Test: Citroën C3 Pluriel (2003)
Vrolijke Frans
- Sandor van Es
- Eerste rijtest
Leuk, eindelijk komt Citroën weer eens met iets bijzonders. Het merk zit in de lift en het lijkt wel of dat positieve energie heeft gegenereerd. Want tegelijkertijd met de rij-introductie van de C3 Pluriel (tijdens de Autosalon van Genève door een 19-koppige internationale jury verkozen tot 'Cabriolet van het jaar 2003') maakten we in de buurt van Malaga officieel kennis met de C2 (zie Journaal). Als die rijdt zoals 'ie eruit ziet, dan is de toekomst voor de Fransen veelbelovend.
In de guitig ogende Pluriel werd 202 miljoen euro werd geïnvesteerd en er rollen in het Spaanse Villaverde 320 stuks per dag van de band. Het is niet zomaar een cabrioversie van de C3, al is 'ie er technisch wel op gebaseerd (65 procent van de onderdelen is hetzelfde). Door de verschillende mogelijkheden van het daksysteem, een fabrikaat van het Nederlandse bedrijf Inalfa, is 'ie in vijf configuraties te rijden. Eerste stap naast gesloten is het elektrisch openen van het panorama-roldak. Dat kan in acht standen. Tweede gedaante is die van cabriolet. Die ontstaat door het gehele dak handmatig op een plek onder de bagageruimte te laten verdwijnen. Om vervolgens optimaal van de zon en de wind te kunnen genieten, zijn de twee gebogen balken van de dakconstructie te verwijderen en wordt de Pluriel omgetoverd tot een vierzits spider. Ten slotte kunnen de achterstoelen neergeklapt en dan is de Citroën te gebruiken als pick-up. Zet in die laatste gedaante de achterklep open (draaggewicht 100 kilo) en niet alleen de kratten bier, maar ook de hele koelkast kan mee naar het strand. Helaas zijn dan de nummerplaat plus het derde achterlicht niet meer zichtbaar, dus zo mag je de openbare weg niet op. Maar goed, die vlakke achterklep maakt inladen makkelijker.
Magie
Het is wel even puzzelen om de Pluriel om te turnen van berline tot spider, zoals wij 'm willen rijden. Citroën zelf zegt dat met een beetje oefening het klusje in een minuutje of twee te klaren is, maar zelfs met behulp van een medewerker waren we zeker langer bezig. Geen paniek, de olijke C3 hoeft geen records te breken, maar is eerder een karretje om lekker mee te onthaasten. Op z'n Frans, zullen we maar zeggen. Opvallend is dat sommige handelingen met gepast geweld moeten gebeuren, zoals – na het opbergen van het dak – het terugklappen van de achterzittingen en het sluiten van de klep. Hopelijk blijft bij langdurig gebruik alles heel. Ook te hopen is, dat als je volledig open op pad gaat de regengoden je gunstig gezind zijn. De zijbogen kunnen niet mee, dus kan het dak onderweg niet worden gesloten. Een afdekhoes is optioneel, maar daarmee kan je niet rijden. De mogelijkheid van opvouwbare, mee te nemen bogen is - net als zo'n 260 andere ideeën - wel bekeken. 'Maar dat was technisch en veiligheidshalve niet haalbaar', aldus Jean-Pierre Ploué, hoofd van het stylingteam. 'Al doen sommigen dat wellicht maar drie keer per jaar, dat ze verwijderd kúnnen worden, draagt bij aan de magie van deze auto. Daar gaat het om.'
