Chevrolet Aveo
Missionaris
- Frank Jacobs
- Eerste rijtest
Aanvankelijk was het niet de bedoeling dat de Chevrolet Aveo naar West-Europa zou komen, maar het idee om een betaalbare, maar ruime auto aan de verwende westerlingen te bieden, bleek toch te aanlokkelijk voor General Motors. Waarschijnlijk werden ze daarbij ook nog eens geïnspireerd door Renault, dat de Dacia Logan na eerdere twijfels toch ook bij de westerse dealers in de showroom heeft gezet. Net als de Dacia wordt de Aveo wordt door zijn bouwer bestempeld als een 'wereldauto'. En die term is geen zelfverheerlijking, maar bedoeld om aan te duiden dat hij op heel veel verschillende markten wordt aangeboden, en ook kan worden gebouwd. Op de eerste plaats om mensen in landen die economisch nog wat ontwikkeling voor de boeg hebben, toch in staat te stellen om een nieuwe auto aan te schaffen. Een vorm van zendelingenwerk dus eigenlijk. Slim, want op die manier bindt je die mensen, die ooit meer te besteden zullen hebben, al in een vroeg stadium aan je merk. En om die economie zelf ook een handje op weg te helpen, wordt zo'n wereldauto natuurlijk in een ontwikkelingsland gebouwd. Voor de Aveo is dat China. De kleurenstrategie van Henry Ford is door de Nederlandse importeur op het motorengamma van de Aveo losgelaten; u kunt kiezen uit één motor en dat is een viercilinder met zestien kleppen, goed voor 94 pk en 130 Nm. Er is ook een 1.2, maar die werd door Chevrolet niet krachtig genoeg bevonden voor de Nederlandse klanten.
De Aveo wordt bij ons op de markt gezet als de opvolger van de Kalos Sedan. Onderhuids zijn beide auto's zelfs vrijwel gelijk. Behalve een nieuwe koets belooft Chevrolet voor de Aveo ook aanzienlijk meer binnenruimte. Vanachter het stuur is de overeenkomst met de Kalos in elk geval groot. Het stuurwiel zelf is identiek, en de opbouw van het dashboard is in grote lijnen gelijk met dat van de Kalos. Wel werd de middenconsole wat hellender gemaakt, waardoor het er allemaal een stuk moderner uitziet. Aan de buitenkant onderscheidt met name de neus zich van de Kalos. De snoet van de Aveo is volgens Chevrolet de eerste telg van de nieuwe designstijl van het merk.
Ruimer
Wij reizen af naar Slovenië om voor de eerste keer in de Aveo te sturen. De auto geeft inderdaad een veel ruimer gevoel dan de Kalos sedan. De zitpositie is goed, waarbij de stuurkolom in hoogte (maar niet in diepte) verstelbaar is. We rijden eerst met de optionele viertraps automaat. Een eenvoudig bakje, dat echter keurig schakelt. Wel zullen we later, wanneer we de handgeschakelde Aveo meenemen, merken dat er toch heel wat vermogen blijft hangen in de koppelomvormer. De mogelijkheid om zelf te beslissen, iets wat in moderne automaten eerder regel dan uitzondering is, zoek je in de Aveo tevergeefs. Wat je wel krijgt: een aparte 1 en 2. Herinnert u zich deze nog? Tijdens het eerste deel van onze rit valt op hoe stil het in de auto blijft. Even later, wanneer we de redelijk onderhouden snelweg verruilen voor het geaccidenteerde asfalt, is het snel gedaan met die rust. Hoewel de Aveo ietwat deinerig is, worden kuilen en gaten heel bruut opgevangen, iets wat gepaard gaat met gebonk aan boord. We denken eerst dat het om een exemplarisch geval gaat, maar die hoop wordt later in de handgeschakelde Aveo onderuit gehaald. Het onderstel van de Aveo is gewoon rumoerig, maar daar heb je op goed wegdek gelukkig geen last van.
Met de handgeschakelde vijfbak is de Aveo een stuk rapper. Toch zijn we niet onverdeeld gelukkig met die transmissie. De overbrengverhoudingen zijn oké, maar de bediening is nogal vaag en hakering. Met name als je van twee naar drie en van vier naar vijf gaat, is het zoeken en duwen geblazen. De motor is geen krachtpatser, maar Chevrolet heeft het gewicht van de Aveo goed in de hand weten te houden. Daardoor vallen de prestaties in de praktijk niet tegen. Een beest is het zeker niet, maar daar zit het gemiddelde publiek voor dit type auto ook helemaal niet op te wachten.
Geen koopje
Met een instapprijs van 13.995 euro is de Aveo niet echt een koopje, maar daar staat tegenover dat hij dan wel meteen aardig compleet is uitgerust. In hoogte verstelbare bestuurdersstoel, airco, elektrisch bedienbare ramen voor, stuurbekrachtiging, centrale en op afstand bediende vergrendeling, radio/cd-speler: wie een Aveo zonder wil, vangt bot. Het zit namelijk allemaal standaard op de Spirit, de prijslijstduwer. Daarboven staat de Style, die zijn eigenaar verwent met elektrisch verwarmde en bedienbare buitenspiegels, stuurbediening voor de radio en zijairbags voor. Neusje van de zalm is de Class: rondom elekrtrisch raambediening, boordcomputer, automatische airco, mistlampen voor, leren stuurwiel- en pookbekleding en 15 in plaats van 14 inch wielen. Wie kiest voor de automaat, moet sowieso de Class nemen en betaalt dan 17.195 euro. Nog een opmerking overigens over de op alle uitvoeringen standaard aanwezige radio: die is voorzien van een 3,5 mm jack ingang aan de voorkant. Een doodsimpele manier om externe apparaten, zoals bijvoorbeeld een mp3-speler, via de autoradio af te luisteren. Iets wat we in auto's die een veelvoud van de Aveo kosten meestal tevergeefs zoeken.
De Aveo staat nu bij de dealers. Chevrolet mikt met deze auto vooral op eigenaren van de Kalos sedan, Seat Cordoba, Suzuki Swift sedan en Baleno. Officieel legt Chevrolet de lat op 300 stuks per jaar, maar binnenshuis wordt 500 haalbaar geacht.