Cadillac Escalade
Geëscaleerd icoon
SUV's zijn er in soorten en maten. Maar groter dan een Cadillac Escalade is er bijna niet te krijgen. De nieuwe meet van de voor- tot de achterbumper 5,15 meter en is daarmee een decimeter langer dan z'n voorganger. Hij is 2,01 meter breed en steekt 1,89 meter de lucht in. Voor het ontwerp van de gloednieuwe Escalade heeft Cadillac gekeken naar de Sixteen concept-car. Vooral de grille en de ventilatieopeningen aan de zijkant refereren aan het studiemodel. Aan de achterkant vallen de led-verlichting en het vele chroom op. De 17-inchwielen die de Escalade tot nu toe sierden, zijn vervangen door exemplaren van 18-inch.
De indrukwekkende afmetingen voorspellen uiteraard een torenhoog gewicht; en inderdaad, dat is tamelijk schokkend. De Escalade legt maar liefst 2.609 kilogram in de schaal. Om het 2,6 ton zware pakhuis adequaat voort te bewegen, hebben de Amerikanen een 6,2-liter V8 in het vooronder gelepeld. De motor heeft 200 cc meer inhoud dan die van de vorige Escalade en ontwikkelt 64 pk meer aan vermogen. Het koppel is toegenomen tot 565 Nm, een stijging van 50 Nm ten opzichte van de 6,0-liter die dienstdeed in de Escalade die nu de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. De grotere trekkracht komt overigens wel 300 tpm later vrij dan voorheen, namelijk bij 4.300 tpm.
Weg kwijt
Moeite heeft de achtpitter helemaal niet met het Amerikaanse zwaargewicht. Vanuit stilstand sprint de Cadillac volgens de fabriek in 6,8 seconden naar 100 km/h. Daarmee is-ie bijna drie seconden sneller dan de vorige Escalade. De topsnelheid van de Caddy bedraagt wederom 170 km/h. Dat valt wat tegen, zeker in het licht van z'n toch niet misselijke sprintvermogen. Maar ja, net als in Amerika is dat toch al ver boven de wettelijk toegestane maximumsnelheid. Bovendien voelt de Escalade bij die snelheid al niet stabiel meer aan, ondanks het volledig nieuwe platform waarop hij staat, en die 'm meer stijfheid verleent; hogere tempi, daar verlang je dan ook niet naar in deze auto. Sturen, schakelen, remmen, alles gebeurt een fractie later dan je afgaand op de handelingen die je verricht, verwacht. De Escalade is echt een kast van een auto waarvan je niet goed voelt hoe-ie reageert. Hij laat zich weliswaar verbazend gemakkelijk mennen als je de tijd neemt, maar wanneer je haast hebt, kan-ie het allemaal niet zo goed meer bijbenen. Vooral op bochtige wegen; die behoren niet tot het domein van de Escalade. In een enthousiast genomen bocht lijkt het onderstel enigszins de weg kwijt te raken. Niet alleen neus en kont beginnen tegen elkaar in te schommelen, de Escalade begint ook vervaarlijk over z'n lengteas te rollen. Beschermengel Stabilitrac zorgt ervoor dat via remingrepen en het terugnemen van het koppel een snel genomen bocht meestal toch tot een goed einde wordt gebracht. Stabilitrac betrekt het ABS en de permanente vierwielaandrijving bij z'n taak.