Op weg dan maar. Om te beginnen in de 1.4i, die gekoppeld is aan een gedegen schakelende vijfbak. Die motor houdt met 75 pk niet over (0-100 in 13,9 seconden, top 160 km/h), zeker omdat de Pluriel door de extra verstevigingen en veiligheidsvoorzieningen (o.a. rolbeugels in de achterstoelen, die doorlopen in de hoofdsteunen) zo'n 130 kilo zwaarder is dan een gewone C3. We kiezen daarom voor een klein rondje met deze uitvoering, genoeg om op te constateren dat door het in hoogte en diepte verstelbare stuur de zitpositie prima is. Alleen de - met name zijdelingse - steun van de stoelen laat te wensen over. Het dashboard werd overigens nagenoeg ongewijzigd overgenomen uit de vijfdeurs hatchback. Mooi is dat de carrosseriekleur terugkomt in de panelen op het portier en in de rugleuningen.
Ruimtegevoel
Met de 1,6 liter zestienklepper (110 pk, 0-100 in 11,6 seconden, top 185 km/h) doe je in het dagelijkse verkeer net even wat lekkerder mee, merken we op de wegen tussen Malaga en Marbella. Voor de aandrijving zorgt de standaard geleverde SensoDrive, een Selespeed-achtige halfautomatische vijfbak die geen koppeling behoeft en naast de pook ook met flippers achter het stuur te bedienen is. De snelheid van de transmissie past zich aan je rijstijl aan, inclusief tussengas bij het terugschakelen. We vinden gemak van de bak prima passen bij relaxte karakter van deze Citroën. De SensoDrive is redelijk dynamisch, maar verwacht er geen ál te sportieve prestaties van. Lichtelijk irritant is de wel heel optimistische kickdown in de automatische modus. Een handbak is niet verkrijgbaar voor de 1.6.
Als spider ziet de Pluriel er naar onze mening er het zonnigst uit. De neus heeft een eigen gezicht en oogt ondeugender dan de C3. Opvallend aan de klassiekere achterkant zijn de trendy witte achterlichten. Vooral dat 'ie écht open is, spreekt ons aan. Tel daarbij de iets vergrote afmetingen van de koets en je hebt een lekker vrij ruimtegevoel. Alleen de beenruimte achterin is erg beperkt. Mocht het al te veel gaan tochten, doe dan de vier zijruiten dicht. Die vangen, samen met de schuine voorruit, verrassend veel wind op. Zelfs boven de 140 km/h blijven de haren gewoon in model en converseren met de medepassagier(s) kan vrijwel zonder stemverheffing. We hebben de vierlaags kap overigens ook nog even gesloten en die blijkt uitermate goed geïsoleerd; alsof je in een gewone C3 hatchback rijdt.
Gedegen rijgedrag
Op de Spaanse binnenwegen komen we af en toe een beetje grip te kort, maar dat ligt eerder aan het gladde asfalt plus de Michelin Energy-banden dan aan het onderstel. Opwindend is het rijgedrag van de Pluriel niet. Vering en demping zijn zeker niet Frans-week, maar voldoende stevig voor een gedegen en redelijk neutraal stuurgedrag. Over het algemeen neigt de balans naar licht onderstuur, bij plotseling gas loslaten wil de kont nog weleens een beetje meekomen. Maar dat gaat zeker niet rigoureus. Altijd een belangrijk punt van aandacht bij een cabrio is de torsiestijfheid van de koets. Die is matig, we voelen behoorlijk wat trillingen in het stuur en onder ons zitvlak. Dat is niet alleen onprettig, maar we kunnen ons voorstellen dat dit gezien de vele beweegbare onderdelen in de auto rammeltjes en kraakjes kan veroorzaken.
De Citroën C3 Pluriel staat inmiddels in de showroom en kost € 18.990 voor de 1.4 en € 20.990 voor de 1.6. Tot de standaarduitrusting horen onder meer ABS met brake-assist, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening, mistlampen, elektrisch bedienbare ramen en dito buitenspiegels rondom en vier airbags. Citroën hoopt er dit jaar in Nederland 1.200 stuks te verkopen, waarbij de Pluriel het vooral van z'n charme en z'n verschillende gebruiksmogelijkheden moet hebben.