signalement

Merk Ford
Model Galaxy 2.3i 16V Ghia
Carrosserie 5-deurs, mpv
Transmissie 4 versnellingen, automaat
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 34.440

Specificaties

Brandstof benzine
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 2.295 cc
Maximaal vermogen 107 kW / 145 pk bij 5.500 tpm
Maximaal koppel 203 Nm bij 2.500 tpm
Inhoud brandstoftank 75 l
Lengte / breedte / hoogte 4.617 mm / 1.798 mm / 1.727 mm
Wielbasis 2.835 mm
Massa leeg 1.705 kg
Laadvermogen 645 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.800 kg / 700 kg
Banden195/65TR15Prijzen
Topsnelheid 187 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 14,0 s (fabrieksopgave: 15,0 s)
Acceleratie 80-120 km/h in D 11,4s
Brandstofverbruik 10,8 l/100km
CO2-uitstoot 264 g/km