Citroën DS 6WR
Premium Chinees
- Cornelis Kit
- Eerste rijtest
De welvaart blijft in China nog immer stijgen en de vraag naar luxere merken loopt daar keurig bij in de pas. Het antwoord van Citroën zijn de rijkere uitvoeringen die we (ook hier in Europa) tegenwoordig kennen onder het DS-label; een iets andere carrosserie, net wat dikker aangekleed. Bij ons zijn het nog plannen, maar in de Volksrepubliek wordt DS al als een separaat merk in de markt gezet. Verkoop gebeurt ook via eigen DS-dealers, chique verkooppunten, met een service die doet denken aan Lexus' red carpet treatment. Denk hierbij ook aan persoonlijke aanspreekpunten die je te allen tijden om raad en daad kunt vragen. DS is in China een Europees premiummerk. In grote aantallen rijden de DS'en in China nog niet de showroom uit. Een blik op de Chinese verkoopstatistieken van januari 2015 toont wel verschillende Citroëns, maar nog geen DS'en, althans niet in de top 100 en ook niet in de SUV top 50 (waar de DS 6WR thuishoort).
Wild Rubis
Naast de DS3, DS4 en DS 5 die we bij ons ook kennen hebben ze in China ook de DS 5LS, een vierdeurs sedan. Verder schitterde in 2013 tijdens de autoshow van Shanghai een redelijk productierijp concept van een suv luisterend naar de naam Wild Rubis. Inmiddels is deze auto realiteit en heet-ie DS 6 (aanvankelijk DS 6WR, van Wild Rubish), ontwikkeld voor de Chinese markt en ook geproduceerd in de Volksrepubliek. Exportplannen zijn er niet. Dat is ook niet de bedoeling, voor de Europese markt zou bijvoorbeeld een dieselmotor essentieel zijn, en die zit er niet in. Verder voldoet de auto ruimschoots aan de Chinese veiligheidseisen, alleen iets minder aan de Europese.
Prestige
Volgens de specificatielijst moeten we de DS 6 qua formaat indelen tussen auto's als de Mazda CX5 en de Mercedes GLK, geen kleine jongens. Dat betekent dat er ook achterin behoorlijk wat ruimte is. Je laten chaufferen in de DS 6, een stukje status in China, is geen enkel probleem. De afstand tussen achterbank en voorstoelen is meer dan genoeg om de benen kwijt te kunnen, ook voor lange westerlingen. De auto waarmee we op pad gaan is de THP 200 Prestige, het vlaggenschip. Waarbij we de naam Prestige nog kennen als de aanduiding voor de verlengde en dikst aangeklede versie van de Citroën CX van weleer. Ook nu staat het voor de rijkst uitgeruste uitvoering, waarin alles op behagen gericht lijkt. Niet alleen de comfortabele stoelen zijn met leer bekleed, ook het dashboard en de portieren zijn er van voorzien. In combinatie met het geborstelde aluminium en subtiele hout accenten geeft het een hoogwaardige indruk. De naam Prestige wordt hier geenszins misbruikt.
Alleen gebaande paden
Technisch leunt de auto op bekende techniek uit Frankrijk. Dwars onder de motor kap zit een 1,6 liter benzinemotor die de voorwielen aandrijft. Het is in basis de bekende direct ingespoten THP-turbomotor die in de DS 6 afhankelijk van de uitvoering goed is voor 167 of 200 pk. Wij rijden met de laatste. Deze machine heeft meer dan voldoende reserves om de 1.540 kg wegende auto in alle rust vlot op tempo te brengen en te houden. Een handbak is niet leverbaar, de auto krijgt standaard een zestraps automaat mee. Onze ervaringen met automatische transmissies van PSA waren in het verleden niet altijd een onverdeeld genoegen. Gelukkig zijn er flinke stappen gemaakt en daar plukken we in de DS duidelijk de vruchten van. De bak doet zonder problemen wat-ie moet doen.
Op de middentunnel prijkt pontificaal een draaiknop, niet om het multimediasysteem te bedienen, maar om het stabiliteitssysteem aan te passen aan de verschillende soorten ondergrond waar je met een suv zoal op terecht kunt komen. Alsof het een echte terreinwagen is. Maar nee, de 6 is bedacht als reismachine, één die van gebaande wegen houdt. De auto maakt een prettig stabiele indruk. Wel is het onderstel helemaal gericht op de wensen van de Chinese markt: enigszins aan de softe kant. In Europa zouden we het net wat strakker willen hebben, maar dat is een kwestie van afstemming. Het resultaat is in elk geval een lekker comfortabele auto, en daar is het ze bij DS om te doen. Plannen om de auto naar ons toe te halen heeft Citroën vooralsnog niet. Maar wie weet bedenken ze zich in Parijs nog, 't is bepaald geen rubbish…
Had je deze auto's al gezien?

DS 7 225pk E-Tense Performance Line+ (360gr Camera - Keyless Entry - Elektrische stoelen incl geheugen - Adaptieve Cruise Controle - Parkeersensoren V+A - Alcantara)
- 2023
- 13.672 km

DS 7 Opéra 1.6 E-Tense 360pk 4x4 Automaat NACHTZICHT | MASSAGE | PANO-DAK | ADAP. CRUISE | CAMERA VOOR + ACHTER | LEDER | NAVI
- 2023
- 7.504 km

DS 3 E-Tense So Chic 50 kWh | Camera | Dodehoekdetectie | Apple Carplay
- 2021
- 39.508 km
Lees ook
Waarom de Denza Z9 GT geen Porsche-concurrent is
Test: Mitsubishi Outlander PHEV – Te laat op het PHEV-feestje?
Test: Opel Grandland 1.6 Turbo Plug-in Hybrid - Is deeltijdstekkeren een goed idee?
Test: Hyundai Ioniq 9 - op elke zitrij zit je ruim, groter dan Kia EV9 en zeer comfortabel
Volvo ES90: vanaf €69.995, 700 kilometer actieradius en het begin van een nieuw tijdperk
Lezersreacties (42) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.