Rechthoekige vlakken
Die vierwielaandrijving, in combinatie met z'n onverschrokken uiterlijk, maken van de Escalade geen offroader. In zwaar terrein is 'ie hopeloos verloren; de Escalade heeft te weinig bodemspeling en de forse voorbumper is erg gevoelig voor keien en andere ongeregeldheden. Maar het ontbreekt 'm ook aan een essentiële voorziening als een extra reductie van de versnellingsbak. Langgerekte asfaltlinten, eventueel met wat flauwe bochten er in, daarop voelt Cadillacs icoon zich thuis. Het onderstel strijkt het asfalt keurig glad. De mate van demping die de schokbrekers verlenen, wordt elektronisch continu aangepast aan het soort wegdek waarop je rijdt. Oneffenheden worden zo goed weggefilterd dat er voor je gevoel nauwelijks contact met de weg is. Het stuurwiel werkt verdraaid licht en de installatie is gespeend van enig gevoel. De rechtuitstabiliteit is voor verbetering vatbaar. Continue pleeg je met het stuur correcties, waardoor je een beetje tussen de belijning van je rijbaan zwalkt. Een inhaalactie is hierdoor en door de breedte van de carrosserie soms tamelijk hachelijk. De viertraps automaat heeft moeten plaatsmaken voor een zestrapsvariant. Die schakelt prima zolang je niet heel veel haast hebt. Wie vol op het gaspedaal gaat staan en er ook weer rap van afgaat, voelt echter nogal eens een klap door de aandrijflijn gaan. De bak laat zich manueel bedienen met behulp van twee knopjes op de versnellingspook die aan de stuurkolom vastzit. Dat laat je wel uit je hoofd, alleen al vanwege de onhandige plaatsing.
Het behoeft nauwelijks betoog dat de binnenruimte van de Escalade riant is. Als je plaatsneemt in de gigantische leren zetels, zou je er het liefst helemaal in onderuit zakken. Het brede zachte leer is uitermate comfortabel en je waant je in een luxe leesfauteuil. Maar van enige zijdelingse steun is geen sprake. Een goede zitpositie achter het stuur valt vrij eenvoudig te bereiken met behulp van de elektrische stoelverstelling. En ook de pedalen zijn verstelbaar met een druk op de knop. Het dunne stuurwiel kan in verticale richting worden gekanteld, waardoor de hoek waaronder het stuur uit het dash steekt verandert; hoe hoger je het stelt, hoe platter het komt te liggen. Je kijkt niet langer uit op een gedateerd dashboard dat is opgebouwd uit grote, rechthoekige vlakken, zoals dat bij de afgaande Escalade het geval is. Het dashboard van de nieuwe oogt modern, is verder naar voren gemonteerd, ziet er afgeronder uit en helt achterover. Hout- en aluminiumstrips zorgen voor een luxueuze sfeer.
Op de middelste zitrij vinden drie passagiers een nog riantere zitplek dan we tot nu toe gewend zijn van de Escalade, met name door de positionering van het dash. De knieruimte is er noemenswaardig toegenomen. Achter de achterbank staan nog twee stoelen. Degenen die daar plaatsnemen, ervaren meer ruimte op schouderhoogte. De achterste stoelen kunnen geheel uit de auto worden verwijderd. Dan ontstaat er achter de tweede zitrij een laadruimte van 1.708 liter. Leg ook nog eens de leuningen van de stoelen op de tweede rij plat, en het bagageruim groeit tot 3.084 liter. Met alle zetels overeind resteert er 479 liter ruimte in de kofferbak, zeventien liter meer dan voorheen.
Omvangrijke uitrusting
Voor de Escalade is slechts één motor leverbaar; naar verluidt komt er geen diesel beschikbaar. Wie voor deze Caddy kiest, hoeft zich dus alleen maar het hoofd te breken over de kleur en het uitrustingsniveau. Het topmodel luistert naar de naam Sport Luxury, en de instapper heet Elegance. De laatste kent al een omvangrijke uitrusting; elektrisch verstelbare stoelen, een kofferklep die met een druk op de knop opent en sluit, duo zone climate control, airco achterin en cruise control zijn slechts een aantal zaken die het leven aan boord veraangenamen. De belangrijkste zaken die de topper daar bovenop biedt, zijn een verwarmd stuurwiel, een schuifdak en een entertainmentsysteem voor de achterpassagiers. Beide uitvoeringen van de Escalade hebben een hele batterij airbags aan boord. Voor het eerst beschikken ook passagiers op de achterste rij over zij-airbags. Voor de Elegance vraagt Cadillac 93.990 euro, en de Luxery Sport verlangt een investering van 99.990 euro.