Test: Citroën C3 Aircross
Frisse neus voor Citroën’s compacte SUV
25 reacties
Video
Helaas kunnen wij deze video niet weergeven, omdat je niet akkoord bent gegaan met de
cookie voorwaarden.
Onze video speler heeft rechten nodig voor de "Social Media".
Wijzig je cookie instellingen
Om de C3 Aircross in lijn te brengen met de rest van het gamma heeft Citroën hem een nieuw front gegeven met strakke lijnen en scherpe vouwen. Verder is de compacte SUV in grote lijnen ongemoeid gelaten. Is dat genoeg voor een tweede levensfase?
Na vier jaar komt Citroën met een tussentijdse update van de C3 Aircross, de B-segment SUV, en dat is met name een cosmetische waarbij de neus van de auto een serieuze make-over heeft gekregen. Van de kenmerkende ‘squircles’ (vierkanten met afgeronde hoeken) is niets meer terug te vinden. Het front wordt voortaan gedomineerd door strakke lijnen en scherpe vouwen. De grille, de bumper en de ledkoplampen zijn compleet opnieuw getekend volgens de nieuwe designtaal van Citroën. En daar blijft het bij aan de buitenkant; in tegenstelling tot de designsprong aan de voorkant is het design voor het overige gebleven zoals het was, inclusief de squircle-vormen aan de achterkant.
In het interieur behelzen de wijzigingen met name het infotainmentscherm, de zittingen en de opbergruimte. Om met het eerste te beginnen: afhankelijk van het uitvoeringsniveau is het infotainmentscherm iets groter geworden, van 7 inch naar 9 inch. Dat is fijn, althans, zo lijkt het. Het komt er in de praktijk op neer dat de sneltoetsen aan weerszijden van het scherm zijn komen te vervallen, best jammer. Alleen de sneltoets naar het aircobedieningsmenu is behouden gebleven en zit nu onder het scherm naast de ‘home’-knop waarmee je alle vervallen sneltoetsen nu als pictogrammen op het scherm tovert. Het komt er in de praktijk dus op neer dat je voortaan een extra handeling moet uitvoeren om de gewenste instelling te bereiken. Fijn is wel dat je de radio nog altijd harder of zachter kunt zetten met een draaiknop.
FLEXIBEL RUIMTEGEBRUIK
De zittingen van de Advanced Comfortstoelen hebben voortaan een extra schuimlaag van 1,5 centimeter waardoor je lekker zacht en comfortabel zit, en dat is vooral erg prettig tijdens langere ritten. Voorin zit je sowieso prima. Er is in alle richtingen meer dan genoeg ruimte en de stoel en het stuur zijn zodanig te verstellen dat het wel gek moet gaan wil je hier niet een fijne zit positie kunnen creëren. Achterin is het anders, de beenruimte is daar onder de maat, daar doet de nog altijd in twee delen verschuifbare achterbank helaas niets aan af.
De kofferbak blijft onveranderd 410 liter en dat is voor een auto in deze klasse heel netjes. En dan te bedenken dat je die ruimte nog eens tot 520 liter kunt vergroten door de bank naar voren te schuiven. Blijkbaar hechten ze bij Citroën meer waarde aan ruimte voor je koffers dan voor de benen van de achterpassagiers. Voor losse spullen zit er voortaan een extra opbergvakje tussen de voorstoelen, net achter de handremhefboom en daardoor ook voor achterpassagiers goed bereikbaar. Het vakje is af te dekken met een rolluikje om je spullen aan het zicht te onttrekken. Verder is het interieur bij het oude gebleven en dat betekent op het dashboard een instrumentarium met goed afleesbare analoge meters. Voor wie dat heldere instrumentarium nog niet duidelijk genoeg vindt, heeft Citroën ook nog een head-up display als optie.
VOL ENTHOUSIASME
Technisch is alles gebleven zoals voor de facelift: er staan twee benzinemotoren in de prijslijst en twee diesels. De benzinemotoren zijn er met 110 pk en 130 pk en de diesels met 100 en 120 pk. Voor beide geldt dat de lichtste versie een handgeschakelde zesbak meekrijgt en de potentere varianten standaard van een automaat worden voorzien. Wij reden de opgefriste C3 Aircross met de 110 pk benzinemotor. Die laat nog altijd enthousiast horen dat hij vol levenslust zit. Al bij lage toerentallen levert hij genoeg trekkracht zodat je niet vaak hoeft te schakelen. Dat is wel zo fijn, want de pook maakt vrij lange slagen.
Ook gebleven is het soepele onderstel. Op een rechte, vlakke weg is daar niets op aan te merken, op minder strak asfalt of in bochten en op rotondes blijkt de carrosserie vrij beweeglijk. Je kunt het als Frans comfort bestempelen. Maar een beetje straffere schokdempers en stevigere veren zouden het rijgedrag kunnen verbeteren zonder dat het comfort in het gedrang komt. Al dan niet standaard geeft Citroën de C3 Aircross een volwassen set assistentiesystemen en veiligheidsvoorzieningen mee. Hiermee loopt de compacte SUV keurig in de pas met de rest van het speelveld. De auto is bij onze kennismaking op de middenconsole voorzien van een grote Grip Control-draaiknop waarmee je het ESP aanpast aan de bodemgesteldheid. Daarnaast zit een knop voor Hill Descent Control en daarmee sluit de elektronica keurig aan bij het stoere karakter van de zwarte randen rond de wielkasten.
Verder is bij de update het aantal mogelijke kleuraccenten uitgebreid, zodat je in feite de keuze hebt uit zeventig verschillende combinaties van dak-, spiegelen carrosseriekleuren en je van je C3 Aircross iets exclusiefs kunt maken. Zijn prijs is daarentegen nog altijd een stuk minder exclusief, de compacte SUV is er al vanaf € 23.090, en dat is slechts € 100 meer voor vertrouwde techniek met een frisse neus.
Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.
- +Pittige driecilinder
- +Forse kofferbak
- -Week onderstel
- -Beperkte ruimte achterin
PRIVATE LEASE Citroën C3 Aircross

Had je deze auto's al gezien?

Citroën C3 Aircross 130 PK Max EAT6 Automaat | Navigatie | Camera | Climate Controle | Cruise Control | Radio-DAB-USB | Bluetooth
- 2024
- 13.707 km

Citroën C3 Aircross 1.2 110pk Feel | Navigatie | Airco | Cruise Control |
- 2022
- 38.644 km

Citroën C3 Aircross 1.2 PureTech 110 Max Stop&Start (EU6d)
- 2024
- 9.500 km
Lezersreacties (25) (gesloten)
Dit moet dus wel een erg goede auto zijn.
En, geef me alsjeblief het ouwe front terug!! Complexe aggressiviteit is het geworden die niet past bij de rest van de auto. Dan hádden we eens een vriendelijk ogende automobiel, verknallen ze het.
In De Standaard verscheen een maand geleden een artikel over de verschraling van het automobielig kleurenpalet. Deze evolutie past perfect in dit plaatje. Waar is de tijd toen alle kleine Duitse wagens in grasgroen, vuurrood, knalgeel, fel oranje rondreden, een Polo met harlekijkoutfit als toppunt.
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.