Fiat Bravo 1.9 JTD GT (1999)

Forza Beppe!

Fiat Bravo 1.9 JTD
In alle opzichten een echte Italiaan: explosief van karakter, gedrongen van vorm en met zorg in het pak gestoken. De Bravo met een topdiesel: de JTD 1.9. De vergelijking met Giuseppe Saronni dringt zich op.

Wie is Giuseppe Saronni? Dat was in 1982 de beste professionele wielrenner van de wereld. Met een knallend eindschot bergop liet hij iedereen z'n hielen zien en pakte de wereldtitel. Z'n koosnaampje van de tifosi? Beppe. Niet te groot van stuk, maar juist behoorlijk gedrongen en gespierd, daaraan was Beppe goed te herkennen in het peloton. En dat geldt toch precies zo voor de Bravo? Als je dacht dat een A3 of een Golf stevig en lekker 'bonky' overkomen, kijk dan eens goed naar het lijnenspel van de compacte middenklasse van Fiat. Dit ziet er niet krachtig uit, dit is kracht!
Hoewel de neus van de driedeurs Fiat (vijfdeurs heet Brava) beduidend minder sprekend is dan de achterkant, krijgt de auto van ons een dikke voldoende voor uiterlijk. Het interieur is ook al zo'n sterk punt van de Bravo. Het ziet er niet alleen robuust uit, het oogt ook nog eens helemaal bij de tijd.
Het grootste nieuws van deze Bravo ligt op het technische vlak. De auto is voortaan te bestellen met de 1.9 JTD-motor. Wat is er van die motor te zeggen? Hij heeft twee sterke troeven in handen: directe én common rail-inspuiting. Technisch is de dieselkrachtbron dus ontzettend modern: een antwoord op VW's TDI-verhaal en een opponent voor het HDI-gebeuren vanuit Frankrijks PSA. Waar het hier om gaat: hoe gedraagt de JTD zich in Bravo-verpakking?
Om te beginnen: het is jammer dat we eerst de 1.9 JTD in Alfa 156-verpakking hebben gereden. Want de Bravo met diezelfde motor haalt het dus gewoon niet qua beschaving binnenin. De Fiat Bravo 1.9 JTD is geen lawaaiige auto maar rustgevend stil is 'ie zeker ook niet. Iemand die veertig- tot zestigduizend kilometers per jaar moet afwerken, zou 't best eens zat kunnen worden.

En de prestaties dan?
Die Beppe waar we het even over hadden, was fameus om zijn eindsprint. Die Bravo JTD is ook een auto die altijd wat over heeft. Diesels zijn goede trekkers en al vanaf weinig toeren is er trekkracht beschikbaar. De Italiaan stelt op dat gebied niet teleur. Keurige cijfers voor de sprint vanaf stilstand en ook de tussenacceleraties zijn op niveau. Die souplesse stelt je in staat om vanaf 1800 toeren per minuut te versnellen. Directe common rail-inspuiting moet garant staan voor uitstekende verbruikscijfers. Hoe scoort de Bravo op dit punt? Zonder moeite te doen om zuinig te rijden, scoorden we keer op keer 1 op 15. Wie echt alleen maar snelweg rijdt (of in elk geval heel veel) en daarbij de snelheidslimieten respecteert, moet gemakkelijk beter kunnen scoren.
Wat voor indruk laat de Fiat Bravo 1.9 JTD op ons achter? De auto komt stevig over, maakte een goed afgewerkte indruk en heeft vooral een uitgesproken 'personality'. Verder is hij erg prettig in de omgang. Die versnellingsbak bijvoorbeeld laat zich fijn soepeltjes bedienen. Dat was vroeger wel eens anders. Over die bediening nog: de Fiat hangt niet als een idioot aan het gas. Goed, stevig indrukken van het pedaal is wel een vereiste.
Eén van de sterke punten van Fiats compacte middenklasser was die puike wegligging. De auto was in principe onderstuurd maar je moest wel ontzettend vér over de grens gaan, wilde hij de pijp aan Maarten geven. Met deze JTD-versie lijkt onderstuur eerder op te treden dan we ons herinneren van eerdere Bravo's. We steken het op het hogere gewicht voorin. Iets anders is de vering. Tijdens de eerste kennismaking met Fiats Bravo was het duidelijk: deze auto is zo hard geveerd dat dat voor de tester een reden is om hem niet te kopen. Nu, na een weekje Bravo JTD is dat anti-gevoel niet meer zo uitgesproken. Hij is stevig, absoluut, maar eigenlijk wel lekker stevig. Op het gebied van binnenruimte laat de Fiat geen steken vallen: de auto scoort daar gemiddeld. Bovenmodaal is het gesteld met de uitrusting van de auto.
't Ontbreekt je aan niets. Neem je dan die prijs van zo'n 42 mille in ogenschouw, dan biedt Fiat met deze Bravo JTD domweg veel auto voor een relatief scherpe prijs.
Nog even over de Saronni. Hij had absoluut zijn hoogtepunten, was zo nu en dan overtuigend de beste maar als het er écht op aankwam, bleken er toch geregeld n-g grotere vedetten. Is bij Fiats Bravo ook het geval: een kanjer, maar of 'ie Golf, Astra en Focus aankan?

Signalement

Merk Fiat
Model Bravo 1.9 JTD GT
Carrosserie 3-deurs, hatchback
Transmissie 5 versnellingen, handgeschakeld
Aandrijving voorwielaandrijving
Nieuwprijs € 19.944

Specificaties

Brandstof diesel
Motor 4-cil. in lijn
Cilinderinhoud 1.910 cc
Maximaal vermogen 77 kW / 105 pk bij 4.000 tpm
Maximaal koppel 200 Nm bij 1.500 tpm
Inhoud brandstoftank 50 l
Lengte / breedte / hoogte 4.025 mm / 1.755 mm / 1.411 mm
Wielbasis 2.540 mm
Massa leeg 1.145 kg
Laadvermogen 510 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 1.300 kg / 400 kg
Banden185/55R15Prijzen
Topsnelheid 187 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 10,8 s (fabrieksopgave: 10,4 s)
Acceleratie 80-120 km/h in 4/5 11,2 s / 16,9 s
Brandstofverbruik 5,4 l/100km
CO2-uitstoot 144 g/km